Har du koll på dessa AI termer för HR?

– SPONSRAD ARTIKEL

Världen av artificiell intelligens kan verka förbryllande, särskilt när det kryllar av förkortningar och tekniska termer. Därför har vi tagit fram en guide...

Skriven av
Frida Mangen
11/16/2023
Kategori
Tips

Världen av artificiell intelligens kan verka förbryllande, särskilt när det kryllar av förkortningar och tekniska termer. Därför har vi tagit fram en guide som förklarar de vanligaste termerna inom AI för HR.

Förkortningar och vad de innebär

AIArtificiell intelligens är en teknik som möjliggör att datorer och maskiner kan utföra uppgifter som normalt kräver mänsklig intelligens, såsom problemlösning och inlärning.

MLMaskininlärning är när datorer lär sig och blir bättre på saker på egen hand utan en människa. Det kan liknas med att lära ett barn att cykla, först kan de vara vingliga och osäkra, men ju mer de övar, desto bättre blir de. Maskininlärning fungerar liknande men istället för cykling övar datorerna på matematiska och logiska problem. Med tiden blir de duktiga på att lösa olika uppgifter utan att någon behöver säga exakt hur de ska göra det; de lär sig av tidigare erfarenheter.

DLDjupinlärning är en typ av maskininlärning som använder något som kallas djupa neuronnät för att lösa svåra problem. Det är ett sätt att träna datorer att förstå och känna igen bilder och/eller röster på ett avancerat sätt.

Chat GPTär en avancerad textbaserad sökmotor. När du ställer en fråga eller ber om information "söker" den igenom en stor mängd text och ger dig svar som är relevant för din fråga. Datorn använder sitt omfattande kunskapsarkiv för att generera svar, precis som en effektiv sökmotor skulle göra. Det finns flera liknande program och tekniker på marknaden. Chat GPT är den som ligger längst fram just nu.

En "prompt" är en instruktion/fråga du ger till din dator för att be om en viss typ av svar eller handling. Tänk på det som när du pratar med någon och tex säger "Kan du berätta vad det är väder idag?" På samma sätt ger du en "prompt" till datorn när du skriver en fråga eller önskar ett svar eller utförande av en uppgift.

När du skriver en "prompt" kan du tänka på följande:
- Instruktion (vad du vill be programmet att göra)
- Bakgrund  (beskriv situationen eller problemet)
- Mål  (önskat resultat eller reaktion)
- Annat information (till exempel dokument eller e-post)
- Roll (tänk dig att du är någon eller något särskilt)
- Stil (skriv i den stil du vill ha)
- Format (till exempel längd, tabeller, länkar)

Generativ AI
Generativ artificiell intelligens, är en gren av artificiell intelligens som fokuserar på att generera något nytt, såsom text, bilder eller ljud, snarare än att bara analysera och bearbeta befintlig information. Generativa AI-modeller är utformade för att skapa innehåll som är kreativt och ofta liknande det som skulle skapas av människor. Dessa modeller använder tekniker som maskininlärning och djupinlärning för att producera nya mönster och data baserat på den information de har tränats på.

Några exempel på generativ AI

Textgenerering: Tex Chat GPT som kan generera text som tex artiklar, berättelser mm.

Bildgenerering: Generative Adversarial Networks (GANs) är en typ av generativ AI som kan skapa realistiska bilder från grunderna. Det används bla inom konst, design och medicinsk bildanalys.

Musikgenerering: AI-algoritmer som kan generera musikstycken och komponera låtar.

Konversationsagenter: Generativa konversationsagenter som ChatGPT används för att skapa chatbots och virtuella assistenter som kan ha naturliga samtal med människor.

Skapande av kod: Vissa AI-system kan generera kod för att automatisera upprepande uppgifter eller hjälpa utvecklare att skapa program.

Design och kreativitet: Generativ AI kan användas för att skapa konstverk, mönster, mode och andra kreativa uttryck.

Skillnaden mellan traditionell AI och generativ AI

Traditionell AI följer noggrant givna regler, medan generativ AI är mer kreativ och kan skapa saker på egen hand baserat på bredare riktlinjer. Traditionell AI är bra på att hantera uppgifter som den har blivit utbildad för, men kan ha svårt att hantera nya eller oväntade situationer. Generativ AI kan du ge ett ämne eller en idé, och den kommer att använda sin förmåga att lära sig och skapa något baserat på det.

NLP – Naturlig Språkbehandling, är en teknik som gör det möjligt för datorer att förstå och producera mänskligt språk. Inom HR finns flera användningsområden för NLP. Ett konkret exempel är att implementera NLP för att analysera jobbansökningar och CV:n från potentiella kandidater.

Istället för att manuellt granska varje ansökan kan NLP snabbt och noggrant analysera och kategorisera ansökningarna utifrån uppsatta kriterier.

HRIS – HR Informationssystem används för att hantera HR-relaterad information och är i huvudsak ett verktyg för att administrera och hantera anställdas data på ett effektivt sätt.

Skillnaden mellan HRIS och ett generellt HR-system kan vara subtil, eftersom begreppen ofta används omväxlande. Här är ett försök att förtydliga det.

Ett HRIS fokuserar huvudsakligen på att hantera och lagra information om de anställda. Det är en typ av programvara eller system som är inriktat på att samla, organisera och hantera data, tex  anställningsavtal, löner, personuppgifter, tidrapportering och annan HR-relaterad information.

Ett HR-system är en bredare term som innefattar alla HR-relaterade processer och funktioner inom en organisation. Det kan omfatta HRIS, men det kan också innehålla funktioner som rekrytering, prestandahantering, personalutveckling och mycket mer.

Multimodality AI handlar om att låta datorer förstå och använda information från olika källor som text, bilder, ljud och video samtidigt. Det hjälper datorer att bli bättre på att göra spännande saker, som att beskriva bilder med ord eller förstå vad någon säger i en video.  Datorn lär sig att använda sina sinnen på olika sätt för att förstå och utforska världen omkring dem. Multimodal= att använda flera olika sinnen.

I denna text uttrycker skribenten sina åsikter och tankar, och artikeln klassificeras som en krönika med opinionsinnehåll. Om du har några synpunkter eller vill föreslå en ny artikel, ber vi dig att kontakta vår redaktion.
Taggar:
Frida Mangen

Frida Mangen arbetar med organisationsutveckling och agil coaching genom sitt företag FolkEtt. Dessutom är hon grundare av podcasten AgilaHRpodden, där hon utforskar framtidens arbetsliv genom intervjuer med både forskare och praktiker inom svenskt näringsliv.