Hur många använder ChatGPT när de söker jobb?

– SPONSRAD ARTIKEL

Under de senaste åren har utvecklingen inom artificiell intelligens gjort stora framsteg och påverkat många olika områden. En av de mest anmärkningsvärda tillämpningarna är ChatGPT...

Skriven av
Redaktionen
6/4/2024
Kategori
Personal

*Bild från ChatGPT Dall-e.*

Under de senaste åren har utvecklingen inom artificiell intelligens gjort stora framsteg och påverkat många olika områden. En av de mest anmärkningsvärda tillämpningarna är ChatGPT, som nu visar sig vara en värdefull resurs för jobbsökande. En ny studie beställd av CV-tjänsten cvskapare.se och genomförd med hjälp av undersökningsföretaget Pollfish avslöjar att ChatGPT kan öka chanserna att bli kallad till en arbetsintervju med 72%.

En översikt av studieresultaten

Undersökningen, som omfattade 1 000 deltagare, visar att en betydande andel jobbsökande använder ChatGPT för att förbättra sina chanser på arbetsmarknaden. Resultaten är slående:

⮕ 25% av arbetssökande använder ChatGPT för att förbereda sitt CV, personliga brev eller inför en intervju.

⮕ 65% av dessa använder ChatGPT specifikt för att skriva sitt CV och/eller personliga brev.

⮕ 72% rapporterar att de oftare blir kallade till intervju efter att ha använt ChatGPT.

⮕ 68% blev kallade till intervju efter att ha använt ChatGPT i sin ansökningsprocess.

⮕ 53% fick anställning efter att ha använt ChatGPT.

⮕ 64% kände sig mer självsäkra under ansökningsprocessen tack vare ChatGPT.

ChatGPTs roll i jobbsökandet

ChatGPT används av många för att skapa övertygande CV och personliga brev, vilket förbättrar deras chanser att bli noterade av arbetsgivare. Anders Johansson, en erfaren rekryterare inom IT-branschen, betonar att AI kan hjälpa kandidater att presentera sig själva på ett attraktivt och professionellt sätt, förutsatt att informationen är korrekt.

Studien visar också att ungefär 30% av användarna behövde göra många förändringar, medan en majoritet behövde göra vissa eller inga förändringar alls i texterna som ChatGPT genererade.

Ökad självsäkerhet och förberedelse

En annan fördel med att använda ChatGPT är den ökade självsäkerheten bland jobbsökande. 64% av de tillfrågade uppgav att de kände sig mer självsäkra i sina ansökningsprocesser tack vare hjälpen från ChatGPT. Förberedelse inför intervjuer är också en viktig aspekt där ChatGPT kan bidra. Johansson förklarar att väl förberedda kandidater har större chans att lyckas i intervjusituationer och att ChatGPT kan vara ett värdefullt verktyg för att förbereda sig.

Medvetenhet bland rekryterare

Studien visar också att omkring 30% av de svarande uppgav att rekryteraren inte visste att de hade använt ChatGPT. Två tredjedelar av de tillfrågade angav dock att rekryteraren var medveten om deras användning av AI-verktyget, men att detta inte hade någon negativ inverkan på deras möjlighet att få ett jobberbjudande.

Försiktighet vid användning av AI

Trots de många fördelarna varnar Johansson för överdrivet beroende av AI-verktyg. Kandidater som inte kan stödja sina imponerande CV och personliga brev med faktiska kunskaper och färdigheter riskerar att misslyckas i intervjuerna. Det är viktigt att använda AI som ett stöd, inte som en ersättning för äkta kompetens.

Sammanfattning

Denna forskning belyser hur AI, och specifikt ChatGPT, kan vara en kraftfull tillgång för jobbsökande - vilket ökar deras chanser att bli kallade till intervjuer och få anställning. Genom att använda ChatGPT kan jobbsökande inte bara skapa starkare ansökningshandlingar, utan också öka sitt självförtroende och förbättra sin förberedelse inför intervjuer. Det är däremot avgörande att AI används på ett balanserat sätt för att maximera dess fördelar.

Läs mer om undersökningen här.

I denna text uttrycker skribenten sina åsikter och tankar, och artikeln klassificeras som en krönika med opinionsinnehåll. Om du har några synpunkter eller vill föreslå en ny artikel, ber vi dig att kontakta vår redaktion.
Taggar:
Redaktionen

HRsvepets redaktion är en dedikerad grupp experter som levererar de senaste nyheterna och insikterna inom HR och ledarskap. Vi granskar noggrant och tillhandahåller objektiv information för att hjälpa dig att navigera i HR-landskapet. Vår målsättning är att främja diskussion och reflektion inom HR-gemenskapen och välkomna olika perspektiv. Lita på oss för att hålla dig uppdaterad och engagerad inom detta spännande område. Artiklar som är markerade som sponsrade eller krönikor är budskap med opinionsmaterial och stämmer inte nödvändigtvis överens med redkationens budskap & åsikt.