Ny rapport – hybridarbete viktigare än högre lön

– SPONSRAD ARTIKEL

Över 60 procent av arbetstagarna (62%) prioriterar flexibla arbetsmöjligheter framför högavlönade jobb med strikt närvarokrav på kontoret.

Skriven av
Redaktionen
11/24/2023
Kategori
HR

En färsk rapport* kastar ljus över en skiftande arbetsvärld där över 60 procent av arbetstagarna (62%) prioriterar flexibla arbetsmöjligheter framför högavlönade jobb med strikt närvarokrav på kontoret. Denna förändrade inställning till arbete markerar en ny era där flexibilitet har blivit en avgörande konkurrensfördel för företag som strävar efter att locka och behålla talanger.

Att erbjuda flexibelt arbete är inte bara en förmån, det har blivit en nödvändighet för att attrahera och behålla arbetskraften i det nya arbetsklimatet. Rekryteringsprocesser och HR-strategier måste anpassas för att locka, behålla och utveckla de bästa talangerna.

Personliga möten värdesätts fortfarande

Trots att hybrid- och distansarbete är högt värderat, är det klokt att notera att olika faktorer som ålder, generationstillhörighet och geografisk plats kan påverka individernas syn på arbetsmodeller. Generation Z och juniora roller värdesätter fortfarande personliga möten och söker en känsla av samhörighet på arbetsplatsen. Balansen mellan flexibilitet och behovet av personliga interaktioner utgör därmed en utmaning för företag med en mångfaldig arbetsstyrka.

“63% av arbetstagare i Norden anser att hemarbete borde vara en lagstadgad rättighet.”**

Nya mätmetoder krävs

Rapporten lyfter också fram behovet av att omvärdera hur resultatet mäts. Istället för traditionella kontorsmått såsom fysisk närvaro eller antalet arbetstimmar, betonas nu betydelsen av utfall och resultat oavsett var eller hur arbetet utförs. Detta skifte i mätmetoder understryker behovet av en mer målinriktad och resultatfokuserad syn på prestationer.

För att framgångsrikt navigera i denna nya arbetsmiljö behöver företag och HR-avdelningar anpassa sina strategier för att inte bara locka och behålla talanger utan också för att främja en inkluderande arbetskultur där flexibilitet är en nyckelfaktor för framgång.

Källor:
*The 2024 Recruitment Trend Report
Jobylon
**The 2024 Recruitment Trend Report: Nordic Edition
Jobylon

I denna text uttrycker skribenten sina åsikter och tankar, och artikeln klassificeras som en krönika med opinionsinnehåll. Om du har några synpunkter eller vill föreslå en ny artikel, ber vi dig att kontakta vår redaktion.
Taggar:
Redaktionen

HRsvepets redaktion är en dedikerad grupp experter som levererar de senaste nyheterna och insikterna inom HR och ledarskap. Vi granskar noggrant och tillhandahåller objektiv information för att hjälpa dig att navigera i HR-landskapet. Vår målsättning är att främja diskussion och reflektion inom HR-gemenskapen och välkomna olika perspektiv. Lita på oss för att hålla dig uppdaterad och engagerad inom detta spännande område. Artiklar som är markerade som sponsrade eller krönikor är budskap med opinionsmaterial och stämmer inte nödvändigtvis överens med redkationens budskap & åsikt.