Nya krav på HR – Så arbetar du med EU:s nya direktiv

– SPONSRAD ARTIKEL

Har ni det som krävs för att presentera en hållbarhetsredovisning som möter EU:s nya direktiv?

Skriven av
Redaktionen
1/11/2024
Kategori
Webinars & Event

Har ni det som krävs för att presentera en hållbarhetsredovisning som möter EU:s nya direktiv?

EU har infört ett nytt direktiv som gör det möjligt att mäta hur företag arbetar med ämnen som social hållbarhet, jämställdhet och mångfald.

Tidigare har företag samlat in, sammanfattat och presenterat hållbarhetsredovisningar på olika sätt. Resultaten har inte varit jämförbara, eftersom det har saknats en standard för vad en hållbarhetsredovisning ska innehålla.

Men år 2023 införde EU ett nytt direktiv om hållbarhetsredovisning Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Det innebär att det nu finns en obligatorisk standard för hur företags hållbarhetsredovisning ska se ut. Denna kallas European Sustainability Reporting Standards (ESRS). Hållbarhetsrapporten innehåller nu flera punkter där data bör komma från HR.

Charlotte Birgander, HR Tech-expert från HerbertNathan & Co, menar att ESRS både är en utmaning och en välbehövlig uppdatering för många företag.

- ESRS ställer nya krav på HR, men det är också en fin möjlighet att kunna skapa intresse och förståelse för viktig HR-data. Syftet med regelverket är att skapa en transparant och jämförbar information om bland annat medarbetarnas välbefinnande, lönestrukturer, möjligheter till utbildning och mångfald.

Alla företag som har fler än 500 anställda och rapporterar enligt NFRD är påverkade redan nu. Men senare kommer det även innefatta alla stora och medelstora företag. Det innebär att tusentals arbetsplatser står inför en utmaning som kräver nya rutiner och KPI:er.

Så, vad kan din arbetsplats göra för att mäta EU:s nya direktiv? Hur kan du förbereda dig och mäta rätt data redan idag?

5 tips – Så kommer du i gång med att skapa en hållbarhetsrapport för CSRD:


1.
Ingen bör arbeta isolerat. Låt HR och andra berörda medarbetare samarbeta och sammanföra data tillsammans. Då får ni ett helhetsgrepp och grunden till en tydlig hållbarhetsrapport.

2. Studera de KPI:er som ni förväntas presentera i den nya hållbarhetsrapporten.

3. Inför nya rutiner som möjliggör samarbetet och att samla denna data från olika avdelningar.

4. Undvik Excel-filer och blandade dokument. Se över om ni behöver digitala verktyg som kan hjälpa er samla in och sammanföra kvalitetssäkrad data.

5. Samla data redan idag, så har ni det som behövs när redovisningen ska presenteras senare under 2024.


Lägg grunden för ett framgångsrikt samarbete. Anmäl dig här till SD Worx webinar med HR Tech-experten Charlotte Birgander redan nu och se vilka KPI:er du ska mäta och vilka misstag du bör undvika på vägen.

I denna text uttrycker skribenten sina åsikter och tankar, och artikeln klassificeras som en krönika med opinionsinnehåll. Om du har några synpunkter eller vill föreslå en ny artikel, ber vi dig att kontakta vår redaktion.
Taggar:
Redaktionen

HRsvepets redaktion är en dedikerad grupp experter som levererar de senaste nyheterna och insikterna inom HR och ledarskap. Vi granskar noggrant och tillhandahåller objektiv information för att hjälpa dig att navigera i HR-landskapet. Vår målsättning är att främja diskussion och reflektion inom HR-gemenskapen och välkomna olika perspektiv. Lita på oss för att hålla dig uppdaterad och engagerad inom detta spännande område. Artiklar som är markerade som sponsrade eller krönikor är budskap med opinionsmaterial och stämmer inte nödvändigtvis överens med redkationens budskap & åsikt.