Ditt inre ledarskap – hur medvetet leder du dig själv?

– SPONSRAD ARTIKEL

Att vara en effektiv ledare börjar med att kunna leda sig själv, därför har vi intervjuat Melissa Albert Grote, expert inom ämnet.

Skriven av
Redaktionen
12/8/2023
Kategori
Ledarskap

Att vara en effektiv ledare börjar med att kunna leda sig själv, därför har vi intervjuat Melissa Albert Grote, expert inom ämnet. Melissa delar i den här intervjun med sig av sin expertis om varför självledarskap är en viktig del av effektivt ledarskap och hur det kan optimera både individens och organisationens framgång.

Kan du berätta lite om din bakgrund och hur du kom att arbeta som ledarskapskonsult med fokus på självledarskap?

- Innan jag blev konsult jobbade jag många år inom tech på det amerikanska bolaget Cisco och under de senaste åren var jag chef för två säljteam och Ciscos traineeprogram. I rollen som ledare blev jag mer och mer intresserad av coachande samtal och utveckling av medarbetare och tillslut kände jag att det intresset var starkare än att primärt arbeta med försäljning. Jag brukar använda detta som ett exempel på att självledarskap är en pågående och föränderlig process som utvecklas hela tiden. Med nya upplevelser, kunskaper och erfarenheter får vi mer information om hur vi kan leda oss själva mer medvetet. I grunden är jag civilingenjör och i början av min karriär jobbade jag som teknisk pre-sale. Med det i bagaget är jag extra passionerad att jobba med självledarskap inom tech och tekniska konsulter då jag med förståelse för deras vardag och verklighet vet hur självledarskapet kompletterar och stärker deras profiler.

Varför anser du att självledarskap är en viktig komponent inom ledarskap?

- Ledarskap består av flera olika färdigheter, däribland kommunikation, tydlighet, aktivt lyssnande, prioritera, ställa frågor och ge feedback. För att kunna applicera dessa färdigheter på ett meningsfullt och relevant sätt behöver du kunna anpassa dig och dra nytta av alla dina resurser som exempelvis dina styrkor, drivkrafter, behov, beteenden och mindset.  

- Jag brukar göra en jämförelse med Lego, där själva legobitarna är självmedvetenhet om dina olika resurser (exempelvis drivkrafter, motivation, styrkor, behov). Genom självmedvetenhet skaffar du dig förståelse för vad du har för olika legobitar, vilken form de har och vilken färg de har. Ju mer du lär dig om dina resurser, desto fler olika legobitar kommer du att ha till ditt förfogande att bygga med.
När du börjar bygga och sätta samman legobyggen, då använder du självledarskapet. Du har en medveten idé och en intention om vad du vill bygga och du väljer ut de mest relevanta bitarna för att uppnå ditt bygge. Genom feedback får du också förståelse för hur ditt legobygge uppfattas av andra.

- Låt mig ge ett exempel för att göra det mer konkret. Du ska som chef ha medarbetarsamtal och du vet att du behöver lyssna aktivt och ställa frågor. Vad behöver du för att kunna göra det bra? Lägga mötet på förmiddagen när du är piggare? Medvetet se till att lyssna mer än att prata då du vet du brukar ta över samtalen? Du väljer medvetet ut dina legobitar att bygga med, och det kräver att du vet vad du har för legobitar.

Vilka fördelar ser du att organisationer och individer kan dra nytta av genom att utveckla starkt självledarskap?

- Ta aktivt ägandeskap för den egen professionella och personliga utvecklingen – en förutsättning för organisationen att få ut det mesta av medarbetare och för medarbetaren att trivas och bidra.

- Bli mer motiverad – genom att förstå den inre motivationen.
- Bli tydligare i att prioritera och att kunna fokusera – använda tiden mer medvetet.
- Förstärkt prestation – förståelse för behov, vad du behöver (just nu och långsiktigt) för att kunna prestera.
- Bidra aktivt till en öppen feedbackkultur - en komponent av psykologisk trygghet.

Hur hjälper du individer att öka sin självinsikt och personliga utveckling för att främja självledarskap?

- Jag arbetar både med grupper, i interaktiva workshops, och individuellt med professionell coaching. När jag håller workshop är det mycket fokus på övningar, verktyg och diskussion, att få testa på i en trygg miljö för att sen kunna ta med sig den nya kunskapen och testa i verkligheten, i sin professionell roll. Mellan workshopen får deltagarna hemuppgifter för att konkret implementera självledarskap. Övningarna under workshopen ger möjlighet till självreflektion och genom diskussion lära från varandra, och även att stärka tilliten i gruppen. Workshopen är modulbaserad och vi designar programmet efter kundens behov. Exempel på moduler kan vara Självledarskap (styrkor, drivkrafter, utmana rädslor med mod), Ge och ta emot meningsfull feedback eller Effektiva samarbeten (omedvetna fördomar, mångfald & inkludering, att bygga tillit).

