Guide: Så vet du att stressen börjar bli farlig

– SPONSRAD ARTIKEL

Hur vet man om stressen börjar bli farlig? Och vilka varningssignaler bör man ha koll på?

Skriven av
Redaktionen
11/10/2023
Kategori
Personal

Stress är en naturlig del av livet och kan vara en användbar drivkraft när den hanteras på rätt sätt. Men när stressen blir långvarig kan den utvecklas till en farlig och skadlig nivå som kan påverka både vår fysiska och mentala hälsa. Men hur vet man om stressen börjar bli farlig? Och vilka varningssignaler bör man ha koll på?

Varningssignaler som tyder på farliga stressnivåer

Sömnproblem
När stressen når farliga nivåer kan det påverka sömnkvaliteten. Svårigheter att somna, mardrömmar och konstant trötthet kan vara tecken på att stressen är på väg att bli farlig.

Ökad irritabilitet
Om du märker att du blir lättretlig, tappar tålamodet och reagerar kraftigt på små saker, kan det vara en varningssignal.

Fysiska symptom
Stress kan också manifesteras fysiskt. Huvudvärk, magproblem, muskelspänningar och andra kroppsliga symtom kan vara indikationer på farlig stress.

Social isolering
Om du börjar dra dig tillbaka från sociala aktiviteter, undviker vänner och familj, och känner dig ensam, kan detta vara ett tecken på att stressen tar över.

Att hantera farlig stress

Identifiera källan
För att hantera farlig stress måste du först identifiera dess källa. Det kan vara arbetsrelaterat, personligt eller en kombination av båda. Att klargöra orsaken är det första steget mot att hantera stressen.

Skapa en balans
Försök att upprätthålla en balans mellan arbete och fritid. Ge dig själv tid att koppla av, träna, och göra saker du tycker om. Prioritera även god sömn.

Sök professionell hjälp
Om stressen blir överväldigande är det viktigt att söka hjälp från en läkare, psykolog eller terapeut. De kan erbjuda råd och behandlingsalternativ som kan vara avgörande för din hälsa.

Hur du med personalansvar kan se varningssignaler hos anställda

Kommunikation
För att identifiera farlig stress hos anställda är öppen kommunikation nyckeln. Skapa en arbetsmiljö där anställda känner sig trygga att prata om sin stressnivå utan rädsla för konsekvenser.

Utbildning
Ge anställda och chefer utbildning om stresshantering och mentalt välbefinnande. Detta kan hjälpa dem att förstå tecken på farlig stress och hur man reagerar på dem.

Främja flexibilitet
Flexibla arbetstider, möjligheten att arbeta hemifrån och andra former av flexibilitet kan hjälpa anställda att balansera arbete och liv, vilket kan minska stressnivåerna.

Erbjud stödresurser
Förse anställda med tillgång till stödresurser och kontaktpersoner som kan hjälpa dem att hantera stress.

Identifiera förändringar i beteende
Var uppmärksam på förändringar i anställdas beteende, produktivitet och närvaro. Om någon visar tydliga tecken på stress, ta kontakt och erbjud stöd.

I denna text uttrycker skribenten sina åsikter och tankar, och artikeln klassificeras som en krönika med opinionsinnehåll. Om du har några synpunkter eller vill föreslå en ny artikel, ber vi dig att kontakta vår redaktion.
Taggar:
Redaktionen

HRsvepets redaktion är en dedikerad grupp experter som levererar de senaste nyheterna och insikterna inom HR och ledarskap. Vi granskar noggrant och tillhandahåller objektiv information för att hjälpa dig att navigera i HR-landskapet. Vår målsättning är att främja diskussion och reflektion inom HR-gemenskapen och välkomna olika perspektiv. Lita på oss för att hålla dig uppdaterad och engagerad inom detta spännande område. Artiklar som är markerade som sponsrade eller krönikor är budskap med opinionsmaterial och stämmer inte nödvändigtvis överens med redkationens budskap & åsikt.