Gör lönesamtalet till ett förmånssamtal – din guide för att prata pension med medarbetarna

– SPONSRAD ARTIKEL

Att göra lönesamtalet till en diskussion om förmåner är viktigare än någonsin, särskilt under ekonomiskt utmanande tider. Se till att inte bara fokusera på lönen, utan även på det totala...

Skriven av
Katarina Wiberg
5/13/2024
Kategori
Pension

Att göra lönesamtalet till en diskussion om förmåner är viktigare än någonsin, särskilt under ekonomiskt utmanande tider. Se till att inte bara fokusera på lönen, utan även på det totala förmånspaketet som ni erbjuder medarbetarna. Här är några vägledande punkter för att framgångsrikt lyfta fram den extra trygghet ni ger genom till exempel tjänstepensionen.

Att kommunicera om pension kan vara utmanande, särskilt när det handlar om att nå fram till medarbetarna.

För att skapa engagemang kring tjänstepensionen är det bra att anpassa samtalet efter den enskilda medarbetarens situation. Här är fyra livsfaser att fokusera på:

20-30 år – Framtiden känns avlägsen

För unga medarbetare kan pensionen verka långt bort och ekonomin är ofta stram. Trots detta är det viktigt att skapa en grundläggande förståelse för och överblick över pensionen.

Vid samtalet kan du lyfta följande punkter:

1. Tjänstepension

Diskutera vikten av att ha en tjänstepension och förklara hur det fungerar på ert företag. Tjänstepensionen utgör en betydande del av den totala pensionen för era unga medarbetare. Dessutom ger en sjukförsäkring (som kan vara en del av tjänstepensionen) ekonomisk trygghet vid långvarig sjukdom. Tänk på att tjänstepensionen kan börja tjänas in vid olika åldrar beroende på avtal – med ITP1 börjar det vid 25 års ålder.

2. Risk och avgifter

För att maximera avkastningen behöver medarbetaren överväga både risknivån och avgifterna. En högre risknivå vid ung ålder och en lång sparhorisont är en bra start för att bygga upp sparandet. Eventuellt kan er tjänstepensionsleverantör erbjuda rådgivning – informera gärna om det.

31-40 år – Mitt i karriären

Medarbetare i åldrarna 31-40 är mitt i karriären och kanske också mitt i småbarnsåren. Livet är hektiskt och pensionen hamnar lätt i skymundan. Det är dock en viktig period som kan påverka framtiden betydligt.

I samtalet kan du diskutera:

1. Påverkan av föräldraledighet och deltidsarbete

Informera om hur valen kring föräldraledighet och deltidsarbete kan påverka pensionen på lång sikt. Om medarbetaren exempelvis planerar att arbeta deltid under en längre tid kan det vara klokt att spara extra eller låta partnern kompensera för inkomstbortfallet.

2. Efterlevandeskydd och förmånstagare

Diskutera vad som händer med pensionen om det värsta skulle inträffa. För att skydda partner och barn ekonomiskt vid dödsfall är det viktigt att se över efterlevandeskyddet och förmånstagarna.

3. Vikten av att regelbundet granska pensionen

För medarbetaren är det relevant att veta hur pensionspengarna är investerade och hur de utvecklas över tid. Att regelbundet granska fondval och avgifter kan bidra till att undvika obehagliga överraskningar i framtiden.

4. Möjlighet till löneväxling eller eget sparande

Genom att göra en prognos för framtiden på minpension.se kan medarbetaren se om det finns behov av att komplettera pensionen med eget sparande eller genom löneväxling. Informera om möjligheterna och fördelarna med dessa alternativ.

41-54 år – Ekonomiskt stabilare period

För medarbetare i åldrarna 41-54 blir livet oftast något lugnare och ekonomin kan vara stabilare. Det är en tid då det finns mer utrymme att tänka på sin egen pension och framtiden.

I samtalet kan du ta upp:

1. Skapa överblick

Med hjälp av minpension.se kan medarbetaren få en samlad bild av sitt pensionssparande. Det kan vara att pensionen är fördelad på olika ställen från olika arbetsgivare under karriären. Genom att samla pensionen på ett ställe kan medarbetaren få bättre överblick och även minska sina avgifter.

2. Efterlevandeskydd och förmånstagare

Att se över efterlevandeskyddet och förmånstagarna är viktigt för att skydda familjen ekonomiskt vid eventuellt dödsfall.

3. Möjlighet till löneväxling

Genom att erbjuda löneväxling kan arbetsgivaren underlätta för medarbetaren att spara mer till pensionen. Det är viktigt att känna till skattereglerna för löneväxling och att vissa förutsättningar måste vara uppfyllda för att det ska vara fördelaktigt.

55-65 år – Tid för planering

Oavsett när medarbetaren planerar att gå i pension är det viktigt att börja planera för det nu för att undvika obehagliga överraskningar.

I samtalet kan du ta upp:

1. Ta kontroll över pensionen

Efter ett långt arbetsliv kan pensionen finnas på olika ställen. Genom att samla pensionen på ett ställe får medarbetaren bättre överblick och kan minska sina avgifter.

2. När ska pensionen börja betalas ut?

Det är viktigt att fundera på när medarbetaren vill gå i pension och hur olika pensionsavtal påverkar uttaget. Olika pensionsformer har olika regler gällande uttag.

3. Förberedelser inför utbetalning

När medarbetaren har lagt sitt pensionspussel är det dags att börja förbereda för utbetalningen. Olika pensionsbolag har olika rutiner för detta, så det är viktigt att vara ute i god tid.

4. Efterlevandeskydd

Beroende på livssituationen kan det finnas behov av att se över efterlevandeskyddet och förmånstagarna även efter pensioneringen.

5. Jämlik pension

Om det finns en stor skillnad mellan medarbetarens och eventuell partners pension kan det vara klokt att kompensera genom extra sparande eller överföring av delar av premiepensionen.

Visste du att...

Svenska företag investerar över 600 miljoner kronor dagligen i tjänstepensioner? Trots detta vet enligt SPPs egna undersökningar 7 av 10 svenskar inte ens hur mycket de får i tjänstepension.

I denna text uttrycker skribenten sina åsikter och tankar, och artikeln klassificeras som en krönika med opinionsinnehåll. Om du har några synpunkter eller vill föreslå en ny artikel, ber vi dig att kontakta vår redaktion.
Taggar:
Katarina Wiberg

Katarina har lång erfarenhet av pensionsfrågor - med snart 40 år i branschen. Under hela sin karriär har hon arbetat i olika rådgivande, säljande och utbildande roller. En röd tråd är att hon alltid har jobbat nära företagskunden. Nu arbetar Katarina med affärsledning och strategisk planering för att utveckla några av SPPs största och viktigaste affärer. Hon driver också ett nätverk för HR-chefer och är insatt i frågor som rör både ledarskap och förmåner ute på företagen. Katarina brinner för att företag, chefer och medarbetare ska ta rätt beslut genom tydlig och enkel information – vilket ofta är en utmaning i den komplexa pensionsbranschen.