Här är kommunen som mäter invånarnas mående

– SPONSRAD ARTIKEL

Övertorneå kommun har gjort en spännande satsning för att förbättra måendet hos kommunens invånare.

Skriven av
Redaktionen
1/9/2024
Kategori
Arbetsmiljö

Foto: Lisa Björk

Övertorneå kommun har gjort en spännande satsning för att förbättra måendet hos kommunens invånare. I samarbete med näringslivet har de initierat en veckovis mätning av invånarnas välbefinnande för att säkerställa att besluten som tas gynnar invånarnas mående. Genom verktyget Howdo får medarbetare från flera företag och enheter inom kommunen besvara frågan "Hur var din vecka?" varje fredag. Vi har intervjuat Anna Andersson, Övertorneås kommundirektör för att ta reda på mer. 

Berätta om måendesatsningen i Övertorneå. Vad är det?

- Vi blev erbjudna av Region Norrbotten, via ett större projekt som dom har, att vara piloter för att testa att mäta välmåendet i kommunen med ett verktyg som heter Howdo. Detta görs redan på en del företag och arbetsplatser men man har aldrig gått ihop och mätt på många arbetsplatser i ett geografiskt område, så det var det vi ville testa. 

Hur kommer det sig att ni har gjort denna måendesatsning?

- Vi tycker det är bra att bo här, men hur vet vi det? Mår man bra i Övertorneå? Så vi ville göra detta för att kunna mäta och se hur det faktiskt är. Sen tror vi att om man börjar prata om mående så börjar man må bättre och kanske fångar upp sånt som skaver. Och kan på sikt börja må bättre. 

Hur fungerar det?

- Varje fredag får dom som är med ett sms eller ett mejl med frågan “hur har din vecka varit”, och får sedan svara rött, gult eller grönt beroende på hur veckan har varit. Det är bara chefen för arbetsplatsen eller arbetsgruppen som får se svaren och kan då följa upp måendet. Vi tror att ju fler som börjar prata om hur de mår desto fler kommer börja må bättre. 

Har ni sett någon effekt av mätningarna?

- Det är svårt att säga på såhär kort tid, jag upplever att det har varit ett bra verktyg baserat på vad jag har hört från de arbetsgrupper och chefer som är med i den kommunala verksamheten. Att det här är ett bra sätt att fånga upp hur medarbetarna mår, även bra för chefer som kanske inte träffar sina medarbetare varje dag. 

- Vi har ännu inte gjort någon större utvärdering men det kommer bli kul att följa. Eftersom detta är en 6 månaders pilot sitter vi nu och funderar på hur vi ska gå vidare, vi vill gärna fortsätta mäta och hoppas att de företag som är med och även fler företag och organisationer vill börja mäta. Så att vi på sikt kan se en trend.  

På vilket sätt tror ni att denna måendesatsning kan påverka beslutsfattandet inom kommunen? 

- Om trenden börjar visa att medarbetare mår sämre så behöver vi fundera över om det är rätt beslut vi fattar eller om vi behöver fördela om resurser på något sätt. Är det istället övervägande gult och grönt så får vi en hint av att vi är på rätt väg. 

Hur har reaktionerna varit från invånarna och företagen i Övertorneå sedan ni började med denna veckovisa mätning av mående?

- I början var det ganska starka reaktioner, lite mer negativa reaktioner eftersom man inte förstod vad det handlade om, vissa tyckte “varför ska kommunen börja kontrollera hur vi mår” och så vidare. Men det har ordnat till sig nu när vi har varit tydligare med att detta handlar om att vi ska må bra och inte kontrollera varandra. 

Hur tror ni att detta initiativ kan inspirera eller påverka andra kommuner eller organisationer att också mäta och prioritera invånares och medarbetares välbefinnande?

- Jag hoppas att det här är något som fler hakar på, så att vi kan göra det här lite större, få mer data och att fler börjar må bättre. Det är mycket psykisk ohälsa ute i samhället och det är viktigt för mig som kommundirektör att man mår bra i samhället och framförallt på arbetsplatsen. 

- Vi planerar att göra en större “må bra"-satsning under 2024 för att stärka personal och medborgare i deras välmående. 

Intervju med Anna Andersson, Övertorneås kommundirektör

Om Howdo

Howdo är ett digitalt verktyg som hjälper företag att följa medarbetarnas mående över tid genom att ställa frågan ”Hur var din vecka?” en gång per vecka. Genom att synliggöra måendet kan ledare och medarbetare tillsammans skapa en hållbar arbetsplats och förebygga ohälsa.

I denna text uttrycker skribenten sina åsikter och tankar, och artikeln klassificeras som en krönika med opinionsinnehåll. Om du har några synpunkter eller vill föreslå en ny artikel, ber vi dig att kontakta vår redaktion.
Taggar:
Redaktionen

HRsvepets redaktion är en dedikerad grupp experter som levererar de senaste nyheterna och insikterna inom HR och ledarskap. Vi granskar noggrant och tillhandahåller objektiv information för att hjälpa dig att navigera i HR-landskapet. Vår målsättning är att främja diskussion och reflektion inom HR-gemenskapen och välkomna olika perspektiv. Lita på oss för att hålla dig uppdaterad och engagerad inom detta spännande område. Artiklar som är markerade som sponsrade eller krönikor är budskap med opinionsmaterial och stämmer inte nödvändigtvis överens med redkationens budskap & åsikt.