Använder du morot eller piska när du leder på distans?

– SPONSRAD ARTIKEL

‍Som ledare ställs vi dagligen inför ett grundläggande val: ska vi använda morot eller piska för att motivera våra medarbetare?‍ För mig är svaret enkelt – alltid moroten.

Skriven av
Daniel Eisenberg
6/24/2024
Kategori
Tips
Som ledare ställs vi dagligen inför ett grundläggande val: ska vi använda morot eller piska för att motivera våra medarbetare?

För mig är svaret enkelt – alltid moroten. Jag tror starkt på att motivera genom inspiration och förståelse. Ledare som sätter goda exempel och motiverar sina team genom att vara förebilder skapar långsiktiga och positiva resultat. Vår roll är trots allt att stötta och utveckla människor, inte skrämma dem till att jobba.

Det här blir bara ännu tydligare när du leder ett team på distans som jag gör. 

Bygg starka och självsäkra team

Låt oss ta införandet av en ny säljprocess som exempel. Som ledare kan vi välja att bara instruera våra säljteam att följa metoden utan att ge dem en förståelse för dess värde. Alternativt kan vi arbeta för att få dem att inse hur denna metod kan förbättra deras arbete och få metoden att bli en naturlig del av deras arbetssätt. 

På Deel införde vi en strategi där nya säljchefer var tvungna att genomgå en hel försäljningsprocess från början till slut innan de kunde börja anställa. Detta hjälpte oss inte bara att förstå de utmaningar som våra team möter, utan också att bli bättre coacher. Genom att själva genomgå processen kunde vi hitta svar på de frågor som våra medarbetare senare skulle ställa. Denna erfarenhet har varit ovärderlig för att bygga starka och självsäkra team.

Lita på ditt team

Förtroende har alltid varit en nyckelingrediens för gott ledarskap och teamwork. Idag läggs dessutom ännu större vikt på förtroende och personligt ansvar i det nya sättet att jobba på distans eller i hybridformer. Min erfarenhet är att när människor har mer kontroll över sin egen tid är de också mer motiverade att behålla förtroendet. Det gör allt – och alla – mer effektiva.

Att använda moroten i sitt ledarskap betyder också att man är närvarande som ledare och finns tillgänglig. Att fokus är på teamet, att vi tillsammans bygger känslan av ”vi” och att vi kan uppnå fantastiska saker genom samarbete. Att som medarbetare bara få en to-do-list utan att känna att man är del av någonting större tror jag är farligt för företagskulturen och ett typiskt exempel på ledarskap med piska. Detta försöker jag alltid ha i åtanke och det är än viktigare att tänka på när man leder på distans, då man inte ser varandra fysiskt varje dag. Här är ett konkret tips om man är många på ett företag är att dela in gruppen i olika team, där varje team följer upp, samarbetar och skapar tillsammans. 

Jag föredrar att inte ge order. Jag vill ha en kultur där människor tänker själva, är ivriga att lära sig och är redo att anpassa sig till förändringar. Annars kan de inte göra sitt bästa jobb. Vi vill inte ha team som bara kopierar det vi gör, utan vi vill ha sådana som tar egna initiativ och bidrar med nya idéer.

En gemensam resa med olika motivatorer

Självklart finns det tillfällen då vi som ledare måste vara bestämda och tydliga. Men när vi inför något nytt, som en förändrad arbetsmetod, är det ytterst viktigt att först se till att alla förstår och stöttar förändringen i fråga. Genom att engagera medarbetarna och visa dem värdet i förändringen.

En annan viktig fråga att ställa sig är vad varje medarbetare motiveras av. En vill bli sedd, en vill bara jobba och få sin lön, en annan vill ha nya utmaningar varje vecka. Motivation handlar om drivkraft. En form av energi att agera. Vi agerar för att åstadkomma och uppleva något önskvärt, eller för att undvika något oönskat. Dessa ”något” avspeglar i sin tur de motiv som styr medarbetarens val. Men vad är motivationens källa? Vad är respektive medarbetares morot? Det är ditt jobb som ledare att hitta denna morot hos varje medarbetare – och det gör du genom att prata med dem, vara delaktig och förstå dem. 

Genom att alltid sträva efter att inspirera och motivera våra medarbetare, snarare än att enbart styra och kontrollera, kan vi i ledande positioner främja självständighet och lärande, som skapar en arbetsmiljö där varje individ känner sig värdefull och engagerad. Det gör inte bara att vi når bättre resultat, det gör också att våra arbetsdagar blir roligare där alla känner sig som en viktig del i resan. 

Hur använder du moroten i ditt ledarskap?
I denna text uttrycker skribenten sina åsikter och tankar, och artikeln klassificeras som en krönika med opinionsinnehåll. Om du har några synpunkter eller vill föreslå en ny artikel, ber vi dig att kontakta vår redaktion.
Taggar:
Daniel Eisenberg

Daniel är Head of Expansion för Deel – en HR-plattform för globala team som hjälper företag att förenkla alla aspekter av att hantera en internationell arbetsstyrka. Han har över 20 års erfarenhet från tech-industrin och är passionerad kring den globala arbetsmarknaden och de möjligheter distansarbete erbjuder. Daniel bor med sin familj på Lidingö, efter att ha tillbringat ett år i Kenya med familjen samtidigt som han ledde sitt team helt på distans.