Medarbetarnas välmående – ett gemensamt ansvar för ett hållbart arbetsliv

– SPONSRAD ARTIKEL

Anna brukade älska sitt jobb. Hon var engagerad, drivande och en viktig del av sitt team. Men med tiden började något förändras. Tröttheten smög sig på, arbetsuppgifterna kändes allt tyngre, och glädjen i arbetet försvann dag för dag. Ingen på...

Skriven av
Karolina Lilja
12/12/2024
Kategori
HR

Anna brukade älska sitt jobb. Hon var engagerad, drivande och en viktig del av sitt team. Men med tiden började något förändras. Tröttheten smög sig på, arbetsuppgifterna kändes allt tyngre, och glädjen i arbetet försvann dag för dag. Ingen på arbetsplatsen märkte någonting – inte förrän Anna en dag sjukskrev sig.

Annas situation är inte unik. Sjukskrivningar och produktionsbortfall ökar, och allt fler medarbetare stannar hemma på grund av psykisk ohälsa istället för fysiska besvär. Det här skapar en ond spiral som ofta leder till ökad belastning på teamet när en person försvinner, vilket i sin tur driver på stress, ohälsa och minskat engagemang hos andra medarbetare. Oengagerade team riskerar sedan att tappa både kreativitet, samarbete och fokus – faktorer som är avgörande för att leverera hög kvalitet och nå resultat.

Vi behöver komma ihåg att människor inte har ett hälsoliv hemma och ett annat på jobbet – vår hälsa är en helhet. Det innebär att arbetsgivare har en unik möjlighet, och ett ansvar, att påverka sina medarbetares välmående positivt. En arbetsplats som aktivt stödjer sina medarbetare i både bra och svåra tider lägger grunden för långsiktig framgång, både för individen och organisationen.

Proaktiva insatser för hälsa och välmående

För att säkerställa att medarbetare mår bra behöver företag ta initiativ till insatser som fångar upp potentiella hälsoutmaningar innan de växer sig stora. Som konsult stöter jag på flera företag, som jobbar på olika sätt med hälsofrämjande initiativ. Här är några konkreta exempel:

  1. Regelbundna hälsokontroller och screeningar
    Genom att erbjuda hälsokontroller kan arbetsgivare tidigt identifiera tecken på stress, utmattning eller fysiska problem som kan leda till sjukfrånvaro. Detta ger också medarbetarna verktyg att själva agera i tid.
  2. Stöd vid sjukskrivning och återgång i arbete
    Att bli sjukskriven kan vara en svår process för många. Här kan arbetsgivaren göra stor skillnad genom att erbjuda stöd, individuella planer och anpassningar för att underlätta återgången till arbetsplatsen. En tydlig dialog och flexibel arbetsmiljö gör rehabiliteringen både tryggare och smidigare. Här kan kompetens inom området behövas, antingen från HR-avdelningen på bolaget eller att man tar in en konsult som kan stötta i resan tillbaka till arbetet.
  3. Hälsofrämjande aktiviteter och utbildningar
    Företag kan inspirera till en hälsosammare livsstil genom att erbjuda friskvårdsbidrag, fysiska aktiviteter eller föreläsningar om stresshantering och psykisk hälsa. Även små insatser kan ha stor inverkan på lång sikt. 

Kultur som främjar välmående

Vi behöver komma ihåg att det inte räcker med enstaka initiativ, utan välmående behöver vara en del av företagets kultur. Arbetsplatser där det är naturligt att prata om hälsa, både fysisk och psykisk, skapar trygghet och stärker relationerna mellan kollegor. Studier visar bland att socialt stöd från arbetsplatsen och det privata nätverket är en avgörande faktor för välmående.

Att sätta hälsan först

Som arbetsgivare har du makten att påverka. Genom att prioritera insatser som främjar hälsa och skapa en kultur där välmående är en naturlig del av arbetsvardagen kan du göra verklig skillnad. Det är inte bara ett ansvar – det är en möjlighet att forma en arbetsplats där människor trivs, utvecklas och presterar.

I denna text uttrycker skribenten sina åsikter och tankar, och artikeln klassificeras som en krönika med opinionsinnehåll. Om du har några synpunkter eller vill föreslå en ny artikel, ber vi dig att kontakta vår redaktion.
Taggar:
Karolina Lilja

Karolina Lilja arbetar idag som Senior HR & organizational development consultant, samt Business Area Manager för Outsourcing hos Sweden HR group. Med en mångårig och bred erfarenhet inom HR och ledarskap, har Karolina arbetat i flera branscher, inklusive IT, rekrytering, finans, säkerhet och förlag, ofta i internationella sammanhang. Hennes expertis ligger inom förändringsledning, chefsstöd, ledarutveckling och utbildning, med en stark förankring i arbetsrätt och facklig samverkan. Karolina är engagerad i att främja utveckling, kvalitet och anpassning inom de organisationer hon samarbetar med.