Relation går före resultat

– SPONSRAD ARTIKEL

Det fokuseras mycket på resultat i dagens arbetsliv, och det är inget fel med det. Resultat är viktigt, det är grunden för en verksamhets existens.

Skriven av
Leif E Andersson
1/15/2024
Kategori
Ledarskap

Det fokuseras mycket på resultat i dagens arbetsliv, och det är inget fel med det. Resultat är viktigt, det är grunden för en verksamhets existens. Det fokuseras också en hel del på hur man når resultat, vägen till resultat. Under mina 20+ år i ledarskapsbranschen har förståelsen för att det är beteenden som leder fram till resultat ökat.

Nu är vi kanske mogna för nästa steg? Att förstå att relation går före resultat.

Jag hade ett intressant samtal med en ledarskapstränare inom idrotten en sommar. Han såg samma utveckling inom idrotten. Man börjar alltmer förstå att det är relationen mellan ledaren och idrottaren som skapar prestation. Den prestation som i sin tur skapar resultat.

Relation går före resultat. Visst går det att skapa resultat även utan relation, medarbetare kan prestera bra bara de får lön. Men hur mycket mer kan de prestera om de känner sig sedda, har en relation med verksamheten?

Du kanske har arbetat på någon verksamhet där man pratar om medarbetarna som FTE:er, fulltidsekvivalenter? Vad känner du för en verksamhet som ser dig som en av alla fulltidsekvivalenter? Du vill inte bli hanterad som en av alla andra, utan som den unika människa du är. Du vill känna att det finns en relation mellan dig och verksamheten. En relation mellan dig och andra människor i verksamheten.

Jag hörde en amerikansk komiker på TV prata om vänskap. En god vän var enligt honom någon som hjälper honom att flytta och en riktigt god vän var någon som hjälper honom flytta ett lik. Det kanske är ett typiskt amerikanskt skämt, se det som en liknelse. Men tänk på vad du är beredd att göra för en god vän och tänk sedan på vad du skulle vilja ha i ersättning för att göra liknande saker för någon du inte känner så bra?

Det är lite skillnad eller hur? Vissa saker som du skulle göra för en god vän eller familjemedlem kanske du inte alls kan tänka dig att göra för någon annan, oavsett ersättningen.

Detsamma gäller på jobbet. Du är beredd att göra lite extra, ställa upp lite mer om du känner att din chef eller verksamheten bryr sig om dig – som den unika människa du är.

Helt enkelt, relation går före resultat.

‍Krönika skriven av Leif E Andersson
Leif E Andersson är datavetare, leg psykolog, utbildar inom OBM (Organizational Behavior Management) och skrev den första svenska boken om OBM 2008. De senare böckerna “Psykologi för projektledare” och “OBM Boken – psykologi för ledare” har båda fått utmärkelsen Årets projektledarbok. Läs mer om OBM utbildning här.

I denna text uttrycker skribenten sina åsikter och tankar, och artikeln klassificeras som en krönika med opinionsinnehåll. Om du har några synpunkter eller vill föreslå en ny artikel, ber vi dig att kontakta vår redaktion.
Taggar:
Leif E Andersson

‍Leif E Andersson är datavetare, leg psykolog, utbildar inom OBM (Organizational Behavior Management) och skrev den första svenska boken om OBM 2008. De senare böckerna “Psykologi för projektledare” och “OBM Boken – psykologi för ledare” har båda fått utmärkelsen Årets projektledarbok.