Så hanterar du en narcissist i arbetslivet

– SPONSRAD ARTIKEL

Alla experter är eniga på den punkten, enda sättet att hantera dem är att undvika dem. Sök dig bort, bryt relationen, byt jobb. För din egen hälsas skull och för organisationens och kollegernas välmående.

Skriven av
Leif E Andersson
11/18/2024
Kategori
Arbetsmiljö

Först och viktigast – tro inte att du kan hantera en narcissist!

Alla experter är eniga på den punkten, enda sättet att hantera dem är att undvika dem. Sök dig bort, bryt relationen, byt jobb. För din egen hälsas skull och för organisationens och kollegernas välmående. Tyvärr är det ofta först när medarbetare börjar säga upp sig med hänvisning till narcissisten som ledningen börjar fatta hur illa det är. Som jag beskrev i min tidigare text (Narcissister i arbetslivet – att förstå och hantera utmaningen) så är de svåra att upptäcka och det gäller även för deras chefer, de blir lätt manipulerade av narcissisten.


Undvik narcissisten om möjligt

Hur hanterar du då en narcissist om du måste? Ett problem med dem är att kunskapen om det är dålig. Mycket av den kunskap vi har om olika psykologiska problem som psykoser, schizofreni, missbruk med mera kommer från de som haft problemen och sen blivit bättre eller botade. De kan beskriva hur det var och vad som fick dem att ta sig ur det. Problemet med narcissister är att det inte finns några botade. Delvis beror det kanske på att problemet inte är så uppmärksammat på den nivå vi stöter på det i arbetslivet. De mer extrema exemplen i form av brottsliga psykopater är mer studerade och där har man inte lyckats bota någon. Dialektisk beteendeterapi, DBT, lär ha viss effekt men det bygger att narcissisten erkänner sitt problem och vill ha hjälp vilket är en del av problemet, deras bristande självinsikt. En del menar att narcissisten till och med kan vara stolt över att pekas ut som narcissist. Bristen på självinsikt om vad det egentligen innebär att de kan hantera och känna sig speciella även utifrån det.


Bekräftelse: En metod som kan fungera

I min erfarenhet finns det en metod som fungerar hyggligt men som inte är någon garanti. Du kan skapa en fungerande arbetsrelation men du får alltid vara beredd på att himlen kan ramla ner, att du hamnar på fel sida i narcissistens ögon. Metoden är bekräftelse, att du är noga med att lyfta fram de bra saker som narcissisten gör.

Narcissistens problematik bygger på en svag självkänsla som kräver ett starkt försvar av Jaget. Var därför snabb och tydlig med att på olika sätt bekräfta de beteenden som du tycker narcissisten gör som är bra, eller mindre dåliga. Övriga beteenden ignorerar du, låt dem passera och fokusera på det som är bra eller mindre dåligt. På det viset bygger du upp en trygghet kring dig själv er emellan. Du blir en person som narcissisten kan känna sig trygg med. Hen kommer att kunna känna sig mer trygg med dig då du inte tar upp hens fel och brister.

Med tiden kan du försiktigt börja påpeka en del saker som du tycker är konstiga eller inte håller med om. Använd ett tydligt jagbudskap och var extra ödmjuk när du tar upp ifrågasättande saker. Försök att lyfta fram problem på ett sätt som inte ifrågasätter narcissisten utan mer sakfrågan.

”- Där har du fel!” eller ”- Så kan du väl inte säga!” är inga bra kommentarer till en narcissist.

”- Jag kanske inte fattar hela bilden, men när jag funderar på den där frågan undrar jag om vi kanske inte behöver fråga Stig innan vi tar ett beslut om…” är bättre.


Dokumentation är till din fördel

Dokumentera allting! Det är extra viktigt när du har med en misstänkt narcissist att göra. Skriv protokoll eller små minnesanteckningar även från korta snack i korridoren. Använd jagbudskap och ödmjukhet i exempelvis små korta mejl efter ett snack i korridoren:

”Jag vill bara kolla med dig att jag fattade/minns rätt. Vi kom överens om att jag skulle… och du skulle… Om jag fattat fel får du gärna höra av dig. Hör jag inget från dig så utgår jag från att jag fattat rätt.”

