Från reaktivitet till proaktivitet – Slumpvisa drogtester upptäcker och avskräcker fortsatt missbruk!

– SPONSRAD ARTIKEL

Det finns få frågor som är lika omskrivna som narkotikafrågan i Sverige. Varje vecka kan man läsa om nya rekordbeslag av narkotika, personer som varit påverkade av narkotika samt hur lätt...

Skriven av
Axel Gudmundsson
4/30/2024
Kategori
Personal

Det finns få frågor som är lika omskrivna som narkotikafrågan i Sverige. Varje vecka kan man läsa om nya rekordbeslag av narkotika, personer som varit påverkade av narkotika samt hur lätt det är att få tag på. Detta samtidigt som spåren av konsumtionen finns överallt, även i våra lagstiftares lokaler. Men vilka är kunderna, och hur påverkar narkotikan arbetsplatsen?

Svaret på den första frågan är att vilka kan vara vem som helst. Under ett spaningsuppdrag i Göteborg 2021 konstaterade polisen att en stor del av kokainköparna de identifierat var småbarnsföräldrar från välbärgade områden med fläckfritt register, som oklanderligt hade kunnat genomgå diverse bakgrundskontroller.

Hur stort är problemet?

10% av den arbetsföra befolkningen har tagit droger senaste 12 månaderna. 47% av 18-26 åringar har prövat droger de senaste 12 månaderna (enligt Stads undersökning i krogmiljö).

Vad innebär det här för en arbetsgivare?

Kortfattat innebär det en säkerhetsrisk då medarbetare med en intakt fasad kan ha ett pågående missbruk som inte syns på arbetsplatsen. När det blir märkbart har det i snitt gått ca 10-12 år in i missbruket. Då börjar fasaden att rämna. Då agerar chef och HR för då är tecknen tydliga. Ofta har man ett stort problem i sitt knä när det upptäcks så sent.

Varför slumpvisa drogtester?

Ett slumpvist drogtestprogram har ett tydligt syfte – att avskräcka och upptäcka medarbetare med problem så tidigt som möjligt. Och det är precis det som programmet gör. För varje år som en arbetsplats fortsätter med de slumpvisa drogtesterna minskar de positiva drogtesten med 50%. Givet att de flesta företag i snitt har 5,6 % positiva test det första året, kan man räkna med ett nollresultat inom en 5-årsperiod.

Vad säger facket?

Trots fördelarna står arbetsgivare och fack ofta långt ifrån varandra i frågan. Säkerhet och integritet ställs emot varandra och vägs på guldskål. Vad är viktigast, den enskildes rätt till privatliv och integritet eller välmående och hälsan för alla som befinner sig på arbetsplatsen.

Rent krasst behöver många fackligt anslutna företag idag avsluta den obligatoriska MBL-förhandlingen i oenighet. Detta då ovan ståndpunkter helt enkelt står för långt ifrån varandra. Det som är positivt är att när väl de slumpvisa drogprogrammen implementerats och effekten börjat märkas av så brukar det finnas en stor samarbetsvilja att lösa de fall som dyker upp gemensamt. Trots allt är den generella inställningen bland Sveriges arbetsgivare att missbruket ska bort och medarbetaren ska vara kvar.


Checklista för företag som vill införa slumpvisa drogtester:

• Var tydliga med syftet, varför inför ni slumpvisa drogtester och kom överens om det i ledningsgruppen.

• Säkerställ att er policy/handlingsplan/rutin är uppdaterad med en tydlig steg-för-stegguide kring vad som sker om en medarbetare testar positivt.

• MBL-förhandla med berörda fackliga parter (ni behöver ej vara eniga om alla detaljer).

• Säkerställ att leverantören ni väljer använder ackrediterade labb och har snabba svarstider, desto längre tid ett prov tar att rapporteras desto större risk att något hinner gå fel innan provet anländer.


Tips för att implementeringen av slumptestprogram ska gå så smidigt som möjligt:

• Var tydliga med syftet, varför inför ni slumpvisa drogtester.

• Utbilda chefer och medarbetare kring hur testningen går till, varför ni gör den och vad som sker om någon testar positivt. Genom detta minimerar ni risken att initiativet uppfattas negativt och att rykten och missuppfattningar uppstår.

• Lägg mycket energi vid uppstartsarbetet ju mer tid som läggs där desto mindre grus i maskineriet blir det framöver.

Kort och gott, drogbruket ser ut att vara här för att stanna i Sverige. Företag behöver se över sina interna rutiner för hur man upptäcker detta i tid och inse att även de är ett tvärsnitt av ett samhälle som blir mer och mer drogliberalt. Även konsekvenserna av oupptäckt missbruk kommer vara här för att stanna. Införandet av ett slumptestprogram kan bidra till en mängd positiva effekter och majoriteten av de som upptäcks kommer aldrig att hinna utveckla ett beroende, just tack vare ett mer proaktivt arbetssätt.

I denna text uttrycker skribenten sina åsikter och tankar, och artikeln klassificeras som en krönika med opinionsinnehåll. Om du har några synpunkter eller vill föreslå en ny artikel, ber vi dig att kontakta vår redaktion.
Taggar:
Axel Gudmundsson

Axel Gudmundsson, Affärsområdeschef och arbetsplatstestning på Ljung & Sjöberg.