Den enkla nyckeln för bättre hybridarbete a.k.a flexibelt arbete

– SPONSRAD ARTIKEL

Har ni fått ordning på hur ni samarbetar när inte alla är på kontoret alltid? Visst kan man grotta ner sig i en massa detaljer, men det finns ETT ENKELT TIPS för allt (nästan i alla fall) som har med hybridarbete att göra.

Skriven av
Peter Bjellerup
2/4/2025
Kategori
Arbetsmiljö

Har ni fått ordning på hur ni samarbetar när inte alla är på kontoret alltid? Visst kan man grotta ner sig i en massa detaljer, men det finns ETT ENKELT TIPS för allt (nästan i alla fall) som har med hybridarbete att göra. Med det på plats blir resten en fråga om att finlira.


I resten av krönikan kommer jag att använda beteckningen flexibelt arbete för då blir den stora fördelen fram extra tydligt:

Vi vinner i flexibilitet
Flexibilitet som person, men också som organisation och som team.


Flexibelt arbete = Aktivitetsbaserat arbete 2.0

Under ett par decennier har aktivitetsbaserat arbete (Activity-based work, ABW) fått mycket uppmärksamhet. Aktivitetsbaserade kontor har skapats till höger och vänster medan andra blivit kvar i kontorslandskapets skrivbordshav.


Grundtanken med aktivitetsbaserat arbete tycker jag är helt rätt:

Arbete görs bäst i en miljö som passar för uppgiften, situationen och personen/personerna


Men det intryck jag fått av många ABW-projekt är att man gjort två tabbar:

  • Man har begränsat sig till att fokusera på arbete som sker på kontoret. Det verkar ibland ha blivit lite väl mycket kontorsinredning av projekten.
  • Man har missat, eller underprioriterat, den digitala sidan av projekten. Egentligen borde det vara mycket enkelt: När de som arbetar tillsammans inte sitter tillsammans i rummet, behöver de någon annanstans att samarbeta. Ett annat nav för samarbetet. Det enda rimliga navet för ett team som inte sitter tillsammans finns.....online. Lösningarna kan variera, men den gemensamma nämnaren är digitalt, online.

Flexibelt arbete = Aktivitetsbaserat arbete även bortom kontorets ytterväggar


Det som hemarbetet under covid gjorde uppenbart för många var att den miljö där arbetet gjordes bäst inte alls behövde vara på kontoret. Vissa uppgifter görs bäst hemma, andra under promenaden, ytterligare andra medan man hänger tvätt, några på landet och några kanske "på golvet" – mitt i verksamheten. Dessutom är det olika för olika personer vilka uppgifter vi gör bäst var.


Helt enkelt: samma resonemang som ligger bakom aktivitetsbaserat arbete, men utanför boxen. Kontorsboxen, alltså.

Hur ska vi då bäst hantera att arbetet görs lite här och lite där?


En enkel insikt leder till en självklar slutsats:

Det som fungerar på distans, fungerar också på plats.
Men inte tvärt om!

Alltså:

Mindsetet är "distans först". Verktyg och arbetssätt är digitalt först.


Några exempel:

  • När du föreläser för en publik där några sitter framför dig i rummet och andra tar del av föreläsningen digitalt – fokusera på de som inte är i rummet. De rakt framför dig i rummet lär du inte glömma bort.
  • När du arrangerar ett hybridmöte, designa det så att deltagarna på distans kan delta på lika villkor som de på kontoret – vilket leder till att det vettiga hybridmötet är ett digitalt möte där några sitter tillsammans eller åtminstone på samma kontor.
  • När du designar en process av något slag, designa den för de kollegor som nästan aldrig kommer till kontoret. Pappersfritt, till att börja med.


När ni väl har etablerat ett mindset av distans/digitalt först kan ni gå vidare med finliret. Kanske med att etablera en bra praxis för möten och att freda tid i kalendrarna för fokuserat arbete.


Frågor på det?

I denna text uttrycker skribenten sina åsikter och tankar, och artikeln klassificeras som en krönika med opinionsinnehåll. Om du har några synpunkter eller vill föreslå en ny artikel, ber vi dig att kontakta vår redaktion.
Taggar:
Peter Bjellerup

Peter tipsar, utbildar och inspirerar till ett smartare arbetsliv. Att lyckas bättre, må bättre och stressa mindre genom att arbeta, samarbeta och kommunicera smartare - oavsett VAR ni gör jobbet. Han arbetar som utbildare, föreläsare, coach och konsult åt personer, team eller hela organisationer. De senaste 15 åren har hans huvudfokus varit att hjälpa ledare och deras medarbetare att se varför och hur de kan lyckas bättre genom att jobba bättre digitalt. Peter uppskattas för sin förmåga att "översätta" tekniska möjligheter till praktisk nytta i arbetsvardagen. Då ledarskap är en viktig del av vägen till framgång i att arbeta smartare, utgör även ledarskap, motivation och företagskultur viktiga delar av Peters repertoar.