5 tips som öppnar din rekrytering för fler kandidater

– SPONSRAD ARTIKEL

När vi tänker på inkluderande rekrytering, tänker vi att processen ska vara likabehandlande. Så vi behandlar alla exakt likadant. Men att behandla alla lika, innebär att den som behöver något annat, inte kommer kunna visa sin kompetens. Det gör...

Skriven av
Seher Yilmaz
3/31/2025
Kategori
Rekrytering

När vi tänker på inkluderande rekrytering, tänker vi att processen ska vara likabehandlande. Så vi behandlar alla exakt likadant. Men att behandla alla lika, innebär att den som behöver något annat, inte kommer kunna visa sin kompetens. Det gör att vi missar all den kompetens som finns bland kandidater som vi aldrig når.

För att lyckas behöver vi gå från att tänka att alla ska behandlas likadant, till att vi ska utforma processer som så många som möjligt kan ta del av. Här är fem frågor som du kan använda för att öppna upp era rekryteringsprocesser för fler kandidater.

1. Har vi förberett en tydlig process?

Förberedelser är inte bara bra för er som ska genomföra en rekryteringsprocess – den är också viktig för kandidater. Ger ni tydliga instruktioner för varje steg i processen, inklusive tidsramar och förväntningar? Informerar ni tydligt om vad som händer efter att kandidaten skickat in sin ansökan? Ju tydligare ni är, desto enklare blir det för kandidaten att fokusera på att visa sin kompetens.

2. Kan alla ta del av vår annons?

Oavsett hur bra din annons är skriven, är det inte säkert att alla kan ta del av den om den inte är tillgänglig. Säkerställ därför att era annonser är tillgängliga för personer med olika behov, exempelvis via uppläsning, i videoformat eller lättläst språk. Dessutom är det bra att undersöka om era annonser är tillgängliga för kandidater med syn- eller hörselnedsättningar, använder ni alt-texter för bilderna i er annons och är radbrytningarna bra i både mobil och på datorn.

3. Kan alla söka tjänsten?

När alla kan läsa annonsen, är nästa steg att fråga er om alla kan söka tjänsten. Är rekryteringsplattformen digitalt tillgänglig? Om inte är det dags att ställa krav på digital tillgänglighet på era leverantörer.

För att så många som möjligt (med rätt kvalifikationer) ska kunna söka tjänsten är det också klokt att fundera på om kandidaten kan välja mellan olika alternativ för hur tjänsten söks. Det kan exempelvis handla om ansökan via video eller digitalt formulär. Tydliggör också om det finns tillgång till stödpersoner eller klargörande information för kandidater som behöver extra hjälp.

4. Har alla fått samma möjlighet att söka?

Ofta vill vi att rekryteringen ska gå snabbt, helst ska den vara klar redan igår. Därför skriver vi förutom ett sista datum för ansökan, att vi tillämpar löpande urval. Dessutom stänger vi rekryteringen tidigare än vi först sagt. Här riskerar ni att missa kandidater som av olika anledningar behöver mer tid, hanterar deadlines på ett annorlunda sätt, eller som helt enkelt inte sett annonsen. Skippa därför löpande urval och låt alla få chansen – även i sista stund.

5. Ger vi alla samma chans vid intervju?

Dags för intervju! Här är en vanlig fallgrop att tänka att man låter alla kandidater intervjuas på exakt samma sätt eftersom det känns rättvist. Men det är dags att tänka om. Fundera på om ni kan tillåta flexibilitet i hur och var intervjuer genomförs, exempelvis digitalt, på neutral plats eller via telefon. Bäst är om alla kan erbjudas den möjligheten direkt, istället för att det ska bli en särlösning för vissa kandidater. Tänk också på lokalens utformning. Hålls intervjun fysiskt behöver också lokalen vara fysiskt tillgänglig för alla.

Att öppna upp våra rekryteringsprocesser är något som vi alla behöver bli bättre på, det gäller även oss på Samhall – och är något vi jobbar på. För den som behöver anställa kan rekryteringsprocessen kännas långsam och knölig. Men genom att inte krångla till det för kandidaterna, ökar vi chansen att få rätt kandidat och kompetens på plats – och det vinner både ni och kandidaten på.

I denna text uttrycker skribenten sina åsikter och tankar, och artikeln klassificeras som en krönika med opinionsinnehåll. Om du har några synpunkter eller vill föreslå en ny artikel, ber vi dig att kontakta vår redaktion.
Taggar:
Seher Yilmaz

Seher Yilmaz har lång erfarenhet av att arbeta med jämlikhet och inkludering – både som rådgivare och som organisationsutvecklare. Sedan 2023 arbetar hon som specialist inom jämlikhet och inkludering på Samhall. Tidigare har hon bland annat arbetat som organisationsutvecklare med fokus på inkludering på SVT och drivit jämlikhetsstiftelsen Rättviseförmedlingen. Seher är också författare och skrivit två böcker på tema rasism.