Välbefinnande och hälsa - 12 tips för hösten

– SPONSRAD ARTIKEL

Vad vi gör, tänker, känner och äter lagras i vår kropp som behöver hantera allt detta. Även det mentala och vår kapacitet påverkas av hur vi lever och vad, när och hur vi äter och tänker...

Skriven av
Amanda Ekman
9/3/2024
Kategori
Tips

Vad vi gör, tänker, känner och äter lagras i vår kropp som behöver hantera allt detta. Även det mentala och vår kapacitet påverkas av hur vi lever och vad, när och hur vi äter och tänker. Oavsett om du är medarbetare, ledare eller entreprenör så finns vi i ett samhälle och interagerar med andra, vi kanske även har samarbeten, familj, släkt. Vill du vara ditt bästa jag och vara i god form att möta vardagen och kunna njuta av livet och sprida det goda omkring dig så behöver ofta flera bitar vara på plats.

Här kommer tolv tips som kan underlätta för dig att leva mer i samklang med din kropp och att stödja den och dig själv mentalt på bästa sätt:  

  1. Rensa bland dina tankar och känslor. Var uppmärksam och välj och vraka.
  2. Gör och säg bara sådant som är enligt dina egna värderingar. Går du emot dina egna värderingar mår du förr eller senare dåligt mentalt eller fysiskt. 
  3. Naturlig föda. Enligt studier så för att ge kroppen bästa möjligheter att långsiktigt vara frisk och undvika sjukdomar så behöver vi äta huvudsakligen växtbaserad mat, icke processad, undvik hel och halvfabrikat (ex: Soja är sojabönan den ursprungliga och funkar också när den är jäst till soja och miso, inte processad till sojaprotein).
  4. Du kan äta allt, dock inte alltid. Även om chips, godis och annat hårdprocessat kan prioriteras ned.
  5. Ha bra regelbundna matvanor och ät i lugn och ro. Grunda med grönsaker så kan kroppen lättare hantera resten. Var uppmärksam på kroppens signaler och negligera inte om den är törstig och hungrig eller om den vill sträcka på sig. Du kan tex äta nötter mellan måltiderna, naturligt och bra ämnen. En grön smoothie till frukost kan vara en energikick.  
  6. Undvik överkonsumtion (även vatten kan överkonsumeras, krävs många liter för att späda ut salthalten så att du svimmar).
  7. Felsteg är odramatiskt och kan vara lärorikt, lär dig av misstagen. Hur du mår mentalt är viktigt och att inte stressa upp sig över små felsteg är viktigare än själva felsteget. Gäller såväl mat, som göranden och tankar. 
  8. Sov det du behöver. Enkelt sagt, ofta svårt att genomföra. Ofta hjälper det att ha svalt och varva ned med prat eller bokläsning, undvik skärmar. Ät inte inpå sänggåendet, det tar fem timmar innan organen kan börja vila efter att du ätit. Ät mer på dagen om du är hungrig på kvällen. Skapa nya vanor som kroppen följer.
  9. Dagsljus och rörelse är viktiga för välmående, prestation och för en god sömn.
  10. Ta pauser, planera in reflektionstid, du får mer gjort om du gör rätt saker på rätt sätt. Stäm av med dig själv att du följer dina värderingar i tanke och handling. 
  11. Gå upp när du behöver och starta dagen såsom du behöver för att må bäst (yoga, promenad, frukost med familjen osv). När och hur dagen börjar avgör ditt välmående och kommande natts sömn. Prova dig fram. 
  12. Alla är olika och du behöver hitta ditt sätt som fungerar för dig. Välj någonting som känns rätt och lätt att börja med. Fortsätt sedan och lägg till och dra ifrån saker. Låt det ta tid och låt det vara roligt! 
I denna text uttrycker skribenten sina åsikter och tankar, och artikeln klassificeras som en krönika med opinionsinnehåll. Om du har några synpunkter eller vill föreslå en ny artikel, ber vi dig att kontakta vår redaktion.
Taggar:
Amanda Ekman

Amanda Ekman brinner för människor och för att bidra till stor positiv skillnad inte bara för varje person, utan hela organisationen. Hennes workshops åstadkommer detta och ger energi och glädje. Träning, yoga, meditation, att umgås med familj och vänner, att uppleva kultur och naturen är något Amanda gärna gör. Amanda är utbildad kostrådgivare (Sverigehälsan) och utbildad i teori och praktik om träning på SAFE (Scandinavian Academy of Fitness Education), numera The Academy. Amanda har en MSc i Business Administration, samt är även universitetsutbildad inom HR. Hon har utvecklat ett forskningsbaserat feedbackkoncept, samt flera verktyg för att bygga en positiv organisationskultur. Amanda har även arbetat internationellt i ledande positioner inom olika företag, både mindre och större som t.ex. Ericsson. Detta tillsammans med hennes kompetens och stora engagemang gör henne till en omtyckt workshopledare i tiden.