Drogtestning på arbetsplatsen

– SPONSRAD ARTIKEL

Skapa en trygg och drogfri arbetsmiljö. HRsvepet har talat med affärsutvecklaren Thomas Lundblad på Prodia om arbetsgivares vanligaste frågor och farhågor kring drogtester. Hur vanligt är drogpåverkan på jobbet? Vilka risker finns? Hur får man...

Skriven av
Redaktionen
4/4/2025
Kategori
HR
Skapa en trygg och drogfri arbetsmiljö. HRsvepet har talat med affärsutvecklaren Thomas Lundblad på Prodia om arbetsgivares vanligaste frågor och farhågor kring drogtester. Hur vanligt är drogpåverkan på jobbet? Vilka risker finns?  Hur får man med sig personalen i arbetet med en drogpolicy?

En trygg arbetsplats – för allas skull

En av de största utmaningarna för HR-avdelningar när det gäller drogtester är bristen på kunskap.

"Det skapas ofta motstånd eftersom medarbetare tror att ledningen vill 'sätta dit' dem, när det i själva verket handlar om att förebygga problem och hjälpa dem som faktiskt testar positivt. Missbruket ska bort, medarbetaren ska vara kvar," säger Thomas Lundblad.

Att ha en genomtänkt och väl förankrad alkohol- och drogpolicy är avgörande och ett värdefullt stöd för chefer. Policyn ska beskriva hur och vad man ska göra när problem uppstår, allt för att skapa en trygg och välmående arbetsplats.

Vanliga missuppfattningar om drogtester

Många tror att drogtestning är en dyr process, men enligt Prodia sparar arbetsgivare ofta pengar genom att införa tester.

"Den produktivitet man förlorar genom drogpåverkan är betydligt dyrare än själva testningen," säger Thomas.

Det finns även en oro för att tester kan skapa problem som inte finns, att kompetent personal kan förloras eller att det kan uppfattas som integritetskränkande. Men Prodias erfarenhet visar att reaktionen ofta blir den motsatta. Personalen uppskattar att arbetsgivaren tar ansvar för en trygg arbetsplats. Dessutom använder Prodia salivprov vilket är snabbt, säkert och värnar om integriteten.

Drogrelaterade incidenter – en växande oro

Droganvändningen i samhället har ökat, och detta speglas även på arbetsplatser. Konsekvenserna kan vara allvarliga – var fjärde arbetsplatsolycka med dödlig utgång orsakas av droger eller alkohol.

"Då kan vi bara spekulera i hur många av de mindre olyckorna som också har en koppling till missbruk," påpekar Thomas.

Hur vanligt är drogpåverkan på jobbet?

Vid slumpmässiga tester hos nya kunder visar Prodias statistik att 5.5 % av testerna är positiva. Detta är anmärkningsvärt högt med tanke på att dessa tester genomförs utan misstanke.

"När en medarbetare är påverkad sjunker produktiviteten med i snitt med 25 %. Det är en enorm förlust för både arbetsgivaren och arbetsgruppen," säger Thomas.

Vilka droger förekommer på arbetsplatser?

Prodias statistik för 2024 visar att cannabis och amfetamin dominerar, medan kokain och tramadol fortsatt är vanliga. De fyra vanligaste substanserna står för 76 % av alla positiva tester:

  • Cannabis: 40 %
  • Amfetamin: 20 %
  • Kokain: 8 %
  • Tramadol: 8 %

Dessutom är läkemedelsmissbruk fortsatt på uppgång. Summerar man allt läkemedelsmissbruk är det nästan lika vanligt som cannabis är i Sverige idag.

"Missbruk förekommer i alla åldrar och samhällsklasser. Det är mer varierat och normaliserat än för 10–15 år sedan. Dessutom har tillgängligheten på droger ökat drastiskt," konstaterar Thomas.

En oroande upptäckt under 2024 är att fentanyl har påträffats på Prodias tester i näringslivet. Även om det rör sig om enstaka fall, tyder detta på en potentiell risk för att den extremt potenta drogen nu får ett starkare fäste i Sverige.

Vad gör arbetsgivaren vid ett positivt test?

Enligt arbetsmiljölagen (AML) har arbetsgivaren ett utredningsansvar vid indikationer på ohälsa. Ett positivt drogtest måste därför utredas, och arbetsgivaren avgör om det handlar om sjukdom eller ett annat problem som behöver hanteras.

"Därför är det viktigt att ha en tydlig alkohol- och drogpolicy så att både chefer och HR vet hur de ska agera," säger Thomas.

Hur kommer arbetsgivare i gång med drogtester?

Det enklaste sättet är att ta hjälp av företag som jobbar med drogtestning. En expert som kan guida och hjälpa till genom hela processen. 

Sammanfattning

Drogtestning handlar inte om kontroll, utan om förebyggande arbete för en tryggare arbetsmiljö. Med en tydlig policy och stöd från experter kan arbetsgivare minska riskerna och underlätta för medarbetare att söka hjälp.

Mer om Prodia

Företaget erbjuder en helhetslösning:

  • Hjälp med att skapa eller uppdatera en alkohol- och drogpolicy.
  • Stöd vid MBL-förhandlingar.
  • Utbildning för chefer och medarbetare.
  • Testning utförd av sjuksköterskor som oberoende tredje part. Prodia har ett rikstäckande nätverk av 50 sjuksköterskor.
  • Salivanalys av 60 narkotikaklassade substanser med 100 % juridiskt hållbara resultat.
  • Återkoppling av positiva tester med MRO-läkare.
I denna text uttrycker skribenten sina åsikter och tankar, och artikeln klassificeras som en krönika med opinionsinnehåll. Om du har några synpunkter eller vill föreslå en ny artikel, ber vi dig att kontakta vår redaktion.
Taggar:
Redaktionen

HRsvepets redaktion är en dedikerad grupp experter som levererar de senaste nyheterna och insikterna inom HR och ledarskap. Vi granskar noggrant och tillhandahåller objektiv information för att hjälpa dig att navigera i HR-landskapet. Vår målsättning är att främja diskussion och reflektion inom HR-gemenskapen och välkomna olika perspektiv. Lita på oss för att hålla dig uppdaterad och engagerad inom detta spännande område. Artiklar som är markerade som sponsrade eller krönikor är budskap med opinionsmaterial och stämmer inte nödvändigtvis överens med redkationens budskap & åsikt.