Att vara VD i ett tillväxtbolag är inte alltid så lätt

– SPONSRAD ARTIKEL

Framgångsrik VD i tillväxtbolag kräver anpassningsförmåga, starkt team och strategisk planering. Lär dig mer i artikeln.

Skriven av
Redaktionen
10/6/2023
Kategori
Tips

Många lockas av rollen som VD i bolag som växer, men är inte alltid förberedda på vad som krävs för att navigera i den komplexitet en snabb expansion innebär. Speciellt utmanade kan det vara i de första tillväxtfaserna, där man ofta har en väldigt bred och operativ roll. Allteftersom bolaget växer kan det vara svårt att delegera ansvar och utveckla sin VD-roll i rätt tid.  

Vi har träffat Henrik Ihre på Evolvefy som har lång erfarenhet av chefsrekryteringar. Han har själv varit VD i tillväxtbolag och vet hur svårt det är att anpassa VD-rollen i de olika tillväxtfaserna. I den här artikeln delar han med sig av sina insikter om vad som gör en VD framgångsrik i bolag som växer.  

Enligt Henrik är en VD:s framgång i ett tillväxtbolag en kombination av egenskaper och färdigheter för att klara av att navigera i den komplexitet en snabb expansion innebär. Han nämner några viktiga faktorer att ta hänsyn till utöver det som är mest grundläggande som att ha en vision och en strategisk färdplan på plats:

  • Klara av att ställa om vid behov, fatta snabba beslut och hantera risker på ett effektivt sätt. I en dynamisk affärsmiljö är anpassningsförmågan avgörande.
  • Bygga ett högpresterande team. En VD bör vara skicklig på att identifiera kompetenser som behövs för olika tillväxtfaser. Att sedan lita på medarbetarnas kompetens och ge dem befogenheter är avgörande. Alla vet vi att detaljstyrning kan hindra innovation och kreativitet, därför bör VD med tillförsikt delegera uppgifter och ansvar, så att teamet kan ta ägandeskap och ansvar.
  • Ha en genomarbetad finansiell plan som tar hänsyn till tillväxtmål, kostnadsstruktur, intäktsströmmar och kapitalanskaffningsalternativ.

Henrik tillägger också att det är viktigt att anpassa VD-stilen till företagets olika tillväxtfaser och ibland kan det kräva ett VD-byte under resans gång för att ge bolaget de bästa förutsättningarna för att växa. Vissa bolag väljer också att ta in en interim VD för att öka flexibiliteten och få in rätt kompetens snabbare vid rätt tidpunkt. Han ger oss här exempel på hur förändringen i rollen vanligtvis sker:

  • I uppstartsfasen spelar vd:n en central roll när det gäller att skapa en tydlig vision för bolaget och motivera teamet att uppnå den. Denna fas kännetecknas ofta av hög risk, komplexitet och brist på struktur. Därför bör VD:ns ledarskapsstil vara transformativ som inspirerar medarbetarna att överträffa målen och främja innovation. Viktiga egenskaper för en startup-vd är ödmjukhet, tillgänglighet, flexibilitet och stark social kompetens.
  • När företaget går vidare till uppskalningsfasen övergår rollen som VD från att vara en operativ ledare till en mer strategisk. Rollen är fortfarande väldigt bred. Fokus ligger nu på att skapa autonoma team. Att bedöma vilka kompetenser och roller som behövs för framtiden är viktigt, snarare än att enbart förlita sig på befintliga medarbetare. Organisationsstrukturen bör vara dynamisk och anpassningsbar för att återspegla förändrade krav understryker Henrik.
  • I marknadsetableringsfasen utvecklas rollen ytterligare till att bli en förändringsagent. Detta kräver anpassningsförmåga, snabbt beslutsfattande och riskhantering. VD bör vara öppen för att söka efter möjligheter att förbättra och växa i ett konkurrensutsatt landskap. Finansiell planering och hantering är fortsatt avgörande eftersom behovet av kapital för att driva expansionen vanligtvis fortsätter.

Henrik poängterar vikten av att aktivt söka extern rådgivning för att bättre rusta sitt bolag för att möta utmaningar. En rådgivare kan hjälpa till att identifiera risker genom att erbjuda insikter och strategier som minskar osäkerheten och ökar företagets chanser att lyckas avslutar han.


Fyra viktiga råd till bolag som siktar på tillväxt från Evolvefy:

1 - Vision och strategi:

Prioritera att utveckla en väldefinierad tillväxtstrategi. En VD:s förmåga att kommunicera vision och ge strategisk vägledning bland medarbetare och intressenter är grundläggande för framgång i ett växande företag.

2 - Teambuilding och talanghantering:

Bygg högpresterande team baserat på de kompetenser och roller som behövs för olika tillväxtfaser. VD måste främja en kultur av samarbete, engagemang och förtroende för att attrahera och behålla topptalanger.

3 - Anpassningsförmåga och förändringsledarskap:

Omfamna förändringar och vara anpassningsbar i dynamisk miljö. Effektiv förändringsledning innebär snabbt beslutsfattande, riskhantering och viljan att göra justeringar över tid.

4 – Våga be om hjälp och ta in externa rådgivare vid rätt tidpunkt:

Att vara öppen för extern expertis och rådgivning är inte ett tecken på svaghet, utan snarare en strategisk fördel i dagens konkurrensutsatta affärsvärld.

EVOLVEFY har Sveriges största nätverk av konsulter och kandidater med erfarenhet av tillväxtbolag och etablerade bolag i förändring. Vi hjälper innovativa bolag att hitta nyckelpersoner och chefer som kan bidra till utveckling och expansion.  

När ett företag är under förändring förflyttas behovet av kompetens beroende på vilken fas bolaget befinner sig i. Här ser vi ofta att det går fel och det kan bli väldigt kostsamt. Därför finns vi. Vårt koncept bygger på både långsiktiga och flexibla lösningar. Evolvefy erbjuder Interim Management, Executive Search, Bolagsvärdering, Strategisk projekt, Tillväxtanalys, Risk Management och Ekonomibyrå.

OBS! I denna text uttrycker skribenten sina åsikter och tankar, och artikeln klassificeras som en krönika med opinionsinnehåll. Om du har några synpunkter eller vill föreslå en ny artikel, ber vi dig att kontakta vår redaktion.
Taggar:
Redaktionen

HRsvepets redaktion är en dedikerad grupp experter som levererar de senaste nyheterna och insikterna inom HR och ledarskap. Vi granskar noggrant och tillhandahåller objektiv information för att hjälpa dig att navigera i HR-landskapet. Vår målsättning är att främja diskussion och reflektion inom HR-gemenskapen och välkomna olika perspektiv. Lita på oss för att hålla dig uppdaterad och engagerad inom detta spännande område. Artiklar som är markerade som sponsrade eller krönikor är budskap med opinionsmaterial och stämmer inte nödvändigtvis överens med redkationens budskap & åsikt.