Därför är AI viktigt för HR

– SPONSRAD ARTIKEL

Det finns en stor risk att det blir en klyfta mellan de som lär sig arbeta med AI och de som inte gör det...

Skriven av
Frida Mangen
11/8/2023
Kategori
HR

Det är viktigt att medarbetarna får vara delaktiga i användadet av AI om det skall bidra med värde och underlätta i vår vardag. De har kunskap om verksamheten och kan tillsammans identifiera möjligheter och utmaningar. HR blir viktiga i faciliterandet men också för att höja kompetensen hos de anställda. Risken är annars att man låter en extern leverantörer eller IT- avdelningen forma vardagen och organisationskulturen.

Det finns en stor risk att det blir en klyfta mellan de som lär sig arbeta med AI och de som inte gör det. Problematiskt i ett redan polariserat samhälle där klyftorna ökar – här får HR en viktig roll!

De som använder AI kommer få mer gjort – för en mindre kostnad

Jobb kommer att försvinna och nya kommer att uppstå, HR behöver hänga med och ha kunskap för att kunna fortsätta bidra med kompetensutveckling, upskill, reskill mm.

Det är omöjligt att överblicka alla risker med AI, därför behöver vi testa och ta små steg fram. Vara uppmärksamma på vad som händer och anpassa vart efter. Regler och policys kommer inte att kunna vara statiska, HR har en viktig roll i att vara med och ständigt utveckla och bidra till relevanta AI-policys.

Integrera beteendevetenskapliga perspektiv

AI handlar inte bara om tekniska lösningar, utan också om hur människor faktiskt samverkar med dessa system. Genom att förstå mänskligt beteende och psykologi skapar vi mer användarvänliga, etiska och effektiva AI-system.

Det går inte att undvika Bias oavsett om det är med eller utan hjälp av AI. Därför har HR en viktig roll att i att forsätta utbilda, uppmärksamma och medvetandegöra för att främja mångfald, rättvisa processer, beslut och inkludering. När man bygger in AI i processerna behöver man även förstå hur det kan påverka.

AI kommer att ha en betydande inverkan på HR-administrativa uppgifter, såsom användning av RPA (Robotic Process Automation) för lönehantering och administration, automatisering av rekryteringsprocesser, tidrapportering, support och frågeservice, förberedelser för utredningar och sammanställning av domar mm.

Ju mer vi lär oss om AI, desto mer kan vi dra nytta av dess hjälp. Detta skapar möjligheter att fokusera på det humana, våra människor och relationer

AI äter helt enkelt byråkrati till frukost om vi använder det på rätt sätt!

I denna text uttrycker skribenten sina åsikter och tankar, och artikeln klassificeras som en krönika med opinionsinnehåll. Om du har några synpunkter eller vill föreslå en ny artikel, ber vi dig att kontakta vår redaktion.
Taggar:
Frida Mangen

Frida Mangen arbetar med organisationsutveckling och agil coaching genom sitt företag FolkEtt. Dessutom är hon grundare av podcasten AgilaHRpodden, där hon utforskar framtidens arbetsliv genom intervjuer med både forskare och praktiker inom svenskt näringsliv.