Löneväxling: En förmånlig sparform för de anställda – utan extra kostnad för arbetsgivaren

– SPONSRAD ARTIKEL

Löneväxling har blivit alltmer populärt bland anställda som vill öka sitt pensionssparande. Och det innebär inga extra kostnader för er som arbetsgivare. Trenden har förstärkts sedan...

Skriven av
Katarina Wiberg
6/10/2024
Kategori
Pension

Löneväxling har blivit alltmer populärt bland anställda som vill öka sitt pensionssparande. Och det innebär inga extra kostnader för er som arbetsgivare. Trenden har förstärkts sedan avdragsrätten för privat pensionssparande avskaffades 2016, vilket gör löneväxling till ett av få attraktiva alternativ för extra pensionssparande.

Vad är löneväxling?

Löneväxling innebär att en anställd byter en del av sin bruttolön mot en extra insättning till tjänstepensionen. Detta sparande sker automatiskt från den oskattade lönen, vilket ger fördelar både för arbetsgivaren och den anställde.

Fördelar för medarbetarna

Genom att löneväxla sparar den anställde en större summa varje månad, eftersom skatt betalas först vid utbetalning som pension. Detta gör att summan som får växa med ränta-på-ränta-effekten över åren är större jämfört med ett privat sparande från nettolönen.

Fördelar för er som arbetsgivare

  • Ingen extra kostnad: Arbetsgivaren betalar en särskild löneskatt på inbetalningar till tjänstepensionen, vilken är lägre än sociala avgifter. Detta gör att arbetsgivaren kan bidra med cirka sex procent extra till medarbetarens pension, utan extra kostnad. Detta gör nästan alla arbetsgivare, och en medarbetare som löneväxlar 1 000 kronor per månad får då alltså cirka 1 060 kronor.
  • Attraktiv personalförmån: Löneväxling är uppskattad och kan användas som en stark förhandlingspunkt vid löneförhandlingar.
  • Automatiskt sparande: Det garanterar att sparandet sker varje månad, vilket många anställda ser som en stor fördel.

Vem kan löneväxla?

Löneväxling är förmånligt för anställda med en månadslön över 51 245 kronor efter att löneväxlingen är gjord (baserat på 2024 års inkomstbasbelopp). För anställda med lägre lön kan löneväxling påverka andra anställningsförmåner negativt, inklusive allmän pension, föräldrapenning och andra delar av välfärdssystemet. Därför rekommenderar vi ingen som tjänar mindre att löneväxla.

Välj gärna en pensionsleverantör med en digital lösning för löneväxling som hjälper er att hålla koll på vilka som kan löneväxla och inte, så kan ingenting gå fel.

De som tjänar under brytpunkten och därför inte kan löneväxla kan i stället erbjudas sparande i kapitalförsäkring som alternativ.

Mina 3 bästa tips för löneväxling

  • Välj ett enkelt löneväxlingserbjudande

    Med ett enkelt erbjudande, tydlig kommunikation och utarbetad policy för vem som kan löneväxla minskar risken för att medarbetare hamnar i ett läge där de förlorar på sin löneväxling.

  • Välj en eller ett fåtal leverantörer och ha en automatiserad process

    Undvik tidskrävande administrativt arbete genom att ha en/ett fåtal leverantörer med bra verktyg för automatiserade processer. Detta blir extra viktigt om det är många anställda som kan tänkas löneväxla. Med SPPs digitala löneväxling behöver du inte själv hålla koll på vilka medarbetare som kan löneväxla, eller hur det förändras när lönerna uppdateras.

  • Tänk på att löneväxling inte kan ske retroaktivt

    Eftersom löneväxlingen påverkar skatter och sociala avgifter måste den vara bestämd på förhand, innan utbetalningen av lönen sker.

Bli en mer attraktiv arbetsgivare och behåll talangerna

Genom att erbjuda löneväxling kan ditt företag tillhandahålla en förmån som uppskattas av anställda, utan att det innebär några extra kostnader för dig som arbetsgivare. Det stärker företagets anseende och bidrar till att behålla kompetent personal.

I denna text uttrycker skribenten sina åsikter och tankar, och artikeln klassificeras som en krönika med opinionsinnehåll. Om du har några synpunkter eller vill föreslå en ny artikel, ber vi dig att kontakta vår redaktion.
Taggar:
Katarina Wiberg

Katarina har lång erfarenhet av pensionsfrågor - med snart 40 år i branschen. Under hela sin karriär har hon arbetat i olika rådgivande, säljande och utbildande roller. En röd tråd är att hon alltid har jobbat nära företagskunden. Nu arbetar Katarina med affärsledning och strategisk planering för att utveckla några av SPPs största och viktigaste affärer. Hon driver också ett nätverk för HR-chefer och är insatt i frågor som rör både ledarskap och förmåner ute på företagen. Katarina brinner för att företag, chefer och medarbetare ska ta rätt beslut genom tydlig och enkel information – vilket ofta är en utmaning i den komplexa pensionsbranschen.