Minska stressen och öka engagemanget - 3 saker vi kan lära oss från målstyrningsmetoden OKR

– SPONSRAD ARTIKEL

Målstyrning kan handla om så mycket mer än att driva tillväxt!

Skriven av
Niklas Olsson
11/16/2023
Kategori
Personal

I mitt dagliga arbete med målstyrning genom metoden OKR (Objectives & Key Results) stöter jag ofta på uppfattningen att målstyrning handlar om att maximera resultat och få mesta möjliga avkastning på investerade resurser. Visst finns det en sanning i det - men om man stirrar sig blind på finansiella resultat kan man lätt missa de mer långsiktiga positiva effekter målstyrning kan ha!

I själva verket finns det flera delar av målstyrning med OKR som står starka på egna ben och kan hjälpa team, chefer och organisationer oavsett om man arbetar strukturerat med mål eller inte.

Här kommer 3 konkreta tips som du kan implementera redan i morgon, lånade från OKR-metoden men tillämpliga för alla organisationer som vill minska stress och öka engagemanget på sina arbetsplatser!

#1 Skapa en miljö av tydliga förväntningar

Med OKR sätter man upp tydliga och mätbara kvartalsmål som både företag, team och individ arbetar mot. Det gör det glasklart vad som förväntas av varje individ och blir en form av nedskriven överenskommelse kring vad som är viktigt, vad som förväntas av varje roll och hur man mäter framgång i sitt arbete.

Oklara förväntningar och osäkerhet på sin egen prestation är båda stora och vanliga drivare av stress på arbetsplatser idag.

Utmaningen kommer i många fall av mål som inte är mätbara eller kvantifierade. När målbilden är att göra ‘så bra som möjligt’ eller ‘leverera ett projekt’ finns risken att det är ett gap mellan vad chefen förväntar sig och vad medarbetaren tror förväntas - en tydlig indikation på framtida utmaningar.

Säkerställ därför att cheferna i er organisation tänker efter och gör de mål och projekt de delegerar till sina team mätbara för att tydliggöra exakt vad de förväntar sig av sina medarbetare.

#2 Uppmuntra chefer att bjuda in tidigare i målarbetet

I många organisationer sitter chefen på sin kammare, i samspråk med ledningsgruppen eller sina chefer och tar fram mål för medarbetare i deras team eller del av organisationen.

Riskerna med detta är dels att man inte helt tar tillvara på teamets kärnkompetenser - men även att det riskerar att bli en riktig engagemangsdödare.

Forskning om engagemang och måluppfyllnad gör det nästan självklara tydligt - medarbetare som själva är delaktiga i att ta fram projekt och mål känner ett större ansvar i arbetet och är mer engagerade i sin leverans.

Uppmuntra därför cheferna i er organisation att bjuda in sina medabetare tidigare i arbetet med att sätta upp mål. I de organisationer där detta fungerar riktigt bra beskriver chefen utmaningar och ambitioner, men överlåter till de som ska utföra arbetet att sätta upp de mätbara projekten och målen. Ni kommer bli överraskade hur stor effekt en så till synes enkel förändring kan ha på engagemanget!

#3 Följ upp, följ upp, följ upp!

En fundamental del av målstyrning handlar om att löpande checka in och följa upp hur mål utvecklas över tid. Syftet med detta är att tidigt fånga upp om omprioritering behövs, ändrad approach eller om det behöver flyttas resurser för att uppnå målen. Det har dock även den tydliga bi-effekten att alla medarbetare löpande vet hur teamet ligger till.

Denna tydlighet kombinerat med en gemensam insats i att hitta aktiviteter för att komma ikapp - eller för att fira när det går bra - är ytterligare en viktig del i att minska stress relaterad till osäkerhet kring förväntningar och prestation. Med gemensamma löpande uppföljningar kommer det inte som en överraskning sista dagen i kvartalet om mål missas eller projekt glömts bort - tillsammans får teamet istället en chans att stötta varandra och löpande korrigera sina insatser för att undvika överraskningar.

Uppmuntra därför era chefer till att inte bara sätta tydliga förväntningar, utan att även löpande följa upp på dessa gemensamt i sina team!

Jag hoppas dessa tips kan hjälpa er på vägen mot en vämående och engagerad organisation. Kanske arbetar ni delvis redan såhär idag - finns det då saker ni skulle kunna spetsa till? Eller så är alla tipsen nytt teritorium - ta dem då ett och ett och se vilken effekt de har!

I denna text uttrycker skribenten sina åsikter och tankar, och artikeln klassificeras som en krönika med opinionsinnehåll. Om du har några synpunkter eller vill föreslå en ny artikel, ber vi dig att kontakta vår redaktion.
Taggar:
Niklas Olsson

Niklas är OKR-expert och har skrivit boken Målstyrning med OKR. Han har arbetat både med att själv implementera OKR i team och organisationer och att stötta andra företag att implementera metoden. Idag driver han OKR-byrån Bantero med en mission om att sprida OKR till fler organisationer och hjälpa dem i sin målstyrning.