När du känner att relationen blivit bättre kan du sakta bli tydligare med att låta konsekvenserna hamna där de hör hemma. Om narcissisten gör något tokigt så avböjer du snällt från att städa upp. ”- Tråkigt att det blev så, men jag känner inte att jag kan prata med henne om något jag inte varit med i. Det får du ta själv”. Börja med mindre viktiga saker och se hur det landar.

Målet med bekräftelserna, dokumentationen och tydligheten är att skapa en kombination av trygghet och tydlighet i er relation. Narcissisten ska veta var hen har dig, att du uppskattar hen för vissa saker och att du är förutsägbar och tydlig i ditt agerande. Genom att vara lite överdrivet fyrkantig med dokumentation och bekräftelse samt kring var ansvaret för olika saker ligger blir du förutsägbar vilket gör att narcissisten känner sig tryggare med dig. Med tiden kan du få en relativt normal relation även med en narcissist. Det finns dock inga garantier och himmelen kan som sagt när som helst falla ner över ditt huvud. Narcissisten tolkar något på sitt sätt och plötsligt är du dum och en fiende.


När det är dags att ta striden

En fördel med bekräftelsemetoden är att den hjälper även ifall du tagit miste, ifall personen inte är en äkta narcissist. Enda sättet att långsiktigt överleva en äkta sådan är tyvärr att söka sig bort. Antingen genom att du flyttar på dig eller genom att försöka få bort narcissisten. Att få bort en narcissist kan vara svårt. De är så duktiga på att ljuga och manipulera att en normal människa med ärliga och schyssta medel har svårt att vinna en strid. Det hänger ihop med att de själva aldrig förstår att de ljuger. Deras hjärna hittar på saker som skyddar deras självbild och för dem är det sant. Det är svårt att avslöja en lögn om den som säger den själv tror på den.

Om du ändå tar striden har du nytta av att ha dokumenterat allt som hänt, även småsaker. Genom att ha svart på vitt försvårar du för narcissisten att manipulera omgivningen. Tänk noga igenom vad du ger dig in på innan du väljer att ta strid med en narcissist. Chansen finns att du förlorar trots att du har rätt i sakfrågan.

En chef jag coachade hade en narcissist som chef. Han fick en hanterbar situation med hjälp av ovanstående beteenden. Det ledde till att några av hans kolleger i ledningsgruppen frågade hur han kunde hantera deras chef så bra.

Utifrån det fick jag coacha en av kollegerna. Han hade problem med att hantera sin chef som jag föreslog, det kändes fel för honom att hantera sin chef som om hon var ett barn. Då han hade en förälder som var dement använde jag det som en liknelse. ”- Du blir inte arg på din far när han säger eller gör saker du inte uppskattar, eller hur? Du förstår att han är sjuk och hanterar honom utifrån det. Tänk på samma sätt om din chef. Hon gör så gott hon kan liksom din far gör. Men så gott hon kan är ibland inte bra för dig och då får du hantera det på bästa sätt utan att bli arg på någon som inte kan bättre”.

Narcissister: Som stora barn i arbetslivet

Narcissister är som stora barn och både de och du mår bättre av att agera utifrån det. Visst kan man bli frustrerad och arg över att det inte går att diskutera med dem på ett rakt och öppet sätt. Nu är det så och då får du anpassa ditt beteende till det när du behöver ha med dem att göra. Du får visa att du är vuxen nog att kunna anpassa ditt beteende till situationen. På samma sätt som du som vuxen anpassar ditt beteende till olika barn utifrån deras ålder.

I denna text uttrycker skribenten sina åsikter och tankar, och artikeln klassificeras som en krönika med opinionsinnehåll. Om du har några synpunkter eller vill föreslå en ny artikel, ber vi dig att kontakta vår redaktion.
Taggar:
Leif E Andersson

‍Leif E Andersson är datavetare, leg psykolog, utbildar inom OBM (Organizational Behavior Management) och skrev den första svenska boken om OBM 2008. De senare böckerna “Psykologi för projektledare” och “OBM Boken – psykologi för ledare” har båda fått utmärkelsen Årets projektledarbok.