”Vilken j-vla planet är du från egentligen!?”

– SPONSRAD ARTIKEL

På 20 år har jag än så länge inte träffat personen som verkligen älskar förändring. Å andra sidan har jag inte träffat den som absolut hatar det heller… ‍Jag har däremot träffat oändligt...

Skriven av
Sofia Stigendal
6/6/2024
Kategori
Tips

På 20 år har jag än så länge inte träffat personen som verkligen älskar förändring. Å andra sidan har jag inte träffat den som absolut hatar det heller… 

Jag har däremot träffat oändligt många personer som för stunden reagerar på förändring mer åt det ena eller andra hållet. 

För att det är t.ex. svårare att förhålla sig positiv till en omorganisation när man känner sig osäker på sitt marknadsvärde än när ens unika expertis kan innebära att förhandlingarna landar i tjänsten man drömt om. 

Det är lättare att välkomna det nya IT-systemet för den nyanställda utan något att jämföra med, än för personen vars jobb blir mest påverkat och där känslan av att bli ersatt smyger sig på. 

Människors reaktioner beror helt enkelt på vilka förutsättningar och omständigheter som finns kring det som sker och hur det spelar in i individens situation vid det givna tillfälle. 

Men ibland är det svårt att komma ihåg att alla känslor, beteenden och ageranden i grund och botten är kommunikation som kan föra dig framåt om du gräver lite. För egen del har det varit extremt svårt stundtals…  

”Du är från en annan j-vla planet Sofia!!!” 

Det borde ha varit en enkel dragning. Alla siffror pekade på det, all omvärldsbevakning som jag gjort tydde på det och allt jag presenterade var lönsamt, effektivt och verkade logiskt. Ändå fick jag den värsta utskällning jag fått någonsin i min karriär. 

Då gick jag runt byggnaden i någon timme efteråt. Arg, ledsen och raljerandes över det som hänt. Men även om jag inte tycker att jag (eller någon annan heller för den delen) förtjänar den utskällningen som jag fick kan jag idag se vad som låg bakom. 

Rädsla. 

Det känns kanske helt ologiskt för du som själv är insatt och förberedd men den nya idén, arbetssättet, systemet, sammanslagning osv. skapar många gånger rädsla. 

Ibland är det rädslan för att bli av med jobbet. 

Ibland är det oron för att ens kompetens inte är värdesatt. 

Ibland är det, som i mitt fall ovan, en fråga om att tappa ansiktet och den maktposition man har. 

Så, hur gör man då? Hur gör man när man själv är den som driver förändringen, som håller i business caset och står för argumenten, förhandlingarna och kommunikationen men vill minimera rädslan?

Tre ledord som jag har haft med mig under åren är dessa:

1. Skapa delaktighet

Oavsett om det är ett nytt IT-system eller en omorganisation finns det en poäng i att skapa delaktighet och involvera där det går. Det behöver inte heller alltid vara aktivt. Jag kunde t.ex. ha avdramatiserat mitt business case genom att ha inkluderat något som personen jag pratade med kände igen sig i. Något bekant som den kunde se värdet i själv. När människor känner igen sig minskar motstånd och trygghet ökar.

2. Var tyst och lyssna!

Det är lätt att gå i polemik och känna att man vill argumentera tillbaka när någon är frustrerad, ledsen, arg eller uppgiven inför det du tar upp. Men att rada upp fakta och visa statistik, underlag och förklara visionen när det egentligen handlar om en känsla är som det klassiska uttrycket ”hälla vatten på en gås”. Det kommer inte att fastna. Så sitt på dina händer. Lyssna och ta in det som sägs. Vad ligger bakom? Vad kan du ta med dig? Vad behöver du svara på senare?

3. Var flexibel och anpassningsbar

I de flesta fall sker något längs med vägen hur mycket du än har tänkt och planerat så går det inte enligt plan. Ibland är den bästa strategin därför att ta ett steg tillbaka och omvärdera situationen. Kanske var mitt business case inte så kick-ass som jag trodde, eller så behövde det bara justeras för att passa mottagarens perspektiv bättre. Att vara öppen för justeringar och anpassningar kan vara skillnaden mellan framgång och misslyckande.

Men framförallt, kom ihåg att personen framför dig faktiskt bara är människa. Och att alla människor, helt oavsett titel, plattform och position kan bli rädda. Det kommer ta dig mycket snabbare framåt än att ta det personligt, bli arg, frustrerad och kanske gå flera varv runt byggnaden och stressa upp dig mer (ta det från en som har testat båda). 

ALLT gott,

Sofia - Din wingwoman i organisationsförändring

I denna text uttrycker skribenten sina åsikter och tankar, och artikeln klassificeras som en krönika med opinionsinnehåll. Om du har några synpunkter eller vill föreslå en ny artikel, ber vi dig att kontakta vår redaktion.
Taggar:
Sofia Stigendal

Sofia Stigendal är kursledare, föreläsare och förändringscoach. Hon har jobbat med HR, förändring, ledarskap och inkludering i ungefär 20 år. Sofia blev egen för att minska gapet mellan de egna förutsättningarna i arbetslivet och hennes äldsta son, född med flerfunktionsnedsättning. Hon har ägnat fler än 10 000 timmar med att nörda ner sig i förändringsledning, beteendeförändring, ledarskap, hjärnan, inkludering och mycket mer. Allt för att skapa en helhet mellan vad hon ser i sin son och vad hon möter på arbetsplatser. Att leda förändring på ett hållbart sätt är hennes vardag - från att hon går upp till att hon går och lägger sig.