Stärkt självledarskap för ledare – 3 tips och 3 fallgropar

– SPONSRAD ARTIKEL

Grunden för att kunna leda andra är att först leda dig själv. Att själv applicera och öva på det du som ledare ska förmedla till dina medarbetare...

Skriven av
Melissa Albert Grote
12/8/2023
Kategori
Tips

Grunden för att kunna leda andra är att först leda dig själv. Att själv applicera och öva på det du som ledare ska förmedla till dina medarbetare. Att kunna prioritera, fokusera och skapa förutsättningar för dig själv att kontinuerligt utveckla ditt ledarskap till den ledare du vill vara.

Här kommer tre konkreta tips att dra nytta av och tre fallgropar att undvika för att bygga vidare på ditt självledarskap.

3 Tips

#1 Tid för reflektion - tid för medvetna beslut

För att kunna fatta medvetna beslut behöver du ha underlag för att kunna utvärdera dina beslut. Underlag som hjälper dig att navigera och att ta ställning.
Avsluta veckan med att fråga dig själv: Vad var veckans höjdpunkt? (eller byt ut till en fråga som är relevant för dig just nu: Vad motiverade mig den här veckan? Vad lärde jag mig den här veckan? Vad gav mig energi den här veckan?)

#2 Sätt små mål, så små att de nästan känns löjliga – för hållbar förändring

Ju mindre mål, desto mer genomförbara, så bygger du på med nya små mål som tillsammans skapar hållbar förändring över tid.
Checka in med dig själv: Vad är det minsta du kan göra idag för att komma närmare ditt mål?

#3 Att misslyckas - en möjlighet för lärande

Att misslyckas är jobbigt för oss alla och oftast vill vi mest bara glömma bort vad som hänt och snabbt rusa vidare. Samtidigt, genom att ta ett steg tillbaka finns det ofta många lärdomar att ta med till nya situationer i framtiden.

Efter ett upplevt misslyckande, fråga dig själv: Vad lärde jag mig? Vad kan jag göra annorlunda nästa gång?

3 Fallgropar

#1 Dina styrkor är det du är bra på

Bara för att du är bra på något betyder det inte att du tycker det är kul, blir motiverad eller känner att det är meningsfullt. Dina styrkor använder du med lust och energi.

Så kom ihåg. Dina styrkor = det du är bra på +  det du tycker om att göra

#2 Fokusera på att förbättra dina svagheter

Dra i stället nytta av dina drivkrafter och dina styrkor som hävstång för att skapa skillnad och bidra. Fokusera på ett förbättringsområde i taget och dela upp i små mål

Vilka styrkor kan du använda mer redan idag?

#3 Självledarskap – med fokus på själv

Ensam är inte stark utan dra nytta av ditt ekosystem. Ett av självledarskapets styrkor är att lära dig när du behöver ta hjälp, vad du behöver hjälp med, våga erkänna att du inte förstår, våga fråga om hjälp och kunna erbjuda hjälp

Vem skulle du kunna fråga om hjälp redan idag?

Nu är det din tur att utmana ditt självledarskap. Fundera igenom vilken av tipsen som kan hjälpa dig i ditt ledarskap på bästa sätt där du står just nu? Bestäm när och hur du kommer att använda tipset, ta ägandeskap och genomför.


Om Melissa

Med 11 års erfarenhet från sälj och ledarskap inom IT är Melissa Grote idag professionell ledarskapskonsult som håller workshop, föreläser och coachar inom ledarskap och självledarskap. Med fokus på att stärka ledare och hela organisationer till bättre resultat, mer inkluderande miljöer och långsiktig hållbarhet. 

Läs mer om Melissa här eller på LinkedIn.

Lyssna in på Melissas podcast: Inclusion Impact

I denna text uttrycker skribenten sina åsikter och tankar, och artikeln klassificeras som en krönika med opinionsinnehåll. Om du har några synpunkter eller vill föreslå en ny artikel, ber vi dig att kontakta vår redaktion.
Taggar:
Melissa Albert Grote

Med 11 års erfarenhet från sälj och ledarskap inom IT är Melissa Grote idag professionell ledarskapskonsult som håller workshop, föreläser och coachar inom ledarskap och självledarskap. Med fokus på att stärka ledare och hela organisationer till bättre resultat, mer inkluderande miljöer och långsiktig hållbarhet.