Fokusera på din känsla – flummigt eller högsta prioritet?

– SPONSRAD ARTIKEL

Inför semestern trendade inlägg på sociala medier som betonade:‍ "Fokusera inte bara på vad du gör under semestern, utan på hur du vill känna dig"...

Skriven av
Emelie Backlund
9/5/2024
Kategori
Företagshälsa

Inför semestern trendade inlägg på sociala medier som betonade:

"Fokusera inte bara på vad du gör under semestern, utan på hur du vill känna dig"

Detta är lättare sagt än gjort för många, men det är ett viktigt budskap. Om du gör saker som främjar ditt mående och skapar positiva känslor så kommer de aktiviteterna upplevas mer lyckade. Det känns logiskt, eller hur?

Tänk om vi tar med oss samma tankesätt in i arbetslivet under hösten. Att fokusera på hur du vill känna, snarare än bara på dina aktiviteter eller vad du ska åstadkomma.

Vad skulle det innebära för din produktivitet och ditt välbefinnande på jobbet?

Under 1900-talet introducerade Barbara Fredrickson 'broad-and-build'-teorin, som beskriver hur positiva känslor kan främja långsiktigt välbefinnande och personlig utveckling.

Flera empiriska studier, baserade på den här teorin, har visat att företag som aktivt främjar positiva känslor och välbefinnande hos sina anställda inte bara gynnar individen utan också företaget som helhet. Några av de identifierade fördelarna är bland annat lägre sjukfrånvaro och ökad lönsamhet.

En spännande studie på temat gick ut på att deltagare skulle brainstorma idéer efter ha tittat på negativa eller positiva filmklipp. Inte helt förvånande så fick deltagarna fler och mer varierande idéer efter att ha tittat på det positiva filmklippet.

Så dina känslor innan, under och efter dina arbetsdagar spelar stor roll, inte bara för dig utan även för din arbetsgivare.

Nedan följer 4 reflekterande frågor som du kan ställa dig själv med jämna mellanrum för att utvärdera ditt mående, val av arbetsplats och roll.

Reflektionsfrågor:

- Hur känner du på morgonen inför ditt arbete?

- Känner du dig sedd och värdesatt på din arbetsplats?

- Hur påverkar ditt arbete ditt humör och din energi på eftermiddagen och kvällen?

- Hur bidrar du själv till att skapa en miljö där andra känner sig trygga att uttrycka sina tankar och känslor?

Upplever du att dina svar på frågorna inte blev som du önskat så är hösten en fantastisk tid för en nystart. Hur du känner på jobbet är något att ta på största allvar, både för dig själv och för din arbetsgivare!

Emelie Backlund, Effektivitetskonsult, Effektiv Nu

I denna text uttrycker skribenten sina åsikter och tankar, och artikeln klassificeras som en krönika med opinionsinnehåll. Om du har några synpunkter eller vill föreslå en ny artikel, ber vi dig att kontakta vår redaktion.
Taggar:
Emelie Backlund

Emelie Backlund arbetar som effektivitetskonsult på Effektiv Nu.