Budget 2025 – vad bör du som HR-chef ha i åtanke?

– SPONSRAD ARTIKEL

Att planera för 2025 innebär för många HR-chefer både välkända och nya utmaningar. En central fråga är hur man på bästa sätt kan allokera resurser för att möta både dagens operativa behov och morgondagens strategiska...

Skriven av
Karolina Lilja
10/16/2024
Kategori
HR

Att planera för 2025 innebär för många HR-chefer både välkända och nya utmaningar. En central fråga är hur man på bästa sätt kan allokera resurser för att möta både dagens operativa behov och morgondagens strategiska mål. Det kräver en balansgång mellan att investera i medarbetarnas välbefinnande och samtidigt säkerställa att organisationen förblir konkurrenskraftig.

En effektiv HR-budget för 2025 bör fokusera på att skapa långsiktigt värde genom investeringar i både människor och teknologi, samtidigt som den är flexibel nog att anpassas till oförutsedda förändringar.

I takt med att arbetsmarknaden förändras, har distansarbete blivit alltmer utbrett och medarbetarförmåner har visat sig fått en allt större betydelse för trivsel och lojalitet. Samtidigt ökar vikten av att fatta datadrivna beslut som kan vägleda investeringar i personalutveckling och teknologiska lösningar. Genom att analysera tidigare års utfall och ta till sig av rådande trender, kan HR-ledningen bygga en hållbar budget som inte bara hanterar nuvarande behov, utan även positionerar organisationen för framtiden.

Här är några nyckelfaktorer att beakta när du förbereder din HR-budget för 2025:

Riskhantering i ett osäkert marknadsklimat

Med ett skiftande ränteläge och ett osäkert marknadsklimat blir riskhantering central. Det är viktigt att inkludera en genomtänkt strategi för riskhantering i budgeten, med avsättningar för oförutsedda kostnader och ekonomiska utmaningar. Detta ger flexibilitet att hantera plötsliga förändringar på marknaden.

Fokus på medarbetarnas hälsa och välmående

Välmående står högt på agendan, och det är viktigt att budgetera för hälsofrämjande initiativ. Detta kan innebära subventionerade träningspass, friskvårdsbidrag eller tillgång till digitala plattformar för mental hälsa, såsom appar för meditation eller stresshantering.

En relativt liten investering här kan ha stor inverkan på medarbetarnas trivsel.

Datadrivna beslut och HR-system

Att investera i ett robust HR-system kan effektivisera HR-arbetet och skapa underlag för datadrivna beslut. System som automatiserar administrativa uppgifter frigör även tid för mer strategiskt arbete. Den initiala kostnaden kan upplevas hög i vissa fall men den långsiktiga kostnadsbesparingen på tid, resurser och administrativt arbete gör att investeringen långsiktigt återbetalar sig i mer tid för det strategiska HR-arbetet som i sin tur skapar långsiktigt värde för organisationen.

De möjliggör även medarbetarundersökningar och analyser av personaldata, vilket leder till bättre beslut och insikter om arbetsstyrkan.

Tips: Prioritera noggrann kartläggning innan systeminköp, så att ni hittar en lösning som är skräddarsydd för just era behov – samt gör en riskbedömning av implementeringen innan systeminköp.

Kompetensutveckling

För att möta framtidens krav bör kompetensutveckling och karriärutveckling stå högt på budgetagendan. Genom att investera i utbildning, mentorskap och interna karriärvägar kan ni öka både medarbetarnöjdheten och deras lojalitet. Att säkerställa rätt kompetenser kan vara en avgörande konkurrensfördel framöver.

Flexibla arbetsarrangemang eller skapa attraktivitet på kontoret

Flexibla arbetsmodeller har blivit standard i många organisationer. För att säkerställa en god arbetsmiljö även på distans bör företag budgetera för kostnader kopplade till hemmakontor, exempelvis utrustning som ergonomiska stolar och extra skärmar. Genom att erbjuda flexibla arbetsvillkor kan företag inte bara höja medarbetarnas trivsel, utan även öka deras produktivitet och engagemang.

Alla företag vill inte ha flexibla arbetsformer, utan vill skapa kultur och engagemang på kontoret. För de företag som vill få flera tillbaka till kontoret och uppmuntra närvaro på kontoret kan det vara värdefullt att budgetera för aktiviteter som ökar trivseln. Detta kan till exempel innefatta team-building-aktiviteter, ergonomiska förbättringar och sociala evenemang som stärker gemenskapen. 

Oavsett strategi, behövs det en budget som säkerställer att strategin kan bli framgångsrik.

Lönerevision och förmåner

Konkurrenskraftiga löner och flexibla förmånsprogram är viktiga verktyg för att behålla talanger, särskilt i en tid då löneökningar kan vara avgörande för att behålla nyckelmedarbetare. Säkerställ därför att tillräckliga resurser avsätts för lönerevision och förmåner – om det finns utrymme för det.

Mätbara HR-initiativ

Det är viktigare än någonsin att kunna visa avkastningen (ROI) på HR-initiativ. När du budgeterar, överväg hur du kan mäta effekten av dina satsningar, till exempel genom ökat medarbetarengagemang, minskad sjukfrånvaro eller förbättrad personalomsättning.

I denna text uttrycker skribenten sina åsikter och tankar, och artikeln klassificeras som en krönika med opinionsinnehåll. Om du har några synpunkter eller vill föreslå en ny artikel, ber vi dig att kontakta vår redaktion.
Taggar:
Karolina Lilja

Karolina Lilja arbetar idag som Senior HR & organizational development consultant, samt Business Area Manager för Outsourcing hos Sweden HR group. Med en mångårig och bred erfarenhet inom HR och ledarskap, har Karolina arbetat i flera branscher, inklusive IT, rekrytering, finans, säkerhet och förlag, ofta i internationella sammanhang. Hennes expertis ligger inom förändringsledning, chefsstöd, ledarutveckling och utbildning, med en stark förankring i arbetsrätt och facklig samverkan. Karolina är engagerad i att främja utveckling, kvalitet och anpassning inom de organisationer hon samarbetar med.