“Hallå, jag mår inte så bra och skulle behöva sätta ord på det…”

– SPONSRAD ARTIKEL

- en artikelserie om ensamhet, betydelsen att våga vara sig själv och vägen till en arbetsplats där alla får komma till tals.

Skriven av
Kajsa Skogens
2/7/2024
Kategori

Måndagsmötet var i full gång. Kollegorna pratade om helgens upptåg - middagar, barnens aktiviteter, planerandet inför nästa utlandsresa. Kaffet fylldes på, frukostfrallor slank ner i hungriga magar och energin var på topp.

I mitten av detta satt jag.

Jag hörde vad de sa, men jag deltog inte i samtalet. Det jag hade att dela kändes inte spännande nog. Boom, ensamhetskänslan fyllde mig… Ensam i ett rum fullt med människor.

Kanske känner du igen dig?

Det här var på en arbetsplats jag jobbade på för många år sedan. En stor organisation. Många av oss bara en bricka i spelet och med chefer som inte visste bättre. Chefer som var bra på sitt jobb rent praktiskt, men inte lika bra på att möta människan.

Jag satt tyst… Lät samtalet pågå omkring mig, log och låtsades som att allt var okej. Men på insidan pågick något annat.

En längtan att få säga “hallå, jag mår inte så bra och skulle behöva sätta ord på det…”

Men det kändes inte tillåtet, så med rädsla om att vara ”annorlunda” förblev jag tyst och ensamhetskänslan växte på min insida…

Vad jag hade behövt:

  • Ett tryggt space där alla känslor/tankar var välkomna.
  • En chef med förmåga att MÖTA sina medarbetare på djupet.
  • Lyhörda kollegor som vågade fråga och lyssna på svaret.

Det har gått några år sedan det där måndagsmötet och jag är inte längre en anställd som sitter tyst. Idag är jag föreläsare/workshopledare och ligger bakom processen Modig kommunikationsväg – ett tillvägagångssätt för chefer och medarbetare att tränas i emotionella skills och tillsammans skapa ett tryggt space där alla vågar komma till tals.

Och nej, det handlar inte om att vi ska fylla våra arbetsplatser med terapirum och självömkande medarbetare. Att prata om det som känns innebär absolut att ta upp det som är problematiskt i livet både privat och på jobbet, men vi får inte fastna i den föreställningen… att prata om det som känns är att dela med sig av allt det som pågår på insidan – tankar, känslor, behov, önskningar – för att andra ska få lov att förstå och bemöta en utifrån de bästa förutsättningarna.

Med det följer en rad fördelar utifrån ett teamperspektiv. Som tex bättre samarbete, ökad gemenskap, mer engagemang och djupare kommunikation. Listan kan göras lång. Och det behöver inte vara svårt! Vi gör det, enligt mig, ofta svårare än vad det behöver vara.Vissa har lätt till att prata, andra inte… och så är det. Men det viktiga är att alla ska känna sig välkomna att prata och uttrycka sig OM behov finns. För det skapar trygghet och ökad trivsel.

Men Rom byggdes inte under en natt, eller hur? Samma är det här… För att skapa ett tryggt space där alla vågar komma till tals, behövs ett successivt arbete och engagemang från chef såsom medarbetare. Därför har jag skapat åtta stegs processen Modig kommunikationsväg som ett verktyg och tillvägagångssätt för chefer och medarbetare att implementera övningar, tankesätt och nya perspektiv i syfte att våga prata mer om det som känns.

Häng med på min artikelserie på 3 delar! Jag kommer lyfta några spännande och tänkvärda saker från processen, samt förhoppningsvis få DIG att fundera mer kring hur du kan skapa samtal på din arbetsplats som bottnar och inte bara skrapar på ytan.

I denna text uttrycker skribenten sina åsikter och tankar, och artikeln klassificeras som en krönika med opinionsinnehåll. Om du har några synpunkter eller vill föreslå en ny artikel, ber vi dig att kontakta vår redaktion.
Taggar:
Kajsa Skogens

Kajsa är chefens externa högerhand för att skapa hållbara och synkade team. Hon bytte ut sin karriär inom TV-branschen, till en gedigen resa i sin egen självutveckling. Idag är hon föreläsaren som går utanför boxen, för att inspirera och vägleda till djupare kontakt i relationer och träna team i emotionell intelligens. Det gör hon på ett roligt, lättsamt och enkelt vis. Kajsa delar sin tid mellan Sverige och Mallorca, som de senaste åren blivit som hennes andra hem. Hon uppskattar riktigt bra kaffe, blir lugn av skogen och älskar havet.