Hur står det till med din TO BE list?

– SPONSRAD ARTIKEL

När jag blev chef som 25 åring så var det inte mitt mål. Vi hade startat bolag ett par år innan och när vi fick in fler affärer än vi kunde hantera så blev vi tvungna att...

Skriven av
Sofi Franzén
5/1/2024
Kategori
Ledarskap

När jag blev chef som 25 åring så var det inte mitt mål. Vi hade startat bolag ett par år innan och när vi fick in fler affärer än vi kunde hantera så blev vi tvungna att anställa – helt plötsligt var jag chef. Jag gjorde nog de flesta misstag man kan göra som chef. Jag hade alldeles för mycket att göra och stressade hit och dit. I stället för att avsätta tid för att skapa en tydlig målbild och delegera ansvar så var jag all over the place. Mina medarbetare gjorde så gott de kunde och vi hade roligt tillsammans mitt i all kaos.


Men när jag långt senare reflekterade över varför jag ofta hade för många olika saker på mitt bord och varför jag samtidigt hade så hög ambition med varje uppgift så landade jag hela vägen tillbaka till när jag var liten. Någon gång som liten så uppfann jag en strategi som jag började tro på; att ju bättre resultat jag visar upp desto mer älskad blir jag. I skolan, på fotbollsplanen och efter många år – på jobbet.

Problemet är bara att hur jag ÄR påverkar vad jag GÖR. Men det påverkar också hur andra ÄR och vad dom GÖR. När jag stressade runt så påverkade jag alla andra på ett negativt sätt. Skulle jag istället vara närvarande och nyfiken så påverkar jag andra på ett positivt sätt. Idag avsätter vi tid för att prata om hur vi ÄR och framför allt hur vi vill VARA. Vi gör en förflyttning från att bara fokusera på en lång TO DO list till att också ha en TO BE list. När vi samtalar med varandra om hur vi vill vara – både i team men också i individuella samtal -  så skapar vi större förståelse och en positiv rörelse framåt. Vi kan hjälpa varandra och stärka kulturen som vi vill ha.

Och ifall det tar tid? Genom att öka förståelsen för varandra så blir vi också effektivare – jag skulle säga att vi sparar tid på det här sättet.

/Sofi Franzén

Grundare och VD Eventyr Nine Yards.

OBS! I denna text uttrycker skribenten sina åsikter och tankar, och artikeln klassificeras som en krönika med opinionsinnehåll. Om du har några synpunkter eller vill föreslå en ny artikel, ber vi dig att kontakta vår redaktion.
Taggar:
Sofi Franzén

Grundare och VD Eventyr Nine Yards.