Hälsokontroller – Ett första steg mot bättre hälsa eller bara en check på status quo?

– SPONSRAD ARTIKEL

I dagens arbetsliv har hälsokontroller blivit en vanligare företeelse. Många företag erbjuder sina anställda blodprover för att ge en nulägesbild av deras hälsa, vilket innebär att de kan få information om 30-40 markörer som kan säga något om...

Skriven av
Marcus Hjort
1/20/2025
Kategori
HR

I dagens arbetsliv har hälsokontroller blivit en vanligare företeelse. Många företag erbjuder sina anställda blodprover för att ge en nulägesbild av deras hälsa, vilket innebär att de kan få information om 30-40 markörer som kan säga något om deras allmänna hälsotillstånd. Detta kan vara ett bra sätt att få en översikt över hur det står till med kroppen, men det är också här många företag och individer stannar. Många hälsokontroller resulterar nämligen inte i några åtgärder, trots att de kan avslöja allvarliga hälsorisker långt innan de leder till en akut sjukdom. Det är här HR-avdelningar, företag och arbetsgivare kan spela en avgörande roll i att inte bara tillhandahålla hälsokontroller utan också säkerställa att de faktiskt leder till förändring och förbättrad hälsa.

Från generella rekommendationer till konkreta åtgärder

Många hälsokontroller resulterar i så kallade "positiva" provsvar där det generellt står att hälsan verkar bra men att personen eventuellt skulle behöva "äta mer sallad" eller "träna lite mer". Även om detta kan vara en bra start, är dessa rekommendationer ofta för vaga och ospecifika för att driva verklig förändring. Hälsorisker som prediabetes eller höga kolesterolvärden fångas upp, men behandlingen eller uppföljningen är ofta för otydlig för att vara effektiv.

Ett exempel på detta är höga LDL-kolesterolvärden, en nyckelfaktor för att förutsäga risken för hjärt-kärlsjukdomar. Om en hälsokontroll visar att en anställd har ett LDL-kolesterolvärde över 3.7, är detta en indikator på en hälsorisk som kan utvecklas till allvarliga problem som hjärtinfarkt eller stroke – men ofta ges det inte mer uppmärksamhet än en allmän rekommendation om att äta bättre eller träna mer. Högt LDL-kolesterol kan faktiskt dubblerar risken att dö i hjärt-kärlsjukdom. Men här kommer den positiva sidan in – om du tar tag i det och påbörjar behandling kan risken snabbt halveras.

Det är här Livify och liknande hälsobolag kommer in i bilden. Vi arbetar med att identifiera individer med höga blodfetter och erbjuder skräddarsydda åtgärder för att faktiskt åtgärda de bakomliggande orsakerna till högt kolesterol. En anställd med ett LDL-kolesterol över 3.7 borde inte bara få en generell kostrekommendation – de behöver individuell rådgivning, uppföljning och eventuellt behandling för att stoppa utvecklingen av åderförkalkning och minska risken för framtida hjärtinfarkt eller stroke. Det bästa är att förändringar kan ses snabbt – våra handlingsplaner är mätbara redan inom sex veckor, vilket innebär att anställda får snabb feedback på hur deras hälsostatus förbättras.

Förebyggande åtgärder – En investering för framtiden

För HR-ansvariga innebär detta en möjlighet att inte bara erbjuda hälsokontroller utan också att implementera ett förebyggande hälsoarbete som faktiskt kan rädda liv och minska framtida sjukfrånvaro. Genom att ta ett större ansvar för de anställdas hälsa kan företag skapa en arbetsmiljö som inte bara är friskare, utan också mer produktiv och hållbar på lång sikt. Området är komplext och många anställda har helt enkelt inte alltid själva tiden, kompetensen eller intresset att själva bejaka sin hälsa proaktivt så som dom borde göra. Konkreta evidensbaserade behandlingar som kolesterolsänkning har flera större kliniska studier m.m. bakom sig, men är ibland ändå svårt att urskilja från exempelvis studier om olika dieter som utlovar diverse utfästelser men där orsak och samband sällan särskiljs seriöst. Därför tror vi att företagsansvariga är bra positionerade att spela en viktig roll för att sätta sig in i hälsofrågor och hjälpa ge sina anställda flera friskare levnadsår med evidensbaserade åtgärder. Det är främst en fråga om kunskapsspridning.

I denna text uttrycker skribenten sina åsikter och tankar, och artikeln klassificeras som en krönika med opinionsinnehåll. Om du har några synpunkter eller vill föreslå en ny artikel, ber vi dig att kontakta vår redaktion.
Taggar:
Marcus Hjort

Marcus Hjort är kardiolog och medicinskt ansvarig på vårdbolaget Livify Health. Han har även disputerat i hjärt-kärlsjukdomar och arbetat på Karolinska Sjukhuset i Stockholm där han tillsammans med kollegor länge förundrats över hur underbehandlade kolesterolnivåerna är på sina redan insjukna patienter.