Därför har agil HR har aldrig varit mer aktuellt

– SPONSRAD ARTIKEL

I en värld som ständigt förändras ökar också vikten av att arbeta agilt, något som ofta är lättare sagt än gjort.

Skriven av
Redaktionen
10/5/2023
Kategori
HR

Att arbeta agilt, syftar bland annat till att man arbetar för att öka flexibilitet, samarbete och kundorientering. I en värld som ständigt förändras ökar vikten av att arbeta agilt, något som ofta är lättare sagt än gjort. Men vad innebär egentligen agil HR, och varför är det extra aktuellt just nu? Vi har intervjuat Frida Mangen som arbetar som agil HR konsult, driver AgilaHRpodden och är något av en expert på området.  

Berätta lite om dig själv, vem är du, vad brinner du för och vad arbetar du med?
Jag har en examen inom HR med inriktning på beteendevetenskap och psykologi. I mitt dagliga arbete ägnar jag mig åt organisationsutveckling och agil coaching genom mitt företag FolkEtt. Dessutom är jag grundare av podcasten och tankesmedjan AgilaHRpodden, där jag utforskar framtidens arbetsliv genom intervjuer med både forskare och praktiker inom svenskt näringsliv.

Det som verkligen driver mig är att bidra till organisationer där både människor, organisation och kund/brukare mår bra. Jag tror på att skapa rätt förutsättningar för organisationer att anpassa sig, lära sig snabbt och kontinuerligt, samt att utnyttja den fulla kapaciteten hos varje individ för att möta en snabbt föränderlig och komplex omvärld.

Kan du förklara vad agil HR innebär och varför det är relevant för dagens HR-funktioner?
Traditionellt har HR haft en tendens att skapa processer som är statiska och standardiserade, med tanken att de ska passa alla situationer och chefer inom organisationen. Problemet är att vår värld förändras i en rasande takt, och dessa processer blir snabbt obsoleta och är svåra att anpassa till det som händer runt omkring oss.

Det är här agil HR kommer in i bilden. Istället för att följa en statisk mall, använder agil HR en flexibel verktygslåda av metoder och processer som kan anpassas efter behov i en komplex och snabbföränderlig omvärld. Fokus ligger på att prioritera, arbeta i korta cykler med snabba leveranser, främja samarbete och sätta användarbehoven i centrum.

Sammanfattningsvis handlar agil HR om att omfamna en mer flexibel och användarcentrerad metodik med tonvikt på ständigt lärande bortom hierarkier och prestige.

Vilka utmaningar har du stött på när du implementerat agila HR-processer, och hur har du hanterat dem?
Den vanligaste utmaningen är människors invanda tankesätt om hur vi bör arbeta, lösa problem och samarbeta. Faktum är att upp till 90 % av våra dagliga handlingar är resultatet av omedvetna processer som bygger på tidigare erfarenheter och inlärt beteende. Många säger att de vill arbeta agilt men när det kommer till kritan känns det obehagligt och läskigt då det är något helt nytt. Det är lätt att gå tillbaka till det som känns tryggt och invant.

Det viktigaste från min sida är att skapa tillit och psykologisk trygghet där människor vågar arbeta med sig själva och varandra. När vi börjar se mönster i våra egna automatiska tankar kan vi på riktigt utveckla och ta steg fram i vår agila resa.

Agil HR handlar inte bara om att följa en förutbestämd metodik; det handlar om att omdefiniera hur vi ser på arbete och ständigt sträva efter förbättring och innovation.

Kan du dela med dig av några exempel på projekt eller initiativ där agil HR har lett till positiva resultat?
Jag har många positiva exempel från såväl poddgäster som kunder. Några som arbetar agilt är tex Folksam, H&M och Ica som alla finns intervjuade i min podd.

Vad många av mina kunder betonar som mest positivt är ökad arbetsglädje och ett tydligare fokus på att skapa verkligt värde. Detta resulterar ofta i mer nöjda kunder och medarbetare.

Hur ser du att framtiden för agil HR kommer att utvecklas, och vilka trender tror du att vi kan förvänta oss inom detta område?
Att vara agil handlar om att ständigt utvecklas, anpassa sig och lära – det innebär att aldrig sluta utforska. Ett tankesätt som vi alla behöver omfamna för att möta de stora utmaningar och möjligheter som vi står inför.

Just nu befinner vi oss mitt i en teknikrevolution där integrationen av teknik i våra HR-processer kommer att fördjupas. Detta kräver att vi aktivt driver den tekniska transformationen, hanterar etiska dilemman och tar ett övergripande perspektiv. Samtidigt ger denna utveckling oss möjligheten att ägna mer tid åt att fokusera på människorna inom organisationen.

HR kommer inte längre kunna att förlita sig på "one size fits all"-lösningar. Istället förväntar sig medarbetarna skräddarsydda processer som tar hänsyn till deras individuella förväntningar och behov.

Kollektiv intelligens och samarbete blir alltmer avgörande för att lösa komplexa och utmanande problem. Efterfrågan på arbetsmetoder och tillvägagångssätt som kan anpassas snabbt för att möta de ständigt föränderliga behoven kommer bara att öka i framtiden.

Agil HR har aldrig varit så aktuell som den är idag och jag är övertygad att den är här för att stanna.

Kan du ge några tips eller resurser för dem som vill lära sig mer om agil HR och hur man kan börja implementera det?
Kanske lite självgott att marknadsföra sig själv men jag vill tipsa om min podcast AgilaHRpodden samt mina utbildningar som jag faciliterar inom området. Allt hittar ni på FolkEtt.se

I denna text uttrycker skribenten sina åsikter och tankar, och artikeln klassificeras som en krönika med opinionsinnehåll. Om du har några synpunkter eller vill föreslå en ny artikel, ber vi dig att kontakta vår redaktion.
Taggar:
Redaktionen

HRsvepets redaktion är en dedikerad grupp experter som levererar de senaste nyheterna och insikterna inom HR och ledarskap. Vi granskar noggrant och tillhandahåller objektiv information för att hjälpa dig att navigera i HR-landskapet. Vår målsättning är att främja diskussion och reflektion inom HR-gemenskapen och välkomna olika perspektiv. Lita på oss för att hålla dig uppdaterad och engagerad inom detta spännande område. Artiklar som är markerade som sponsrade eller krönikor är budskap med opinionsmaterial och stämmer inte nödvändigtvis överens med redkationens budskap & åsikt.