2025 HR-prognos: Navigera nya lagar och trender

– SPONSRAD ARTIKEL

När vi går in i ett nytt år står Sveriges HR-medarbetare inför flera förändringar, med utvecklande regler och förväntningar. Så, den stora frågan är: Är du redo att navigera dessa förändringar? Med allt från nya juridiska ramar till förändrad...

Skriven av
Maximilian Specht
1/7/2025
Kategori
HR

När vi går in i ett nytt år står Sveriges HR-medarbetare inför flera förändringar, med utvecklande regler och förväntningar. Så, den stora frågan är: Är du redo att navigera dessa förändringar? Med allt från nya juridiska ramar till förändrad arbetsplatsdynamik är strategisk förberedelse viktigare än någonsin. I denna artikel kommer vi att guida dig genom de kommande förändringarna och hur du kan förbereda dig för dem.

Kommande förändringar baserade på juridiska beslut och trender

Flera viktiga juridiska förändringar kommer att påverka HR-branschen 2025. Vi kommer gå igenom följande förändringar:

  1. EU:s hållbarhetslagstiftning CSRD
  2. EU:s lönetransparensdirektiv
  3. Ny regelstruktur för Arbetsmiljöverkets föreskrifter

Först ut är Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), som kräver att stora och börsnoterade företag anpassar sin rapportering till European Sustainability Reporting Standards (ESRS). Lagen gäller från och med juli 2024, med första rapportering av verksamhetsåret 2025. Denna förändring sätter fokus på hållbarhet och transparens, vilket kräver detaljerad rapportering om miljömässiga och sociala effekter. Det är ett område som HR kommer att behöva investera tid och ansträngning i.

Dessutom syftar nya EU-regler om lönetransparens till att minska könslönegapet genom att införa strängare rapporteringskrav. Senast 2026 måste svenska företag med över 100 anställda publicera rapporter om könslönegap, och arbetssökande måste informeras om lönespann under rekryteringen.

Arbetsmiljöverket inför också en ny regleringsstruktur för att förenkla och klargöra arbetsmiljöbestämmelserna, vilket skapar ett tydligare ramverk för arbetsgivare. Vidare kommer arbetsgivare att behöva ge mer detaljerad information i arbetsgivardeklarationen på individnivå (AGI) angående föräldraledighet och tillfällig föräldraledighet (VAB). Detta initiativ syftar till att minska bedrägerier och felaktiga betalningar genom att möjliggöra bättre kontroller. Arbetsgivare kommer att rapportera frånvaro på grund av föräldraledighet genom AGI, som verifieras av Försäkringskassan.

Vad betyder detta för HR?

Dessa förändringar signalerar en förändring i hur HR-team arbetar, inklusive:

  • CSRD kräver ett större fokus på hållbarhetsmått och transparens, vilket kräver att HR arbetar nära med ekonomi- och hållbarhetsteam för att rapportera data och säkerställa efterlevnad.
  • Lönetransparensregler kräver en transparens och tydlighet av lönestrukturer och rekryteringsprocesser.
  • Nya arbetsmiljöregler kommer att kräva uppdateringar av arbetsplatsens säkerhetsprotokoll.
  • Förbättrade rapporteringskrav för föräldraledighet kommer att kräva noggrann journalföring och samordning med lönesystem för att säkerställa korrekt och snabb datainlämning.

Lösningar för att hantera dessa konsekvenser

För att hantera dessa utmaningar bör du inom HR överväga att använda HR-system som underlättar datainsamling och rapportering. Programvaruleverantörer som Personio kan effektivisera processer, säkerställa datanoggrannhet och hjälpa dina team att hålla sig i linje med förändrade regler.

För att vara förberedda, här är några utvalda tips som HR-personer agera på i början av 2025:

  • Utbilda HR om nya regleringskrav och efterlevnadsstrategier. Granska och uppdatera policies, arbetssätt och rapportering, t.ex. arbetsmiljöpolicies efter den nya regleringsstrukturen och rapportering av föräldraledighetsdata.
  • Utvärdera effektiviteten av system och processer och gör förbättringar där det behövs.
  • Genomför översyn av nuvarande lönestrukturer och sätt upp strategi för rapportering med början 2026.
  • Planera för rapportering av CSRD och säkerhetsställ att rätt data kan samlas in och rapporteras genom t.ex. implementera eller uppgradera HR-system. Arbeta  tillsammans med hållbarhets- och ekonomiteam.
  • Informera kommande förändringar och fördelar till anställda.
  • Säkerställ korrekt rapportering av föräldraledighetsdata för att följa nya statliga krav.

Ett nytt år fyllt med nya utmaningar

Precis som åren innan, kommer 2025 att medföra betydande förändringar som kräver proaktiv anpassning från HR. Genom att omfamna ny teknik och nya arbetssätt kan organisationer inte bara följa kommande regleringar utan också stärka allt de gör.

I denna text uttrycker skribenten sina åsikter och tankar, och artikeln klassificeras som en krönika med opinionsinnehåll. Om du har några synpunkter eller vill föreslå en ny artikel, ber vi dig att kontakta vår redaktion.
Taggar:
Maximilian Specht

Maximilian Specht är Workplace Trends Expert på Personio och värd för Personio Pulse Live på LinkedIn. Maximilian tycker om att skriva om och diskutera ämnen relaterade till medarbetarengagemang, ledarskapsutveckling, HR-teknologier och hur team kan svara på de senaste trenderna.