Narcissister i arbetslivet – att förstå och hantera utmaningen

– SPONSRAD ARTIKEL

Vi är alla mer eller mindre narcissistiska under tonåren. Narcissism är den psykologiska termen för de som har ett så starkt Jag-försvar...

Skriven av
Leif E Andersson
9/19/2023
Kategori
Personal

Vi är alla mer eller mindre narcissistiska under tonåren. Narcissism är den psykologiska termen för de som har ett så starkt Jag-försvar att det blir ett socialt problem. Det har skrivits en del böcker om narcissister och en del forskare har försökt hitta sätt att kartlägga dem. En svensk studie påstod att runt 2% av arbetstagarna har symptomen, i chefsledet påstods de vara runt 4%. De har en tendens att flyta uppåt i organisationen då de är bra på det som bidrar till karriären – att prata om hur bra de är. Det finns studier som visar att de projektledare som gör karriär inte är de som är bäst på att leda projekt. De som lyckas karriärmässigt är de som är bäst på att berätta hur bra de är.

Narcissisten har alltid rätt 

Ett sätt att förklara narcissismen är att beskriva det som en person som liksom ett barn eller en tonåring inte alls klarar av att bli ifrågasatt. Vi har alla våra svaga sidor och vi känner oss ibland låga och värdelösa. Vi kan likna det vid att vi har en brunn inom oss, ett svart hål som vi ibland trillar ner i när vi känner oss värdelösa. Normalt har vi genom åren lärt oss att känna igen signalerna och att hantera våra låga dagar. Vi har varit nere i brunnen och vet att med tiden kommer vi upp igen. Vi vet att brunnen inte är bottenlös och att vi inte är förlorade bara för att vi hamnar lite längre ner vissa dagar. När vi har en låg dag är vi mer känsliga för andras kommentarer och kan agera lite som en tonåring. Det rinner snabbt över och vi lämnar det bakom oss.

Narcissisten kan förstås som en person som fortfarande som ett barn inte kan hantera sitt Jag-försvar. Självkänslan är så låg att de inte ens för sig själva vågar erkänna att den där brunnen finns inom dem. De tror att om den avslöjas så är den bottenlös och de kommer att ramla ner och gå under. Därför reagerar de starkt på motgångar och slår med alla medel ifrån sig allt som tyder på att det beror på dem själva. De påminner mycket om tonåringen som inte kan göra fel. Genom sin ålder och erfarenhet har de lärt sig mer avancerade och socialt accepterade försvarsbeteenden. De slår inte i dörrar eller skriker åt folk lika mycket. Det handlar mer om ifrågasättande, småelak humor, små lögner, utfrysning, en skicklighet i att vända kommentarer tillbaka mot den som sa det etc. De har lärt sig beteenden som fungerar socialt och som samtidigt bevarar deras försvar av sina beteenden.

Är din vän – så länge du är på deras sida 

Narcissister är ofta trevliga och sociala människor. De kan vara goda vänner som ställer upp för dig, så länge deras Jag inte utmanas. Om du kritiserar dem kan ni plötsligt bli fiender istället. De beskriver lätt världen i svart eller vitt, vissa är jättebra människor och andra är helt värdelösa. De har ofta en historia av förlorade vänskaper och brustna relationer av olika slag.

En narcissist beklagade sig över att han hade så svårt att behålla relationerna med andra som han samarbetade med. ”- Jag blir ofta osams med folk. Hur kommer det sig att du och jag kunnat jobba ihop så länge?”

Kollegans svar var enkelt, ”- Jag låter dig alltid få som du vill och ifrågasätter sällan dig”.

Experter på att slingra sig

Så länge de får som de vill och deras beteende inte ifrågasätts kan narcissister vara trevliga människor att ha att göra med. Kreativt arbete innebär ofta ett behov av att kunna ge och ta, att kunna diskutera förutsättningslöst och ifrågasätta varandras idéer. Där blir narcissisten ett problem för gruppen.

De kan vara svåra att upptäcka, av ett intressant skäl. Vi tror inte att det är sant. De saker som vi själva ser och som andra beskriver om dem är så otroliga saker att vi knappt tror på det själva och då har vi svårt att se att det faktiskt sker.

Jag har stött på en del narcissister genom åren och arbetat nära några. När jag berättade för andra vad en av dem hade gjort, så blev kommentaren ”- Nej, så skulle någon aldrig göra. Ingen skulle väl ljuga om en sådan småsak”.

