3 saker som bidrar till att öka tillgängligheten

– SPONSRAD ARTIKEL

Oavsett om du vill attrahera eller behålla personal, kommer du att tjäna på att vara tillgänglig. Inte nog med att 20 procent av Sveriges befolkning har någon form av funktionsnedsättning – alla tjänar på att kunna ta del av, ta till sig av och...

Skriven av
Seher Yilmaz
4/25/2025
Kategori
HR

Oavsett om du vill attrahera eller behålla personal, kommer du att tjäna på att vara tillgänglig. Inte nog med att 20 procent av Sveriges befolkning har någon form av funktionsnedsättning – alla tjänar på att kunna ta del av, ta till sig av och förstå det vi har att säga.

Här är tre saker som bidrar till att öka tillgängligheten hos er

1. Kravställ på digital tillgänglighet

Det finns lagar som ställer krav på att vi som arbetsgivare, offentliga aktörer och privata näringsliv ska vara tillgängliga. Den nästkommande lagen träder i kraft den 28 juni. Den kräver att webbplatser och digitala tjänster som riktar sig till konsumenter ska vara tillgängliga. Det innebär att rekryteringsplattformar, från och med då, måste  vara tillgängliga.

Den här lagen gäller inte för alla, exempelvis Samhall. Men vi har ändå bestämt oss för att prioritera tillgänglighet. Därför begär vi numera att våra leverantörer följer minimikraven inom gällande lagstiftning och standarder. Gör det ni också.

2. Tänk på kontraster, både digitalt och fysiskt

Nyligen var jag på en presentation hos en stor arbetsgivare och fick se exempel ur deras strategi. Vi satt i ett rum med stora fönster mitt på dagen. Bild efter bild presenterades rubriker med vit text på gul bakgrund. De hade följt sin grafiska profil. Synd bara att jag knappt såg vad som stod på bilderna. 

➔ Gör det enklare för alla att ta till sig av information. Se till att ha tillräckliga kontraster och använd en stor textstorlek.

Det behöver inte vara krångligt. Låt oss börja med att förbjuda vit text på gul bakgrund och gul text på vit bakgrund. När du ändå är igång kan du kolla omkring dig på kontoret – har ni kontrastmarkeringar vid exempelvis dörrar så alla tydligt kan se och orientera sig i era lokaler? Om inte kan det vara dags att prata med er lokalansvariga.

3. Använd klarspråk så att alla förstår

Det enklaste som finns är att skriva långa och krångliga texter. Gör det till din nästa utmaning att istället skriva texter som är enkla, begripliga och anpassade efter mottagaren. Alltså texter som är skrivna med klarspråk.

➔ När alla förstår det som du vill säga, blir det lättare att göra rätt. Dessutom minskar tydligt språk både tid och kostnader för fel, frågor och missförstånd.

Så nästa gång du ska skriva den där texten till intranätet eller skicka det där viktiga beslutsunderlaget, låt en kollega läsa texten innan du är klar. Fråga om det är tydligt vad mottagaren ska göra, känna, veta eller kunna när hen har läst din text. Eller ta hjälp av AI för att omformulera, förenkla, ta fram rubriker, mellanrubriker, punktlistor och sammanfattningar. Och det viktigaste (som jag lärt mig av min kollega som är klarspråksexpert): stryk mycket text. Onödiga ord gör ingen glad. 

Det som är nödvändigt för några, är bra för alla

Jag är småbarnsförälder. På vardagsmorgnar är jag inte bara trött efter en natt av att ha blivit väckt. Jag har också tunnelseende efter letande av skalbyxor och tjat om att ”det är dags att gå nu”. Där och då, är min kognitiva funktionsförmåga nedsatt. Om jag då ska lyckas boka ett digitalt möte eller förstå den senaste artikeln på vårt intranät – är det bra om det jag möts av är tillgängligt. Så de förbättringar av tillgänglighet som är nödvändigt personer med funktionsnedsättning – är också bra för mig. Och är du ungefär lika mycket människa som jag, är det nog bra för dig också.

I denna text uttrycker skribenten sina åsikter och tankar, och artikeln klassificeras som en krönika med opinionsinnehåll. Om du har några synpunkter eller vill föreslå en ny artikel, ber vi dig att kontakta vår redaktion.
Taggar:
Seher Yilmaz

Seher Yilmaz har lång erfarenhet av att arbeta med jämlikhet och inkludering – både som rådgivare och som organisationsutvecklare. Sedan 2023 arbetar hon som specialist inom jämlikhet och inkludering på Samhall. Tidigare har hon bland annat arbetat som organisationsutvecklare med fokus på inkludering på SVT och drivit jämlikhetsstiftelsen Rättviseförmedlingen. Seher är också författare och skrivit två böcker på tema rasism.