Att nå sitt nyårslöfte

– SPONSRAD ARTIKEL

Är du en sån som sätter ett nyårslöfte för dig själv och sedan jobbar systematiskt mot det och bockar av det redan i november? Eller glömmer du bort målet redan innan januari är slut?

Skriven av
Sofi Franzén
1/20/2025
Kategori
Ledarskap

Nytt år – nya möjligheter.

Är du en sån som sätter ett nyårslöfte för dig själv och sedan jobbar systematiskt mot det och bockar av det redan i november? Eller glömmer du bort målet redan innan januari är slut?

Enligt en studie på Stockholms universitet så avger ungefär en femtedel av alla svenskar ett nyårslöfte. Oftast med ambitionen att genomföra någon form av positiv beteendeförändring, som att börja träna mer, sluta röka eller att krydda sitt liv med någon ny aktivitet. I studien har man sammanställt mätningar på hur väl man har lyckats med sina löften som visar att redan efter 2 veckor är endast 70% kvar på banan och efter ett år cirka 25%.

Vad kan man göra för att öka sannolikheten att tillhöra de 25% som fortfarande har motivationen uppe efter ett år? Det man bland annat har sett påverkar utfallet är mogenheten för att genomföra en beteendeförändring, förtroendet för ens egen förmåga till förändring, att tydligt formulera sitt mål och att omge sig med saker som påminner en om att inte återfalla i en dålig vana.

Jag älskar att sätta mål för mig själv och att jobba mot dem. Jag vill framåt och gärna snabbt. För att lyckas med ett mål så har jag en övning som jag använder både för bolaget men också för mig själv personligen som jag gärna delar med mig av.

Jag börjar med att formulera målet så tydligt jag kan för mig själv. Jag fantiserar om en situation där jag har nått mitt mål som jag kan kliva in i och utforska. När jag har nått målet – var är jag då? Vad ser jag runt mig? Finns det människor runt mig? Vad säger dom? Finns det andra ljud?  Vilka känslor har jag? Jag försöker måla upp den här bilden så starkt som möjligt för mig själv och skapar en positiv känsla kopplad till detta. När jag kliver ur ”framtiden” så ska jag ha en stark drivkraft att verkligen vilja tillbaka dit. Här hittar jag min motor.

När jag har bilden klar för mig så är jag nyfiken på att titta på resan mot målet. Vilka fallgropar finns det? Vilka hinder är det jag behöver övervinna och vad behöver jag för resurser för att göra det? Utifrån vad jag ser här kan jag skapa en handlingsplan som gör att jag kan komma vidare när utmaningarna kommer. Jag ökar sannolikheten att jag inte ger upp i första taget.

Ju mer tid jag lägger på att skapa min framtidsbild desto troligare att jag verkligen kommer att nå dit. Jag brukar skriva ner vad som kommer till mig i en anteckning i telefonen så att jag enkelt kan följa vägen fram när jag reflekterar under året. Det ger en extra morot att skriva korta anteckningar om både framgångar och motgångar för att se utvecklingen framåt. När vi sätter längre mål kan det ibland vara svårt att se alla de små saker som gör att vi faktiskt kommer framåt. Och kan ta ett litet litet steg varje dag så gör det stor skillnad i slutändan.

Jag använde den här metoden när vi skapade våra långsiktiga mål för företaget också. Genom att skapa en gemensam mental bild av vad vi ville uppnå så blev det lättare att få alla att dra åt samma håll. Vi skapade en onepager för den övergripande målbilden och sedan en gedigen affärsplan som stödde alla aktiviteter som skulle ske. Varför inte göra likadant privat?

Två avslutande tips för ditt eget målarbete; formulera första steget tydligt och glöm inte att fira varje framgång mot ditt mål!


God fortsättning! Sofi Franzén

I denna text uttrycker skribenten sina åsikter och tankar, och artikeln klassificeras som en krönika med opinionsinnehåll. Om du har några synpunkter eller vill föreslå en ny artikel, ber vi dig att kontakta vår redaktion.
Taggar: