Tufft på arbetsmarknaden – kraftig minskning av jobbannonser

– SPONSRAD ARTIKEL

Under det första kvartalet av detta år har den svenska arbetsmarknaden fortsatt att möta utmaningar, något som blir tydligt när man tittar på antalet jobbannonser.

Skriven av
Redaktionen
4/23/2024
Kategori
HR

Under det första kvartalet av detta år har den svenska arbetsmarknaden fortsatt att möta utmaningar, något som blir tydligt när man tittar på antalet jobbannonser. Enligt färska data från Jobbland har en fjärdedel av antalet jobbannonser försvunnit jämfört med föregående år, med särskilt påtagliga nedgångar inom teknikbranschen och kundtjänst, där minskningarna har varit 89 respektive 71 procent. Kronobergs län har noterats som det län där flest jobb har försvunnit.

Regeringen har redan i februari informerat om en minskad sysselsättning på den svenska arbetsmarknaden, parallellt med en ökning av antalet arbetslösa. Statistiska centralbyrån (SCB) rapporterar att arbetslösheten nu ligger på 8,1 procent och förväntas nå den högsta nivån på ett decennium inom en snar framtid, med undantag för pandemin.

När man tittar på specifika branscher är det tydligt att tekniksektorn har drabbats hårdast, med en minskning på 89 procent av antalet jobbannonser under årets första kvartal jämfört med samma period föregående år. Andra branscher som har påverkats betydligt inkluderar kundtjänst (71 procent) och naturvetenskap (70 procent). En intressant notering är att administration är den enda branschen där antalet jobbannonser faktiskt har ökat under det första kvartalet jämfört med föregående år, med en ökning på 13 procent.

Branscherna med flest jobbannonser första kvartalet 2024*:

  1. Administration
  2. Hälso- och sjukvård
  3. Försäljning

Branscherna med störst nedgång första kvartalet 2024 jämfört med samma period 2023*:

  1. Teknik (-88,74 %)
  2. Kundtjänst (-71,4 %)
  3. Naturvetenskap (-69,79 %)
  4. Miljövård och hälsoskydd (-59,5 %)
  5. Socialt arbete (-53,5 %)
  6. Utbildningssektorn (-47,6 %)
  7. Marknadsföring, media och kommunikation (-42,9 %)
  8. Data och IT (38,0 %)
  9. Frisk- och kroppsvård (32,8 %)
  10. Bygg och anläggning (31,5 %)

* Statistik från jobbland.se under perioden 1 januari-31 mars 2024.

OBS! I denna text uttrycker skribenten sina åsikter och tankar, och artikeln klassificeras som en krönika med opinionsinnehåll. Om du har några synpunkter eller vill föreslå en ny artikel, ber vi dig att kontakta vår redaktion.
Taggar:
Redaktionen

HRsvepets redaktion är en dedikerad grupp experter som levererar de senaste nyheterna och insikterna inom HR och ledarskap. Vi granskar noggrant och tillhandahåller objektiv information för att hjälpa dig att navigera i HR-landskapet. Vår målsättning är att främja diskussion och reflektion inom HR-gemenskapen och välkomna olika perspektiv. Lita på oss för att hålla dig uppdaterad och engagerad inom detta spännande område. Artiklar som är markerade som sponsrade eller krönikor är budskap med opinionsmaterial och stämmer inte nödvändigtvis överens med redkationens budskap & åsikt.