Lönekartläggning: En tickande bomb för svenska HR-avdelningar

– SPONSRAD ARTIKEL

Kom igång med lönekartläggning, snabbt och digitalt. Läs hela artikeln och ladda ner Heartpace guide!

Skriven av
Redaktionen
4/16/2024
Kategori
Personal

Statistik visar att 4 av 10 svenska företag inte gör en lönekartläggning. Samtidigt vittnar 6 av 10 HR-chefer om en oro för att löneskillnaderna i deras organisation ska leda till missnöjd personal och juridiska problem. En tickande bomb, redo att explodera.


Den ojämställda lönebilden – en utmaning med stora konsekvenser

Löneskillnader baserat på kön, etnicitet eller ålder är inte bara oetiskt, det kan leda till:

  • Försämrat employer brand: Attrahera och behålla topptalanger blir allt svårare med en bristande lönejämställdhet.
  • Missnöjd personal: Löneorättvisor leder till demotivation, bristande engagemang och ökad risk för att medarbetare söker sig vidare.
  • Juridiska problem: Diskrimineringsärenden kan bli kostsamma och skada företagets rykte.

Med bakgrund av problembilden och att fler HR-funktioner spenderar en majoritet av sin tid på adminstrativa uppgifter har allt fler bolag börjat använda sig av digitala HR-system för att göra sin lönekartläggning.

Ett av de marknadsledande digitala HR-systemen är Heartpace. Som dessutom tagit fram en guide till hur man bemästrar lönekartläggningen, snabbt och digitalt. Nedan är två av rekommendationerna från guiden:

  1. Värdesätt kommunikation mellan parterna: Det första och kanske viktigaste att komma ihåg är att vara tydlig och öppen i kommunikationen inom verksamheten. Lönefrågor kan ofta vara känsliga och skrämmande att ta upp. Om en medarbetare har känt att lönen varit för låg under en längre tid är det viktigt att kommunicera detta på ett konstruktivt sätt. 
  2. Skapa samverkan mellan HR och chefer: Under lönekartläggningen är det ofta HR-avdelningen som ansvarar för att driva och genomföra processen. För att säkerställa en korrekt gruppindelning och en noggrann analys är det av yttersta vikt att HR samarbetar nära chefer och övriga ansvariga.

För fler tips, rekommendationer och dessutom en ‘steg-för-steg’ beskrivning av lönekartläggningsprocessen, ladda ner Heartpace “Den Stora guiden till Lönekartläggning” klicka här.

I denna text uttrycker skribenten sina åsikter och tankar, och artikeln klassificeras som en krönika med opinionsinnehåll. Om du har några synpunkter eller vill föreslå en ny artikel, ber vi dig att kontakta vår redaktion.
Taggar:
Redaktionen

HRsvepets redaktion är en dedikerad grupp experter som levererar de senaste nyheterna och insikterna inom HR och ledarskap. Vi granskar noggrant och tillhandahåller objektiv information för att hjälpa dig att navigera i HR-landskapet. Vår målsättning är att främja diskussion och reflektion inom HR-gemenskapen och välkomna olika perspektiv. Lita på oss för att hålla dig uppdaterad och engagerad inom detta spännande område. Artiklar som är markerade som sponsrade eller krönikor är budskap med opinionsmaterial och stämmer inte nödvändigtvis överens med redkationens budskap & åsikt.