Närvarons kraft

– SPONSRAD ARTIKEL

”Jag tycker inte om att meditera!” ”Jag behöver inte sakta ner på tempot.” ”Jag är ingen som…”

Skriven av
Kajsa Skogens
2/12/2024
Kategori
Ledarskap

”Jag tycker inte om att meditera!”
”Jag behöver inte sakta ner på tempot.”
”Jag är ingen som…”


Kanske är det här du? Du och dina argument som du tar till när någon frågar dig om du känner närvaro i din vardag. Låt oss nu slå hål på detta!

 

Att känna närvaro innebär inte att sitta i skräddarställning och meditera i timmar (funkar också såklart), det betyder inte att du behöver leva ett liv i slowmotion och heller inte att du ”ska vara en sån som xx…”

 

Du kan vara du, precis den du är. Och med det lära dig att vara mer närvarande i dina relationer, både på jobbet och privat. Är du i en ledarposition är din närvaro en av dina viktigaste skills, i syftet att förbättra samarbete och öka förtroende hos dina medarbetare.

För när du är närvarande i samtal och möten, får du andra att känna sig sedda. Det gör i sin tur – utifrån ett jobbperspektiv - medarbetarna trygga, när de är trygga vågar de vara mer sig själva och när de är mer sig själva kan de prestera bättre. Enkelt, eller hur?


Du kanske känner till Björn Natthiko Lindeblad med hans visdom och klokskap (här kan du annars läsa mer om honom länk (https://natthiko.se/)). Personligen har jag fastnat för mycket av det han delat, till exempel hans egna ord varsevarande, vilket han implementerat som en närmare beskrivning av ordet närvarande och betydelsen är ”när vi är öppet och ledigt närvarande i nuet”.

 

Låt mig uppmana dig att själv, innan du läser vidare, tänka och känna in vad ordet närvarande betyder för dig. Gör det nu. Finns det i några specifika situationer som du upplever 100 % närvaro? Och hur känns det i din kropp då?

Personligen upplever jag närvaro när jag: håller handen på min hunds lilla tickande hjärta, i mötet med en annan människas ögon, i rörelsen – springa, dansa, lyfta.


Så låt mig nu prata om värdet av att möta en annan människas ögon, att våga stanna kvar med blicken och inte väja undan… enkelt, svårt, läskigt? Vad tycker du?

För mig har det här alltid varit obekvämt, därför pratar jag utifrån egen erfarenhet när jag säger – det går att öva på! Det obekväma ligger i att våga hålla kvar blicken trots impulsen att vilja vika av. Men hur gör man det?

 

Fem sekunder är allt som behövs för att ta del av fördelarna med ögonkontakt. Studier har visat att kroppstemperaturen höjs redan vid 2 sekunder och det ger oss en må bra känsla, minskar avståndet och får oss att komma närmare varandra.

 

Så ut och möt ögon!

Ett annat sätt att bli mer närvarande är att koppla bort distraktioner när du äter din lunch ensam. Sitt inte med telefon eller dator. Gör inte något annat än att begrunda din mat, känn smaken och ta in doften. Ta varje tugga långsamt och var i stunden. Det här, förutom att det hjälper dig till närvaro, aktiverar det parasympatiska nervsystemet, vilket minskar stress och främjar matsmältningen.

Vad jag vill uppmärksamma är alltså närvarons kraft, med mer närvaro blir det automatiskt att du upplever livet och inte bara iakttar det. Närvaro gör också att du upplever människorna du har omkring dig och inte bara iakttar dem i vad de gör. Vilket gynnar alla relationer, på jobbet som privat.

 

Livet bygger på ögonblick och stunder, fånga dem. I närvaro. En dag är det försent.

 

I denna text uttrycker skribenten sina åsikter och tankar, och artikeln klassificeras som en krönika med opinionsinnehåll. Om du har några synpunkter eller vill föreslå en ny artikel, ber vi dig att kontakta vår redaktion.
Taggar:
Kajsa Skogens

Kajsa är chefens externa högerhand för att skapa hållbara och synkade team. Hon bytte ut sin karriär inom TV-branschen, till en gedigen resa i sin egen självutveckling. Idag är hon föreläsaren som går utanför boxen, för att inspirera och vägleda till djupare kontakt i relationer och träna team i emotionell intelligens. Det gör hon på ett roligt, lättsamt och enkelt vis. Kajsa delar sin tid mellan Sverige och Mallorca, som de senaste åren blivit som hennes andra hem. Hon uppskattar riktigt bra kaffe, blir lugn av skogen och älskar havet.