Könsskillnader i att uppmärksamma kollegors mående

– SPONSRAD ARTIKEL

På arbetsplatsen finns det ofta uppgifter som inte ingår i den formella arbetsbeskrivningen men som ändå är nödvändiga för att skapa en fungerande och trivsam arbetsmiljö. Dessa uppgifter...

Skriven av
Redaktionen
5/20/2024
Kategori
Personal

På arbetsplatsen finns det ofta uppgifter som inte ingår i den formella arbetsbeskrivningen men som ändå är nödvändiga för att skapa en fungerande och trivsam arbetsmiljö. Dessa uppgifter, ofta kallade "osynligt arbete", tenderar att utföras utan att uppmärksammas eller belönas. En färsk undersökning utförd av Novus i samarbete med Make Equal belyser hur fördelningen av detta arbete skiljer sig mellan män och kvinnor på svenska arbetsplatser.

Kvinnor uppmärksammar kollegors mående oftare

Enligt undersökningen, som genomfördes i april 2024, uppmärksammar var fjärde kvinna sina kollegors mående minst en gång om dagen, jämfört med endast var tionde man. Trots att 65% av männen och 69% av kvinnorna uppger att de har uppmärksammat kollegors mående minst en gång under den senaste månaden, är det en markant skillnad när det gäller hur ofta detta sker dagligen.

Upplevelsen av arbetsfördelningen skiljer sig

Undersökningen avslöjar även att det finns en skillnad i hur män och kvinnor uppfattar fördelningen av dessa osynliga arbetsuppgifter. Tre gånger fler kvinnor än män upplever att kvinnor uppmärksammar kollegors mående i högre grad än män (32% vs. 12%). Dessutom anser fler män (56%) än kvinnor (45%) att denna uppgift är jämnt fördelad mellan könen. Intressant nog, upplever inga kvinnor att män utför denna uppgift oftare, medan 7% av männen tycker att män tar ett större ansvar.

Större ansvar för att ta anteckningar och städa

När det kommer till att ta mötesanteckningar och plocka undan efter andra är skillnaderna också tydliga. Fyra gånger fler kvinnor än män upplever att kvinnor tar mer ansvar för att ta anteckningar under möten (31% vs. 8%). Mer än dubbelt så många kvinnor som män upplever att kvinnor oftare plockar undan andras koppar och glas (33% vs. 14%). I praktiken uppger 10% av kvinnorna att de gör detta dagligen jämfört med 4% av männen.

Vad innebär osynligt arbete?

Osynligt arbete är uppgifter som hjälper företaget eller organisationen men inte ingår i den formella arbetsbeskrivningen eller företagets huvudsakliga uppdrag. De är ofta dolda och kräver inga specialkunskaper, och de ger sällan några professionella fördelar för den som utför dem. Exempel inkluderar att brygga kaffe, föra mötesanteckningar, köpa in fika, samordna presentinsamlingar eller skicka ut mötesinbjudningar.

Om mätningen

Mätningen utförs månadsvis genom webbintervjuer riktade till allmänheten i åldern 20-65 år, via Novus Sverigepanel. Novus Sverigepanel består av ca 50 000 panelister, är slumpmässigt rekryterad och är riksrepresentativ avseende ålder, kön och region i åldersspannet 18-84 år.

Varje månad kommer nya områden att undersökas, med en konstant fråga om hur respondenterna upplever sin allmänna arbetssituation.  I april månads mätning, som skickades ut i Novus Webomnibuss där 1000 respondenter ur allmänheten 18-84 år deltar varje vecka, samlades totalt 715 intervjuer ur målgruppen 20-65-åringar in.

I denna text uttrycker skribenten sina åsikter och tankar, och artikeln klassificeras som en krönika med opinionsinnehåll. Om du har några synpunkter eller vill föreslå en ny artikel, ber vi dig att kontakta vår redaktion.
Taggar:
Redaktionen

HRsvepets redaktion är en dedikerad grupp experter som levererar de senaste nyheterna och insikterna inom HR och ledarskap. Vi granskar noggrant och tillhandahåller objektiv information för att hjälpa dig att navigera i HR-landskapet. Vår målsättning är att främja diskussion och reflektion inom HR-gemenskapen och välkomna olika perspektiv. Lita på oss för att hålla dig uppdaterad och engagerad inom detta spännande område. Artiklar som är markerade som sponsrade eller krönikor är budskap med opinionsmaterial och stämmer inte nödvändigtvis överens med redkationens budskap & åsikt.