Onboarding: Nyckeln till framgång eller en fallgrop för HR-avdelningar?

– SPONSRAD ARTIKEL

Med den hårda konkurrensen om talanger, står många HR-avdelningar inför en kritisk fråga: Hur säkerställer vi att våra nya medarbetare snabbt kommer in i sina roller och känner sig välkomna? Det sägs att...

Skriven av
Redaktionen
10/9/2024
Kategori
Rekrytering

Med den hårda konkurrensen om talanger, står många HR-avdelningar inför en kritisk fråga: Hur säkerställer vi att våra nya medarbetare snabbt kommer in i sina roller och känner sig välkomna? Det sägs att "första intrycket varar", och detta gäller i allra högsta grad för nya medarbetare. En dålig onboarding kan skada relationen redan från start, och när resurser och tid är knapp, har HR svårt att hålla jämna steg. Onboardingprocessen är ofta manuell, fragmenterad och fylld av fel som gör att nyanställda känner sig vilse.

En utmaning för HR: ineffektiv onboarding

En studie från Glassdoor visar att företag med en stark onboarding-process förbättrar sin nyanställdas retention med över 82%. Ändå är det många HR-avdelningar som kämpar med att ge sina nya medarbetare en bra start. Ofta innebär onboarding timmar av administrativt arbete – skicka formulär, samla dokument, koordinera med IT och se till att allt är klart inför den nyanställdes första dag.

Ett skräckexempel många kan relatera till är att den nyanställda börjar sin första dag och datorn inte är färdig, behörigheter saknas, och ingen vet vad personen egentligen ska göra. Med en sådan start riskerar HR att förlora inte bara tid och resurser, utan även de medarbetare man kämpat hårt för att rekrytera. En ineffektiv onboarding kan snabbt leda till missnöje och låg motivation, något som i slutändan påverkar produktiviteten och arbetsmoralen.

Topp 2 tips för en framgångsrik digital onboarding

För att lyckas med digital onboarding finns det två grundläggande principer som varje HR-avdelning bör följa:

  1. Skapa en tydlig och strukturerad onboardingplan
    Se till att alla steg, från dokumenthantering till introduktion av företagskulturen, är väl definierade. Med digitala verktyg kan du automatisera flöden, säkerställa att ingen information missas och att nyanställda känner sig välkomna och förberedda.
  2. Använd digitala verktyg för interaktiv utbildning och feedback
    Onboarding slutar inte efter första veckan. Fortsätt stödja nyanställda med digitala utbildningsmoduler, interaktiva sessioner och regelbunden feedback. Digitala plattformar låter dig integrera utbildning, tester och feedback, vilket gör att medarbetaren snabbare blir produktiv och engagerad.

Vill du veta mer om hur du kan optimera din onboarding? Anmäl dig till Heartpace webinar om digital onboarding den 22 oktober kl. 08.30–09.00. Där får du konkreta tips och praktiska insikter för att ta din onboarding till nästa nivå! Anmäl dig här

I denna text uttrycker skribenten sina åsikter och tankar, och artikeln klassificeras som en krönika med opinionsinnehåll. Om du har några synpunkter eller vill föreslå en ny artikel, ber vi dig att kontakta vår redaktion.
Taggar:
Redaktionen

HRsvepets redaktion är en dedikerad grupp experter som levererar de senaste nyheterna och insikterna inom HR och ledarskap. Vi granskar noggrant och tillhandahåller objektiv information för att hjälpa dig att navigera i HR-landskapet. Vår målsättning är att främja diskussion och reflektion inom HR-gemenskapen och välkomna olika perspektiv. Lita på oss för att hålla dig uppdaterad och engagerad inom detta spännande område. Artiklar som är markerade som sponsrade eller krönikor är budskap med opinionsmaterial och stämmer inte nödvändigtvis överens med redkationens budskap & åsikt.