Hur lätt kan det gå och hur svårt kan det vara?

– SPONSRAD ARTIKEL

Vi är inte lika bra på att uppmärksamma när vi mår bra som när vi mår dåligt. Hälsa och välmående kan vara så lätt, så naturligt. Samtidigt kan det i nästa stund vara svårt och komplext...

Skriven av
Mats & Paula
5/23/2024
Kategori
HR

Vi är inte lika bra på att uppmärksamma när vi mår bra som när vi mår dåligt. Hälsa och välmående kan vara så lätt, så naturligt. Samtidigt kan det i nästa stund vara svårt och komplext.

Detta har både fascinerat, inspirerat och gjort oss nyfikna! Vi delar med oss av två olika berättelser.

Bilden ljuger, psykisk ohälsa syns inte!

En bild säger mer än 1 000 ord. Fast när det kommer till den inre hälsan skulle man tvärtom kunna hävda att bilden inte säger något alls. Det går med enklaste medel att dölja det mesta på en bild.

Bilden ljuger och visar upp en falsk fasad.

Havet är glittrande blått och solen skiner. Bilden är från en tid när du hade det tuffast i livet. Syns det? Inte alls! Du tog på dig solglasögonen för att dölja att du hade gråtit precis innan du tog bilden.

Kanske hade någon i din närhet försökt att närma sig och på olika sätt frågat hur du mådde. Komma igenom fasaden som du höll upp. Men du, som inte ens hade erkänt för dig själv hur du mådde, hur skulle du då kunna erkänna det för någon annan?

Så kommer vändpunkten. Den där frågan, ställd i rätt situation, av en nära vän som ser rätt igenom dig:

“Är du verkligen alltid så glad som bilderna visar?”

Där och då svarar du snabbt och utan minsta eftertanke, nästan som på reflex:

“Jo, men för det mesta tror jag”

Men frågan som har ställts ger dig ingen ro. Du får upp ögonen för omtanken som finns omkring dig. Du tänker att just den här frågan ställdes på ett sätt som slog an något inom dig. Den fick dig att öppna upp nya perspektiv och börja erkänna för dig själv.

Sluta därför aldrig tro på att just din fråga kan vara den helt avgörande vändpunkten för en annan människa. Det kan vara frågan som gör skillnad och ger en chans att hitta tillbaka till livet och hälsan igen. Så, våga lägga dig i, våga bry dig om och ställa dina frågor!

Varför mår jag så bra?

Frågan kommer till dig efter morgonens träningspass och årets första dopp i havet.

Innan det fick du en god natts sömn och känner tacksamhet för att du har vaknat och får en ny dag, med alla fina människor i ditt liv. Livet känns lätt att älska. Hälsan bara finns där, helt naturligt, nästan utan att du märker det.

En klapp, kram och puss. En god kopp kaffe. Nyfikenhet bubblar inom dig - vad ska du få lära dig idag?

Naturen som omger dig på din morgonpromenad - så nära, så vacker. Din kropp är i rörelse, dina tankar likaså. Du upplever luften. Solen. Stranden. Kylan. Värmen i bastun efteråt. Inspirerande samtal.

"Kontraster ger insikter" tänker du. Kontraster får oss att börja fundera och ifrågasätta saker. Sanningar och övertygelser som vi kanske har burit med oss en lång tid. Livsstilar. Livsval. Prioriteringar. Kanske får du en ny insikt om vad som är viktigt på riktigt.

Idéer kommer till dig. Dina drömmar väcks till liv. Saker som du vill göra bara för att de känns viktiga och meningsfulla för dig.

Du inser också att du kan må bra utan ansträngning och hur nära och lättillgängligt välmående ofta är. Du tänker att det inte behöver vara så komplicerat att må bra - tvärtom är det ofta enkelheten som skapar ditt välmående. Det lilla, det enkla. Små förändringar kan göra stor skillnad. Välmåendet finns så gott som alltid nära till hands oavsett var du befinner dig. Både fysiskt och psykiskt.

Du inser att frågorna ofta är de motsatta:

Varför mår jag inte bra? Varför mår jag så dåligt? Trots att jag har det så bra?

Du inser också att både du själv och många andra skulle må bättre av att ställa frågan:

Varför mår jag så bra?

Tänk om vi har underskattat vikten av att…

…se bortom bilden och det uppenbara?

…finna hälsan i det lilla, i det enkla?

…ge friskfaktorer minst lika stort utrymme som riskfaktorer?

I denna text uttrycker skribenten sina åsikter och tankar, och artikeln klassificeras som en krönika med opinionsinnehåll. Om du har några synpunkter eller vill föreslå en ny artikel, ber vi dig att kontakta vår redaktion.
Taggar:
Mats & Paula

Paula är beteendevetaren och HR-chefen som tillsammans med sin man Mats, flygledaren och ledaren, har fokuserat på friskfaktorers betydelse för ett friskare liv. Med över 40 års sammanlagd erfarenhet av ledarskap och hälsa tar de oss med på en nyfiken resa som utforskar hälsa och välmående. Mats och Paula driver sedan 2020 företaget Crispy Concept i syfte att skapa ett friskare liv genom ett mänskligare synsätt på hälsa. Genom företaget hjälper de idag såväl personer som organisationer att stärka det friska, lära sig älska förändringar och skapa stora resultat genom små medvetna justeringar i ett hälsosmart självledarskap.