Man kan inte tro att en vuxen människa beter sig så barnsligt och exempelvis ljuger om att en fågel flög in i bilen och att han därför blev sen till mötet. ”- Nej, men det skulle väl ingen ljuga om. Nu är du dum som påstår något sådant om honom”. Vi verkar ha någon slags spärr mot att se att det kan vara så illa. En spärr som hindrar oss att se att det är en narcissist vi har att göra med. En spärr som också hindrar oss från att hantera narcissisten som det stora barn som denne egentligen är.

Tänk dig ett barn eller ung tonåring som avslöjas med att ha gjort något fel. De kan liksom inte ta till sig att det var de som gjorde fel, de skyller ifrån sig och slingrar sig. De kanske ber om ursäkt för att du som förälder tvingar dem, men de tycker inte att de gjort fel. Du kanske minns att du gjort något liknande när du var barn? Det är inget konstigt, alla barn har en period av narcissism.

En kvinna beskrev hennes lilla dotters kommentar när hon fick skäll för något hon hade gjort.

-         Det var inte jag, det var katten!

De flesta av oss blir tryggare i oss själva med åren och behovet av att försvara vårt beteende in absurdum minskar. Narcissisterna har inte den utvecklingen. De kan bete sig normalt och kanske till och med be om ursäkt när de känner sig trygga i situationen. De är som sagt ofta sociala och trevliga så länge de har kontroll och känner sig trygga. När något går emot dem slår narcissismen till och ”ögonen svartnar”. Det är ett tecken, att ögonen ”svartnar” och om de pressas hårt kan de stelna till i kroppsspråket.

Om du vet att narcissisten ljuger och kan bevisa det bör du tänka dig för innan du gör det, är det värt det? Du kan få en fiende för livet om du står på dig och avslöjar narcissisten, om du visar att kejsaren inte har några kläder. Om du står på dig kan det i situationen hända att narcissisten kroppsligt stelnar till, blir robotliknande i sina rörelser. Hen fryser liksom till innan hen hittar en utväg, en förklaring som försvarar det du påpekat, då släpper den kroppsliga frysningen.

Vanligare hos entreprenörer

Narcissism verkar vanligare hos entreprenörer, det kan finnas en naturlig koppling. En entreprenör behöver ibland en extrem envishet för att lyckas förverkliga sina idéer. En person som är beredd att ta till alla medel kan lyckas bättre än en som ger upp för tidigt. De som är för extrema för att lyckas hör vi sällan talas om. De som lyckas skapa framgångsrika verksamheter höjs till skyarna och deras mindre smickrande beteenden förlåts i ljuset av framgången. De är lite excentriska.

Jag frågade personalen på en av de många verksamheter som hjälper entreprenörer och nystartade företag om de stötte på narcissister? 

”- Skojar du?”, blev deras svar, ”det är vårt största problem. Hälften av alla entreprenörer vi stöter på har problem av den typen. Det går bra så länge verksamheterna är små och grundaren/narcissisten kan hålla koll på allting. När verksamheten växer kommer den till en punkt då det behövs mer struktur. Då går det ofta åt skogen för att narcissisten inte kan släppa kontrollen”.

Att behöva hantera en narcissist på arbetsplatsen kräver mycket energi och kan kännas hopplöst, om du är i den sitsen hoppas jag att du kan ha hjälp av den här artikeln. Men kom ihåg att den bästa lösningen ibland är att byta arbetsplats om narcissisten har en för stor inverkan på ditt arbetsliv. 

/Leif 

Krönika skriven av Leif E Andersson

Leif E Andersson är datavetare, leg psykolog, utbildar inom OBM (Organizational Behavior Management) och skrev den första svenska boken om OBM 2008. De senare böckerna “Psykologi för projektledare” och “OBM Boken – psykologi för ledare” har båda fått utmärkelsen Årets projektledarbok. Läs mer om OBM utbildning här.

I denna text uttrycker skribenten sina åsikter och tankar, och artikeln klassificeras som en krönika med opinionsinnehåll. Om du har några synpunkter eller vill föreslå en ny artikel, ber vi dig att kontakta vår redaktion.
Taggar:
Leif E Andersson

‍Leif E Andersson är datavetare, leg psykolog, utbildar inom OBM (Organizational Behavior Management) och skrev den första svenska boken om OBM 2008. De senare böckerna “Psykologi för projektledare” och “OBM Boken – psykologi för ledare” har båda fått utmärkelsen Årets projektledarbok.