Våga vara en liten fisk i ett stort hav

– SPONSRAD ARTIKEL

Visste du att en haj i ett akvarium växer till två decimeter, men i havet kan den bli två meter eller mer?

Skriven av
Daniel Eisenberg
2/6/2024
Kategori
Ledarskap

Visste du att en haj i ett akvarium växer till två decimeter, men i havet kan den bli två meter eller mer? Hajen kommer aldrig växa ur sin livsmiljö – och detsamma gäller dig.

Jag gillar den här liknelsen, för många gånger är vi omgivna av människor som tänker smått och begränsar oss. Byter vi miljö så kan vi plötsligt börja växa.

Själv står jag inte ut med att vara den smartaste personen i rummet. Och det tror jag är en av hemligheterna till att bli en framgångsrik ledare. Som ledare är det många gånger jag som tar besluten, men det stoppar inte mig från att aktivt söka efter teammedlemmar som är smartare än vad jag är.

Jag växte upp i en analog era. Inga iPhones, inga sociala medier. Vi skickade brev och faxade våra kunder. Dom jagade oss i sin tur på våra personsökare. Så jag är den första att medge att jag har mycket att lära av de unga medlemmarna i mitt team.

Men det handlar om mycket mer än att jag inte är lika teknikkunnig som dem. Jag har handplockat dem av en annan anledning, nämligen drivkraften att lära sig och utvecklas. Det är en viktig del i mitt team och kan handla om personlig, professionell eller finansiell utveckling. Varje person är unik men alla har en stark drivkraft inom åtminstone ett av dessa områden. Tillsammans skapar vi en miljö där vi pushar, testar och hjälper varandra att utvecklas. Vi bygger en miljö som är så långt ifrån ett akvarium du kan komma. Vårt arbetsfält är hela världen, bokstavligt talat. Vi suddar ut gränser och bryter ner barriärer. Vi siktar högt för att komma långt.

Vissa behöver tryggheten i att vara en stor fisk i en liten damm. Jag fattar att det kan kännas bra. Det är bekvämt, stabilt och kan vara en ego-boost. Men med tiden kan det bli lite av ett osynligt fängelse. En ”luftkonditionerad mardröm” för att citera författaren Henry Miller.

Så från min synvinkel kokar karriär-, ledarskaps- och livsframgång alltid ner till detta:

Var aldrig den smartaste personen i rummet.

Om du någonsin känner att din tillväxt stagnerar kanske du befinner dig i ett akvarium. Fråga dig själv:  Vill jag vara en stor fisk i en liten damm? Eller en liten fisk i ett stort hav där jag kan växa mig större?

Att komma ur det akvariet kräver ofta att man kliver ut ur sin komfortzon. Men om du stannar kvar kan kostnaden vara ännu större.

I denna text uttrycker skribenten sina åsikter och tankar, och artikeln klassificeras som en krönika med opinionsinnehåll. Om du har några synpunkter eller vill föreslå en ny artikel, ber vi dig att kontakta vår redaktion.
Taggar:
Daniel Eisenberg

Daniel är Head of Expansion för Deel – en HR-plattform för globala team som hjälper företag att förenkla alla aspekter av att hantera en internationell arbetsstyrka. Han har över 20 års erfarenhet från tech-industrin och är passionerad kring den globala arbetsmarknaden och de möjligheter distansarbete erbjuder. Daniel bor med sin familj på Lidingö, efter att ha tillbringat ett år i Kenya med familjen samtidigt som han ledde sitt team helt på distans.