Därför lämnar dina topptalanger – men så behåller du dem

– SPONSRAD ARTIKEL

HRsvepets redaktion har fått ta del av en rykande färsk rapport från Cornerstone: “2024 Nordic Learning and Talent Report: Navigating the complexities of workforce development today”. Här är insikterna du som HR-ansvarig behöver ha koll på – och...

Skriven av
Redaktionen
12/4/2024
Kategori
HR

HRsvepets redaktion har fått ta del av en rykande färsk rapport från Cornerstone: “2024Nordic Learning and Talent Report: Insights on bridging the workforce readiness gap in the Nordics”. Här är insikterna du som HR-ansvarig behöver ha koll på – och vad du kan göra för att inte tappa dina bästa talanger. 

Vad får talangerna att lämna? 

Rapporten visar att 49 % av arbetsgivarna upplever svårigheter att behålla sina talanger. Samtidigt uppgav 37 % av arbetsgivarna att de själva övervägt att lämna sin arbetsplats. De fem vanligaste orsakerna som anges är: 

1. Låg lön/brist på förmåner 

2. Dåligt ledarskap 

3. Personliga anledningar 

4. Hög arbetsbelastning 

5. Brist på erkännande och uppskattning 

Vad betyder detta för dig som HR-chef? 

För det första står två faktorer ut: lön och ledarskap. Det är områden där organisationer direkt kan påverka genom konkurrenskraftiga erbjudanden och utveckling av ledarskapet.

Personliga skäl ligger på tredje plats och är ofta bortom arbetsgivarens kontroll. Men de sista två punkterna – hög arbetsbelastning och brist på uppskattning – belyser vikten av att skapa en arbetsmiljö där medarbetarna känner sig både sedda och stödda. 

Trots att många pratar om vikten av karriärmöjligheter, rankas bristen på dessa längre ner på listan. Det indikerar att medan utvecklingsmöjligheter är viktiga på lång sikt, är det snarare vardagsupplevelser på arbetsplatsen som avgör om talanger väljer att stanna eller lämna. 

Läs hela rapporten kostnadsfritt här →

Agerar era chefer bromskloss? 

Ett överraskande fynd i rapporten är att många chefer agerar som en bromskloss för sina toppresterare. 42 % av de svarande menar att chefer stöttar sina medarbetare – men bara inom deras nuvarande roller. Rädslan att förlora talanger gör att chefer ibland håller tillbaka sina bästa medarbetare. 

Problemet? Denna strategi kan vara mer skadlig än hjälpsam. När toppresterare inte får utrymme att växa söker de sig ofta till andra organisationer. De bästa ledarna skapar i stället en kultur av rörelse och tillväxt – där både medarbetare och organisation växer tillsammans. Intern rörlighet leder inte bara till högre retention utan stärker också kunskapsdelning och innovationskraft i företaget. 

Så attraherar du de bästa talangerna 

Vill du inte bara behålla utan även attrahera nya toppförmågor? Även här är intern mobilitet nyckeln. Bara 44 % av organisationerna i rapporten uppgav att de erbjuder betydande möjligheter att byta roller och växa inom företaget. Här finns stor potential – forskning visar att högpresterande företag som prioriterar intern rörlighet har bättre lönsamhet och tillväxt än sina konkurrenter. 

Hur kommer du igång? Börja med att skapa tydliga karriärvägar och uppmuntra till intern rekrytering. Visa att din organisation är en plats där medarbetare kan utvecklas, oavsett om det handlar om att byta avdelning eller avancera till en ledarroll. 

Sammanfattning: Vägen till framgång 

För att behålla dina bästa talanger behöver du sätta fokus på fyra områden: 

1. Konkurrenskraftig kompensation. Belöna prestation och gör det tydligt.

2. Utveckla ledarskapet. Stöd chefer i att bli möjliggörare i stället för bromsklossar.

3. Arbetsmiljö och uppskattning. Se till att medarbetarna känner sig sedda och värderade. 

4. Främja intern rörlighet. Ge talanger möjlighet att växa inom organisationen. 

Med dessa åtgärder på plats kan du både behålla dina bästa talanger och attrahera nya. På en arbetsmarknad där kampen om talanger är hård gäller det att visa att din organisation är en plats där medarbetarna inte bara börjar, inte bara stannar – utan trivs och växer. 

Läs hela rapporten här →

Källa: “2024 Nordic Learning and Talent Report: Insights on bridging the workforce readiness gap in the Nordics”, Cornerstone, Rasmussen Analys

I denna text uttrycker skribenten sina åsikter och tankar, och artikeln klassificeras som en krönika med opinionsinnehåll. Om du har några synpunkter eller vill föreslå en ny artikel, ber vi dig att kontakta vår redaktion.
Taggar:
Redaktionen

HRsvepets redaktion är en dedikerad grupp experter som levererar de senaste nyheterna och insikterna inom HR och ledarskap. Vi granskar noggrant och tillhandahåller objektiv information för att hjälpa dig att navigera i HR-landskapet. Vår målsättning är att främja diskussion och reflektion inom HR-gemenskapen och välkomna olika perspektiv. Lita på oss för att hålla dig uppdaterad och engagerad inom detta spännande område. Artiklar som är markerade som sponsrade eller krönikor är budskap med opinionsmaterial och stämmer inte nödvändigtvis överens med redkationens budskap & åsikt.