Går det att vara en närvarande ledare på distans?

– SPONSRAD ARTIKEL

‍Fyra av tio svenskar jobbar helt eller delvis på distans, och under sommaren flyttar många kontoret till uteplatsen eller sommarstugan. Att leda på distans innebär sina utmaningar, men...

Skriven av
Daniel Eisenberg
6/26/2024
Kategori
Tips
Fyra av tio svenskar jobbar helt eller delvis på distans, och under sommaren flyttar många kontoret till uteplatsen eller sommarstugan. Att leda på distans innebär sina utmaningar, men med rätt strategier är det framgångsrikt.

Det går faktiskt att vara en närvarande ledare på distans fast att det så klart kan kännas utmanande ibland. Som ansvarig för den nordiska verksamheten på Deel har jag förmånen att arbeta med medarbetare från 14 olika länder. Vår verksamhet växer snabbt, och vi har lyckats bygga en stark och positiv kultur. 

När någon från teamet besöker ett annat land, ser vi till att ses och göra något roligt tillsammans. Det är vår filosofi: när vi ses, ska det vara kul. Och för att uppmuntra de här mötena och sammanhållningen har varje anställd en egen resepott, där enda kravet är att man träffar en kollega dit man åker.

Jag tror inte att kultur sitter i kontorsväggarna, men det kräver ett annat typ av ledarskap på distans för att det ska fungera och att alla ska må bra på jobbet.

Att leda på distans handlar mycket om att förstå varje medarbetares unika roll och behov. Någon i en supportroll behöver vara tillgänglig för våra kunder under vissa tider, medan någon med ett mer prestationsinriktat arbete har större frihet att arbeta när det passar dem, så länge deadlines hålls. Dessa olika roller kräver olika typer av uppmärksamhet och engagemang, men gemensamt ska vara att det finns en röd tråd där vi alla arbetar mot samma mål.

För mig handlar det mycket om förtroende: visa att du litar på ditt team och ge dem frihet under ansvar. Däremellan är regelbundna avstämningar viktiga, inte bara för att diskutera arbete, utan också för att visa genuint intresse för medarbetarnas välmående. Små, informella aktiviteter som virtuella fikapauser och spontana videomöten kan vara en idé.

Ett annat viktigt element i mitt distansledarskap är att alltid ha ett tydligt ”varför” i allt vi gör. Att förstå syftet med sitt arbete skapar motivation och engagemang. Varje person och varje team ska veta varför den och vi gör det som vi gör. Och när vi sedan arbetar gör vi det för att vi tycker det är roligt och vet vad vi strävar efter. Vad är ert ”varför”?

Dessutom kan prestationer mätas och följas upp mycket effektivt på distans, genom mätningar i digitala verktyg. Att använda rätt digitala verktyg för att underlätta samarbete är generellt ett bra tips, men undvik att överbelasta teamet med för många system. 

Trots dessa verktyg och mätningar är vårt fokus alltid på företagets övergripande resultat. Det handlar om att släppa kontrollen och bygga tillit. Hur vi når resultaten är mindre viktigt, så länge vi når dem. Detta synsätt har hjälpt oss på Deel att skapa en arbetsmiljö där medarbetarna känner sig fria att utföra sitt arbete på det sätt som passar dem bäst, vilket i sin tur främjar både kreativitet och produktivitet.

Att leda på distans kräver anpassning och förståelse för varje medarbetares specifika behov. Men med rätt inställning kan vi bygga starka, effektiva team som trivs och presterar, oavsett var vi befinner oss.

Att vara en närvarande ledare på distans kräver anpassning, men genom att fokusera på kommunikation, kultur, förtroende och regelbundna möten kan du skapa ett starkt och stödjande team, oavsett var ni befinner er.

Tre tips för hybrid- eller distansledarskap

  1. Gör kommunikationen enkel: Använd bra digitala verktyg för just ert företag för att göra kommunikationen enkel. Se till att statisk information finns tillgänglig på ett smidigt sätt för medarbetarna.

  2. Hitta en medveten digital närvaro: Se till att alla är närvarande, engagerade och delaktiga. Att alla har kamera på under digitala möten är ett exempel på hur man på ett enkelt sätt skapar mer personliga möten med varandra.
  3. Skapa er unika digitala företagskultur: Det finns flera olika verktyg och sätt för att arbeta digitalt. Gör en analys av vilken företagskultur som passar just er och anpassa verktyg och arbetssätt efter det ni är och vill vara.
I denna text uttrycker skribenten sina åsikter och tankar, och artikeln klassificeras som en krönika med opinionsinnehåll. Om du har några synpunkter eller vill föreslå en ny artikel, ber vi dig att kontakta vår redaktion.
Taggar:
Daniel Eisenberg

Daniel är Head of Expansion för Deel – en HR-plattform för globala team som hjälper företag att förenkla alla aspekter av att hantera en internationell arbetsstyrka. Han har över 20 års erfarenhet från tech-industrin och är passionerad kring den globala arbetsmarknaden och de möjligheter distansarbete erbjuder. Daniel bor med sin familj på Lidingö, efter att ha tillbringat ett år i Kenya med familjen samtidigt som han ledde sitt team helt på distans.