Det finns inga tidiga tecken på alkoholproblem!

– SPONSRAD ARTIKEL

‍I Sverige dricker cirka tre miljoner människor för mycket. De allra flesta av dem finns på våra arbetsplatser, orsakar säkerhetsrisker och kostsamma rehabprocesser. Om vi kan arbeta förebyggande för att få vår...

Skriven av
Anna Sjöström
10/17/2024
Kategori
Personal

I Sverige dricker cirka tre miljoner människor för mycket. De allra flesta av dem finns på våra arbetsplatser, orsakar säkerhetsrisker och kostsamma rehabprocesser. Om vi kan arbeta förebyggande för att få vår personal att dricka hållbart har vi massor att vinna.

En väldigt vanlig utbildning för chefer och HR-personal är att försöka lära dem hur tidiga tecken på alkoholproblem ser ut. Men finns det egentligen tidiga tecken som vi kan använda för att förebygga problem? Eller är det redan för sent när vi upptäcker dem?

”Tidiga” tecken

Så här kan en typisk lista på tidiga tecken se ut:

  • Luktar alkohol
  • Humörsvängningar
  • Missar möten
  • Personlighetsförändrad
  • Begär semester i efterhand
  • Frånvaro vid lön
  • Hög korttidsfrånvaro
  • Ekonomiska problem

Det är inget större problem på den här listan. Förutom att samtliga saker på listan egentligen är sena tecken.

En medarbetare som passar in på den här beskrivningen har sannolikt redan utvecklat svåra alkoholproblem och det är redan dags för obehagliga och svåra samtal och en resurskrävande rehabilitering. 

Ett annat problem med det här tankesättet är att det finns forskning som visar att när arbetsgivaren tar det första samtalet om drickandet så har familjen vetat att det är ett problem i 7-10 år.

Faktiska tidiga tecken

En mer korrekt lista på tidiga tecken skulle kanske se ut så här:

  • Dricker alltid för mycket på personalfesten (för att man har kontrollförlust)
  • Dricker aldrig på personalfesten (för att man vet att man har kontrollförlust och vågar därför inte ta det första glaset)
  • Missköter sitt jobb (för att man dricker för mycket)
  • Överpresterar på jobbet (för att dölja att man dricker för mycket)

Ser du problemet? Min erfarenhet säger att det är nästintill omöjligt att upptäcka tidiga tecken på en arbetsplats. För de allra flesta människor som har alkoholproblem är oerhört bra på att dölja det. Och, det är inte förrän drickandet börjat gå helt överstyr som chefer och HR uppmärksammar problemet.

Förebygg istället

För att spara på resurserna och undvika onödiga och kostsamma rehabiliteringsprocesser bör pengarna istället satsas på förebyggande insatser. Och då räcker det tyvärr inte att ha en bra alkohol- och drogpolicy eller genomföra slumpmässiga alkohol- och drogtester. Det som alla medarbetare behöver är forskningsbaserade kunskaper om hur de själva kan minska risken för problem, genom att dricka på ett hållbart sätt.

Att ge alla anställda de verktyg som finns, så att de vet hur man kan dricka hållbart är ett effektivt sätt att förebygga både korttidsfrånvaro, säkerhetsincidenter och bakfylla. Dessutom är kostnaden en bråkdel av det som krävs för rehabilitering och behandling. Och det här tankesättet är inte alls särskilt nyskapande. Det här gör vi redan med andra livsstilsfaktorer som sömn, stress, kost och motion. Där är det helt självklart att arbetsgivare sprider kunskap om hur man kan undvika framtida problem.

Alkoholfrågan behöver faktiskt inte vara svårare. Är du redo att sätta igång?

I denna text uttrycker skribenten sina åsikter och tankar, och artikeln klassificeras som en krönika med opinionsinnehåll. Om du har några synpunkter eller vill föreslå en ny artikel, ber vi dig att kontakta vår redaktion.
Taggar:
Anna Sjöström

Anna Sjöström - även kallad Promilletanten - är författare, föreläsare och coach. Med lång erfarenhet från både HR och behandlingsvärlden har hon grundat Drick Smartare där hon erbjuder föreläsningar och utbildningar som effektivt förebygger alkoholproblem på arbetsplatsen. Anna är också utbildad KBT-terapeut och lärare. Annas passion ligger i det förebyggande arbetet och hennes vision är att alla som dricker alkohol ska ha kunskap om hur man dricker smart för att undvika problem.