Plussa lanserar AI-coach för arbetande föräldrar

– SPONSRAD ARTIKEL

I Sverige lider fler än var femte förälder av utmattningssymptom, vilket ökar risken för utbrändhet på jobbet. För att adressera detta problem lanserar nu Plussa en AI-coach som syftar...

Skriven av
Redaktionen
5/24/2024
Kategori
Tips

I Sverige lider fler än var femte förälder av utmattningssymptom, vilket ökar risken för utbrändhet på jobbet. För att adressera detta problem lanserar nu Plussa en AI-coach som syftar till att hjälpa föräldrar att må bra hemma och samtidigt prestera på jobbet. Detta initiativ kan potentiellt spara arbetsgivare stora summor pengar genom att minska kostnaderna för sjukskrivningar och utbrändhet.

Mental ohälsa...

...ligger idag bakom fler sjukskrivningar än fysisk ohälsa och sjukdomar i Sverige. Kostnaden för samhället när det gäller sjukskrivningar på grund av mental ohälsa uppgår till över 30 miljarder kronor årligen. För företag innebär en utbränd medarbetare i snitt en kostnad på omkring 400 000 kronor enligt Arbetsmiljöverket. Trots detta är förebyggande insatser inom psykisk hälsa sällsynta, trots att de är betydligt mer kostnadseffektiva än reaktiva insatser.

Plussas AI-coach...

...är en banbrytande funktion som erbjuder stöd genom coachning, information och övningar. Denna digitala lösning är inte bara tidsbesparande utan även ungefär 90 procent billigare än traditionella psykologtjänster. ”Plussas AI-coach gör det både enklare och billigare att förebyggande investera i sina medarbetares välmående och samtidigt hjälpa dem att prestera bättre på jobbet. Satsningar på föräldrastöd leder till fler kvinnor på seniora positioner och hjälper företag att attrahera och behålla topptalanger”, säger Katarina Karringer, vd på Plussa och legitimerad psykolog med över tio års erfarenhet inom organisationspsykologi.

Plussas egna undersökningar visar att majoriteten av föräldrar mår mentalt sämre efter att de fått barn, men endast var femte söker stöd, oftast på grund av tidsbrist och kostnad. Plussa erbjuder stöd genom hela föräldraskapet, från graviditet till vuxen ålder, vilket skiljer sig från traditionellt fokus på tiden kring graviditet och förlossning.

”I Sverige byter ungefär var tredje person jobb efter föräldraledigheten, vilket delvis kan förklaras av ökad belastning och krav i samband med föräldraskapet. Med rätt föräldrastöd för medarbetare skulle företag kunna minska en stor del av denna kompetensförlust”, fortsätter Karringer.

Plussa grundades 2023 av Katarina Karringer och Carl Grenvall, som själva upplevde bristen på bra föräldrastöd. Appen har redan fler än 10 000 nedladdningar i Sverige och används av tusentals varje månad, både av privatpersoner och företag. Med ungefär två miljoner personer i Sverige som har barn i åldrarna 0-19 år eller väntar barn, finns det en stor tillväxtpotential för tjänsten.

Om Plussa

Plussa är en app som gör det lättare för föräldrar att må bra och hantera livspusslet. Vi stöttar mammor och pappor, hela vägen från graviditeten till barnen är vuxna. I appen finns enkla övningar & verktyg, skräddarsydda tips & råd och coachande psykologer. Läs mer här.

I denna text uttrycker skribenten sina åsikter och tankar, och artikeln klassificeras som en krönika med opinionsinnehåll. Om du har några synpunkter eller vill föreslå en ny artikel, ber vi dig att kontakta vår redaktion.
Taggar:
Redaktionen

HRsvepets redaktion är en dedikerad grupp experter som levererar de senaste nyheterna och insikterna inom HR och ledarskap. Vi granskar noggrant och tillhandahåller objektiv information för att hjälpa dig att navigera i HR-landskapet. Vår målsättning är att främja diskussion och reflektion inom HR-gemenskapen och välkomna olika perspektiv. Lita på oss för att hålla dig uppdaterad och engagerad inom detta spännande område. Artiklar som är markerade som sponsrade eller krönikor är budskap med opinionsmaterial och stämmer inte nödvändigtvis överens med redkationens budskap & åsikt.