Det enda sättet att garantera att julhelgen inte blir en besvikelse

– SPONSRAD ARTIKEL

Studier i både Australien, Tyskland, USA och Sverige visar att mellan ca 20-30% av befolkningen i dessa länder förknippar julen med negativa känslor. De vanligaste orsakerna tycks vara stress, känslor av ensamhet och konflikter. Tre insikter om...

Skriven av
John Eloff
12/27/2024
Kategori
Personal

Studier i både Australien, Tyskland, USA och Sverige visar att mellan ca 20-30% av befolkningen i dessa länder förknippar julen med negativa känslor. De vanligaste orsakerna tycks vara stress, känslor av ensamhet och konflikter. Tre insikter om mänsklig psykologi kan göra stor skillnad för hur din julhelg blir i år.  

Du är sämre än du tror

Mycket forskning visar på att vi människor tenderar att överskatta vår förmåga att förutspå våra känslor. Vi är generellt bra på att förutspå om, exempelvis julhelgen, kommer att skapa positiva eller negativa känslor, men forskningen visar att vi är riktigt dåliga på att förutspå hur starka känslorna kommer att vara och hur länge de kommer att hålla i sig.

Det är precis som när du gjorde slut för första gången och trodde både att känslorna skulle ta kål på sig och hålla i sig för alltid. Detsamma gäller mest troligt för hur ensam, arg eller hur trött du kommer att känna dig under julen. Så om du känner oro inför julens utmaningar, kom ihåg att känslorna sällan blir så överväldigande eller långvariga som vi tror.


Du gör det värre än det behöver vara

Vi människor tycker verkligen om att ha rätt. Detta leder till ett psykologiskt fenomen som kallas “bekräftelsebias”. Bekräftelsebias innebär att vi bara ser och letar efter sådant som styrker vår hypotes. Vi letar alltså undermedvetet efter bekräftelser på att julen blev så dålig som vi hade tänkt oss, samtidigt som vi ignorerar sånt som blev överraskande bra. 


Vi hamnar lätt även i sk. “kausala loopar”, dvs. att vi får det att hända för att vi förväntar oss att det ska hända. Exempelvis att vi säger “Snart blir det väl gräl som vanligt”, vilket förstås lätt leder till just irritation och gräl. 


Livet är inte en dans på rosor – tänka sig!

Oavsett om det är positivt eller negativt kan vi alltså återigen konstatera att livet sällan blir som man har tänkt sig. Trots att vi hört detta hundratals gånger behöver vi bli bättre på att internalisera det; modern psykologisk forskning visar att mycket mänskligt lidande härstammar från vår just ovilja att acceptera detta faktum.


Lösningen

Acceptans är inte en talang, utan en förmåga, alltså något vi kan träna upp. Acceptans innebär bara att du ser situationen för vad den är och agerar därefter. När en någon tappar finporslinet i golvet står du inte och skriver på spillrorna, utan hämtar något att sopa upp det med. Så var du klar med det och fick tid och energi över till nåt annat.


Acceptans är ett otroligt kraftfullt verktyg. Oavsett om du känner ångest, fryser eller är på väg att få ett epilepsianfall finns det forskning som visar att acceptans leder till att det jobbiga både blir mindre intensivt och ofta även mindre långvarigt. 

Så träna på att stanna upp och säga till dig själv “Nu känns det som att det är för mycket, som det ju gör ibland”, eller “Nu känner jag mig ensam, som man ju gör ibland”, eller “Nu är familjen visst osams, som folk ju blir ibland”. Då kommer den initiala känslan bli mindre intensiv och du kommer ha mer kapacitet att göra något åt situationen.


Julen kommer inte bli som du hade tänkt dig, och det är helt okej. Genom att möta negativa känslor med acceptans kan du skapa en helg som känns meningsfull, även om den inte är perfekt. Ge dig själv den gåvan i år.

I denna text uttrycker skribenten sina åsikter och tankar, och artikeln klassificeras som en krönika med opinionsinnehåll. Om du har några synpunkter eller vill föreslå en ny artikel, ber vi dig att kontakta vår redaktion.
Taggar:
John Eloff

John Eloff är chefspsykolog på BlueCall och har en bred erfarenhet inom både organisationspsykologi och terapeutisk behandling. Med passion för att sprida psykologisk kunskap på ett lättillgängligt sätt är hans främsta mål att hjälpa människor förstå hur de, med enkla medel, kan ta bättre hand om sig själva och sin omgivning.