Var fjärde svensk lider av arbetsrelaterade hälsobesvär

– SPONSRAD ARTIKEL

Skriven av
Redaktionen
10/17/2023
Kategori
Arbetsmiljö

En färsk undersökning från Arbetsmiljöverket visar att var fjärde yrkesarbetande svensk upplever arbetsrelaterade hälsobesvär, hela 1,3 miljoner personer. De vanligaste besvären uppges vara trötthet, fysisk smärta och värk i kroppen, många upplever även psykiska besvär såsom oro eller ångest över jobbet.

Undersökningen visar också att dessa besvär ofta leder till frånvaro från arbetet – så mycket som var tredje person uppger att besvären lett till frånvaro.

Bristande stöttning från chefer

Besvär som är orsakade av arbetet, vare sig de är fysiska eller psykiska, behöver tas på allvar och fångas upp i tid för att undvika konsekvenser som längre sjukskrivningar eller att personal säger upp sig. Men enligt undersökningen uppger endast en av tre att de har fått stöttning av sin chef.

Färre besvär vid hemarbete

En intressant observation var även att de som jobbar hemifrån 1-4 dagar i veckan uppger färre besvär. Endast 19 procent av hemarbetarna angav att de upplever hälsobesvär, medan 28 procent av de som inte arbetar hemifrån angav någon form av hälsobesvär. Undersökningen poängterar dock att det är för tidigt att dra grundade slutsatser huruvida hemarbete i sig påverkar hälsan, och att arbetsgivare bör se till att deras anställda har en god arbetsmiljö oavsett om de arbetar hemifrån eller inte.

Vanligaste hälsobesvären bland kvinnor och män på grund av jobbet (andel av sysselsatta med besvär) 2022
- Trötthet (75 procent)
- Fysisk smärta eller värk (65 procent)
- Nacke, axel, arm (55 procent)
- Sömnstörningar (52 procent)
- Huvudvärk (51 procent)
- Oro eller ångest (46 procent)
- Ryggen (utom nacke) (45 procent)
- Minne, koncentration eller tankeförmåga (39 procent)

Källa: Arbetsmiljöverket.

Vanligaste orsakerna till hälsobesvär av jobbet för kvinnor och män (andel av sysselsatta med besvär) 2022
- För hög arbetsbelastning (66 procent)
- Påfrestande arbetsställningar eller långvarigt stillasittande (46 procent)
- Krävande kunder, patienter, anhöriga, elever eller motsvarande (31 procent)
- Tung manuell hantering (29 procent)
- Otydliga eller motstridiga krav från arbetsgivaren (26 procent)
- Bristande stöd eller uppskattning från chefen (25 procent)
- Arbete vid dator eller bildskärm (24 procent)
- Buller eller stimmig miljö (22 procent)
- Korta, upprepade arbetsmoment (21 procent)

Källa: Arbetsmiljöverket

Källor
Omni
AV

I denna text uttrycker skribenten sina åsikter och tankar, och artikeln klassificeras som en krönika med opinionsinnehåll. Om du har några synpunkter eller vill föreslå en ny artikel, ber vi dig att kontakta vår redaktion.
Taggar:
Redaktionen

HRsvepets redaktion är en dedikerad grupp experter som levererar de senaste nyheterna och insikterna inom HR och ledarskap. Vi granskar noggrant och tillhandahåller objektiv information för att hjälpa dig att navigera i HR-landskapet. Vår målsättning är att främja diskussion och reflektion inom HR-gemenskapen och välkomna olika perspektiv. Lita på oss för att hålla dig uppdaterad och engagerad inom detta spännande område. Artiklar som är markerade som sponsrade eller krönikor är budskap med opinionsmaterial och stämmer inte nödvändigtvis överens med redkationens budskap & åsikt.