Kommunikativt ledarskap: Nyckeln till en hälsosam och engagerande arbetsplats

– SPONSRAD ARTIKEL

‍För att bygga en framgångsrik arbetsplats är engagerade medarbetare en nyckelfaktor – grunden för detta läggs av en kommunikativ ledare. Eva Willstrand understryker vikten av att ständigt utveckla sitt ledarskap...

Skriven av
Gabrielle Längbo
9/19/2024
Kategori
Ledarskap
För att bygga en framgångsrik arbetsplats är engagerade medarbetare en nyckelfaktor – grunden för detta läggs av en kommunikativ ledare. Eva Willstrand understryker vikten av att ständigt utveckla sitt ledarskap och vara medveten om hur man kommunicerar för att skapa en bra och hållbar arbetsmiljö och en effektiv verksamhet.

Eva har arbetat med kommunikation i fler än 20 år, både operativt och som seniorkonsult inom ledarskap och kommunikation. Hennes erfarenhet har gett henne insikt i hur viktigt kommunikativt ledarskap är för att skapa en framgångsrik arbetsmiljö.

– Det är oerhört värdefullt att man har en bra arbetsmiljö där folk trivs. En arbetsplats där man säkerställer rätt förutsättningar för prestation och engagemang, säger Eva.

Hon betonar att bristande kommunikation ofta är roten till frustration och ohälsa bland medarbetare. Därför är kommunikativt ledarskap avgörande.

”Går inte att leda utan att kommunicera”

Kommunikation är ett kraftfullt verktyg i ledarskapet, men det tas ofta för givet, menar Eva.

– Det går inte att leda utan att kommunicera. Varför inte använda tekniker och ageranden som ett medvetet styrverktyg.

Ett steg mot att förbättra ditt kommunikativa ledarskap är utbildningen "Kommunikativt ledarskap – skapa tillit och tydlighet" som erbjuds av Sveriges Kommunikatörer. Utbildningen ger ledare verktyg och metoder för att skapa tillit och tydlighet i sin kommunikation. Här får deltagarna insikt i hur de kan stärka relationer, skapa förtroende och bidra till en bra arbetsmiljö genom medveten kommunikation.

Vikten av att reflektera 

Eva betonar hur viktigt det är att ledare regelbundet reflekterar över sitt beteende och sina kommunikationssätt. Genom att göra detta får man möjlighet att identifiera både svagheter och styrkor i sitt ledarskap, vilket i sin tur bidrar till ens egen utveckling.

– Att vara ledare innebär ett stort ansvar, och det är viktigt att reflektera över vad rollen kräver, säger Eva.

Hon poängterar att ledare ofta agerar utifrån de förebilder de själva har haft, vilket innebär att både positivt och negativt beteende kan föras vidare. Därför är det avgörande att ledare är medvetna om sitt eget beteende och hur det påverkar omgivningen. Denna medvetenhet och förståelse för kommunikativt ledarskap är viktig att utveckla och underhålla kontinuerligt.

”Ledare behöver rustas”

– Ledare behöver rustas för att kunna ta sitt kommunikationsansvar. I dagens moderna verksamheter borde det vara en självklarhet, säger Eva.

Genom att investera i utbildningar som "Kommunikativt ledarskap – skapa tillit och tydlighet" kan organisationer skapa en stabil grund för sina ledare, säger Eva. Det ger dem möjlighet att bygga ett hållbart arbetsklimat där medarbetare känner sig sedda, hörda och engagerade – vilket i sin tur bidrar till verksamhetens framgång.

I denna text uttrycker skribenten sina åsikter och tankar, och artikeln klassificeras som en krönika med opinionsinnehåll. Om du har några synpunkter eller vill föreslå en ny artikel, ber vi dig att kontakta vår redaktion.
Taggar:
Gabrielle Längbo

Gabrielle Längbo jobbar som Content Manager på Sveriges Kommunikatörer, en medlemsorganisation för kommunikationsexperter och blivande kommunikationsproffs. Hon har tidigare arbetat med kommunikation inom utbildningsbranschen och är utbildad journalist på JMK i Stockholm.