- I den individuella coaching utgår vi helt från klienten, det är en process som ger dig tid att reflektera och bli mer självmedveten för att aktivt kunna fatta medvetna beslut som tar dig i den riktning du värderar och drivs mot.

Vilka utmaningar ser du att människor ofta möter när det gäller att utveckla självledarskap?

Framför allt har många utmaningar med att ta sig tid. När allt snurrar på i vardagen är det svårt att stanna upp och reflektera. En stark anledning till att många investerar i att gå ett själv- /ledarskapsprogram eller individuell coaching är just att tillåta deltagarna att avsätta och ta sig tid. En annan utmaning jag stöter på är att deltagarna vill ha svar på hur det ska göra för att vara självledande, de vill gärna ha ett facit. När självledarskap istället handlar om att jobba fram sitt eget facit. Det kan också handla om att självledarskap uppfattas som ett fluffigt begrepp och man inte vet hur man ska göra, eller var man ska börja.

Hur kan dessa hinder övervinnas eller hanteras effektivt?

- Gör det så enkelt som möjligt för dig själv och börja med små steg. Att lägga 5 minuter på en reflekterande fråga vid en tidpunkt som passar dig, när du står i kön för att köpa lunch, när du sitter på tåget på väg hem från jobbet, eller planera att ta en fika kl 14 med en kollega och lyssna på varandras reflektioner. Både utbildning och coaching är ett sätt att kickstarta att aktivt avsätta tid och fokusera, det ger också kunskap och verktyg för att bli mer rustad att kunna jobba med självledarskapet i vardagen. Det är också viktigt att acceptera att alla börjar på sin individuella nivå, vissa vågar testa nytt och tar jättestora synliga kliv i hur de utmanar sig själv med självledarskapet. Medan för andra är reflektion helt nytt och att skrapa på ytan är ett lika stort steg för den personens självledarskap.

Ser du några trender eller förändringar inom arbetsvärlden som kommer att påverka betoningen på självledarskap i framtiden?

- Förändring och kompetensförsörjning. Organisationer behöver allt snabbare anpassa sig kompetensmässigt. Där blir självledarskapet en grundkompetens för att skapa medvetenhet för respektive medarbetare, hur organisationen kan matcha roller och resurser. Baserat på medarbetarens självinsikt kring personliga resurser de redan besitter och även vill utveckla.

Finns det några konkreta råd eller övningar du brukar ge dina klienter för att stärka sitt självledarskap?

- Gör det så enkelt som möjligt för dig själv, ta hellre många små steg. Ett tips är att göra en kort reflektion i slutet av veckan. Beroende på vad det är du vill uppnå och lära dig mer om dig själv, ställ dig själv ett par korta frågor

- När hade jag mest energi under veckan? Vad gjorde jag då?
- När bidrog jag mest under veckan? Vad gjorde jag då?
- Vad har jag spenderat mest tid på under veckan? Är det i linje med vad jag vill fokusera på?
-Och avsluta med att fundera på: Vad ska jag fortsätta göra nästa vecka? Vad ska jag göra annorlunda nästa vecka?

Vad skulle du säga är det viktigaste budskapet eller rådet du vill dela med dem som strävar efter att förbättra sitt självledarskap?

Självledarskap är inget du kan eller inte kan, det är en kontinuerlig process. Utgå från vart du är med nyfikenhet.

Om Melissa

Med 11 års erfarenhet från sälj och ledarskap inom IT är Melissa Albert Grote idag professionell ledarskapskonsult som håller workshop, föreläser och coachar inom ledarskap och självledarskap. Med fokus på att stärka ledare och hela organisationer till bättre resultat, mer inkluderande miljöer och långsiktig hållbarhet. 

Läs mer om Melissa här eller på LinkedIn.

Lyssna in på Melissas podcast: Inclusion Impact

I denna text uttrycker skribenten sina åsikter och tankar, och artikeln klassificeras som en krönika med opinionsinnehåll. Om du har några synpunkter eller vill föreslå en ny artikel, ber vi dig att kontakta vår redaktion.
Taggar:
Redaktionen

HRsvepets redaktion är en dedikerad grupp experter som levererar de senaste nyheterna och insikterna inom HR och ledarskap. Vi granskar noggrant och tillhandahåller objektiv information för att hjälpa dig att navigera i HR-landskapet. Vår målsättning är att främja diskussion och reflektion inom HR-gemenskapen och välkomna olika perspektiv. Lita på oss för att hålla dig uppdaterad och engagerad inom detta spännande område. Artiklar som är markerade som sponsrade eller krönikor är budskap med opinionsmaterial och stämmer inte nödvändigtvis överens med redkationens budskap & åsikt.