Chefer vill lära sig mer om AI

– SPONSRAD ARTIKEL

En undersökning utförd av Akavia ger en inblick i hur chefer ser på framtiden inom den snabbt framväxande sfären av artificiell intelligens (AI).

Skriven av
Redaktionen
1/5/2024
Kategori
Utbildning

En undersökning utförd av Akavia ger en inblick i hur chefer ser på framtiden inom den snabbt framväxande sfären av artificiell intelligens (AI). Resultaten är tydliga: medan övervägande många förutspår att AI kommer att göra sitt intåg inom tre år, står många organisationer inför utmaningar när det gäller att hantera AIs påverkan på arbetsplatsen.

Mer än hälften av de tillfrågade cheferna ser fram emot AI:s integration inom deras verksamheter inom en snar framtid. Trots denna förväntan kämpar många av dem med att känna sig tillräckligt rustade för att möta utmaningarna som AI-eran innebär. Faktum är att majoriteten bedömer att deras nuvarande kompetens inte är tillräcklig för att hantera AI-utvecklingen.

Det är inte en oro för att förlora sina jobb som präglar deras syn på AI. Tvärtom ser en överväldigande majoritet av cheferna positivt på AI:s påverkan på arbetsplatsen. De förutspår att teknologin kommer att höja produktiviteten och hjälpa dem att utföra sina arbetsuppgifter mer effektivt.

Det mest anmärkningsvärda är att trots förväntningarna på AI:s snabba implementering, brister det i strategier för dess användning inom många verksamheter. En betydande andel av cheferna, hela 61 procent, rapporterar att det inte finns någon befintlig strategi för att integrera AI på sina arbetsplatser.
Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef på Akavia, påpekar att bristen på en AI-strategi kan ha allvarliga konsekvenser för organisationers konkurrenskraft och framgång. Att höja kompetensnivån inom AI ses som det första strategiska steget för att möta denna utmaning.

Enligt undersökningen står många verksamheter inför en utmaning när det gäller att förbättra sin AI-kompetens. Hela 74 procent av cheferna bedömer organisationens kunskapsnivå inom AI som låg eller mycket låg. Samtidigt är viljan att utveckla denna kompetens stark; tre av fyra chefer uttrycker ett intresse av att genomgå utbildning för att förstå och använda AI i sina arbetsroller.

För att ta tillvara på AI:s potential och undvika att bli akterseglade i denna teknologiska revolution, behöver organisationer inte bara erkänna dess påverkan utan också investera i rätt kompetensutveckling och strategiska planer för dess implementering. En väl genomtänkt strategi, tillsammans med en ökning av AI-kompetensen bland chefer och medarbetare, kan vara nyckeln till en framgångsrik övergång till en AI-driven framtid.

Om undersökningen:
Undersökningen, som genomfördes inom ramen för Akavia-panelen, omfattade över 3 000 intervjuer och erbjuder en värdefull insikt i hur ledare förbereder sig för den AI-drivena framtid som redan står för dörren.

Källa: via.tt.se

I denna text uttrycker skribenten sina åsikter och tankar, och artikeln klassificeras som en krönika med opinionsinnehåll. Om du har några synpunkter eller vill föreslå en ny artikel, ber vi dig att kontakta vår redaktion.
Taggar:
Redaktionen

HRsvepets redaktion är en dedikerad grupp experter som levererar de senaste nyheterna och insikterna inom HR och ledarskap. Vi granskar noggrant och tillhandahåller objektiv information för att hjälpa dig att navigera i HR-landskapet. Vår målsättning är att främja diskussion och reflektion inom HR-gemenskapen och välkomna olika perspektiv. Lita på oss för att hålla dig uppdaterad och engagerad inom detta spännande område. Artiklar som är markerade som sponsrade eller krönikor är budskap med opinionsmaterial och stämmer inte nödvändigtvis överens med redkationens budskap & åsikt.